意見反饋
義工

1-3歲 今日: 7|主題: 13751

跳至
樓主: Jocy0684
大家平時開唔開住電視?

複式洋房

國民生產總值:495

回覆樓主:

夜晚有節目先開

男爵府

國民生產總值:8047

Jocy0684 發表於 19-1-10 13:45
大家平時開唔開住電視? 我自己由細到大都開住, 我自己又唔覺有咩影響, 大家點睇? ...

開呀 我唔覺得有乜大問題

大宅

國民生產總值:1404

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我一日會開幾次。通常夜晚和我去沖涼嗰時。。有時佢睇睇下自己去玩玩具。一聽到有人唱歌就跟住搖。冇辦法全日唔開。。

民房

國民生產總值:4

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
夜晚食飯就開加埋每日半個鐘睇下迪士尼

大宅

國民生產總值:3545

2019勳章

藍尾巴 發表於 19-1-11 00:00
會開,睇到佢有時望下。。。。如果一刀切得太厲害,到大時一有得睇會狂睇
...

認同 身邊已有例子一直唔開,但去到酒樓食飯,酒樓有電視,兩隻b睇到眼定定,之後依家變到要手機睇片送飯。我仔時不時開,又睇下卡通,有時我睇自己野 ,佢地都唔睇 寧願玩玩具,自己搵書睇,填色,因為睇慣左反而唔覺有咩特別。

大宅

國民生產總值:1836

2019勳章

回覆樓主:

我無開。自從健康院話bb有點語言遲緩。咁再過左2個月就完全唔開。因為這2個月比佢慢慢戒,過渡期。我女其實從7個月睇YouTube 睇到14個月。中間叫佢無反應,同人無交流。所以當健康院話佢語言發展唔好,我用呢個籍口,同屋企人講。全部cut哂佢。

大宅

國民生產總值:3388

有開,不過我女唔鐘意睇電視

民房

國民生產總值:14

我地無開,因為只有tablet

大宅

國民生產總值:1173

2019勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
puppydingo 發表於 19-1-10 16:08
你講全日?
我用tablet係kitchen 做嘢睇。
而家孖寶16個月每日晚飯前10分鐘word party

7點訓覺?咁早

水晶宮

國民生產總值:51859

monchhichijoyce 發表於 19-1-17 00:28
7點訓覺?咁早

小朋友早訓問題係邊?

大宅

國民生產總值:1173

2019勳章

puppydingo 發表於 19-1-17 03:50
小朋友早訓問題係邊?

冇,我想睇下幾點dinnier姐

水晶宮

國民生產總值:51859

monchhichijoyce 發表於 19-1-17 09:29
冇,我想睇下幾點dinnier姐

5:30

洋房

國民生產總值:65

發表於 前天 02:11 |顯示全部帖子
夜晚食飯先開

複式洋房

國民生產總值:155

發表於 前天 14:35 |顯示全部帖子
Queenie_326 發表於 19-1-11 07:55
開,主要係英文歌,我做完家務的一個鐘內,仔仔不到二歲已學識唱好多英文歌雖然唱不全
...

我同你一樣,阿仔2歲幾,會開電視間中睇電視版YouTube, 內容聽英文兒歌、 認顏色123、認動物、認識圖形形狀。
只要自己選擇內容及家長從旁指導教育,問題不大 。

複式洋房

國民生產總值:155

發表於 前天 14:37 |顯示全部帖子
fibe0313 發表於 19-1-16 21:49
我無開。自從健康院話bb有點語言遲緩。咁再過左2個月就完全唔開。因為這2個月比佢慢慢戒,過渡期。我女其實 ...

建議多一點帶小朋友去遊樂場,接觸其他小朋友,透過他們互動遊戲及相處技巧。

大宅

國民生產總值:1836

2019勳章

發表於 前天 14:45 |顯示全部帖子
ken6555 發表於 19-1-18 14:37
建議多一點帶小朋友去遊樂場,接觸其他小朋友,透過他們互動遊戲及相處技巧。
...

而家無事啦。因為之前屋企語言多。英文,廣東話,印尼話同烏爾都語, 再加YouTube 。所以我女起步好慢。後來聽從健康院姑娘建議,屋企只用一種語言,cut左睇電視,慢慢有進步。宜家2歲,開始學講英文句子。我有帶佢返playgroup 。一星期2堂,每堂1. 5小時。另外每次落街都會玩一陣公園

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.