家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大家有無小米係手?

有無人敢現在買小米?? 會幾錢入?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 19-1-10 09:55
大家有無小米係手?

有無人敢現在買小米?? 會幾錢入?

我朋友有小米, 剛才幫佢睇過 $9.9. 佢反而想放, 真激死.上到$2O唔放。而家話放,我叫佢睇多一陣先
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

crystal媽咪 發表於 19-1-10 11:04
我朋友有小米, 剛才幫佢睇過 $9.9. 佢反而想放, 真激死.上到$2O唔放。而家話放,我叫佢睇多一陣先
...

又奇怪$20時唔放

今日曾經最抵跌至9.44

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 19-1-10 11:09

又奇怪$20時唔放

朋友同同事都係咁
同事話想好似騰訊咁,我話佢發夢,上到$40都偷笑啦。 而家但求唔好蝕太多就算

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

正如我之前所料,禁售期過就跌穿$10。相信只有攞咗99億個個人先有得益。

水晶宮

BabyGGBaby 發表於 19-1-10 11:40
正如我之前所料,禁售期過就跌穿$10。相信只有攞咗99億個個人先有得益。

你覺得跌到幾多至值得入呢?
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

老千股,絕對不會入。

水晶宮

BabyGGBaby 發表於 19-1-10 13:13

老千股,絕對不會入。

天空之城, 快樂之地

子爵府

老千股,絕對不會入。
why say so?
心盲最可怕。

禁止訪問

子爵府

ar_mak 發表於 19-1-10 17:14
我估佢個意思係,去垃圾房執3袋垃圾出黎,分別賣$100,$50,$10(賣100蚊唔係妄想會有人買,只係希望你會覺得10蚊 ...
see see
心盲最可怕。

複式洋房

老千股,絕對不會入。
正解!

大宅

老千股,絕對不會入。

港交港才是最大責任, 搞同股不同權

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

~

小米股東,自甘為奴,輸股價、無股息、被攤薄,眼巴巴地看着雷軍巧取豪奪,在上市前向自己派6.4億股,上市不足半年又向家族信託基金派7億股,單計這半年,已吸走市值約150億港元的股份,當日盲撐同股不同權的投資者,應要上深重一課。

.
卿本佳人,奈何作賊。做投資,都是為了賺錢,本欄半年前早以《小米不壞 散戶不愛》為題,揭破小米語言偽術,呼籲大家萬勿沾手,我勸你早點歸去,你說你不想歸去。風水佬都係呃你十年八年,有些公司真係呃足你一世

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

先講攤薄效應,雷軍不斷濫用股權激勵,厚此薄彼,試問機構投資者點會唔㷫,日前股權披露顯示竟顯示,小米於去年12月28日發出約10.49億B股,當中原來有近74%,即約7.76億股,派給予雷軍的家族信基金ARK Trust (Hong Kong) Limited,以上周五收市價計即相當於80億港元,足以讓他購買80萬部iPhone回家學習。

而根據招股書提到的「2012年僱員股份奬勵計劃」,小米可向員工授出最多18.36億股,意味小米「奬勵」仲有排派,其他股東有排被攤薄。小米發行股數不斷增加,其他股東權益也會一直被攤薄,機構投資者又怎會繼續坐下去,當然要先沽為敬。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

再講股價,小米招股價為17元,之後幾乎一直有跌無升,至今股價已累跌四成,加上上周(1月9日)為小米上市6個月,也是員工期權、創投基金的解禁之日,可預示未來一段時間沽壓也非常沉重。

除了散戶,參與Pre IPO的機構投資者也同樣損手,參與小米上市前E輪融資(2014年10月)的投資者,以450億美元入股,現時市值已蒸發至約313億美元,這班坐貨四年多的VC,包括雲鋒基金、淡馬錫、DST、厚扑投資,不單止輸了機會成本,還虧損三成,如何向LP交代?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

樓上下次quote其他人既文post返條link

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20190112/59133910

大宅

老千股又出招了。

珍珠宮

回覆樓主:

不如買部小米無咁嬲

子爵府

mvshop8888 發表於 19-2-3 10:19
不如買部小米無咁嬲

小米产品都唔买!老细唔好,唔帮亲!
心盲最可怕。

首頁

尾頁

跳至