意見反饋
義工

0-6個月 今日: 7|主題: 28744

6日未有大便,是奶粉問題嗎?

FB體驗帳戶

國民生產總值:30

2019勳章

BB而家個半月大,本身全人奶,但滿月後夜晚及零晨開始會飲共兩餐能恩奶粉,因為想BB夜晚飽d訓耐d,試過人奶佢零晨兩個鐘左右就醒大喊食奶。全人奶時日日有大便,奶粉後呀B兩三日先去一次大便,對上一次大便後到而家共6日都未有大便,請問是奶粉同BB唔夾嗎?但佢有成日放屁,放好多,好臭下,屁多都係奶粉後開始有。。。
諗緊應唔應該轉奶粉?有考慮illuma organic, eleva 同雅培親護....大家可以給我一些意見嗎?

王國熱話
林鄭:公屋80萬伙已足夠 新單位大部份變...
新智能身份證,中年壯年先換領,忌濃妝...
豪宅女何文田寓所遭夫打傷額,挽GUCCI手袋...
唔標價魚蛋價任意浮動,45蚊18粒仲想打記...

洋房

國民生產總值:36

家姐bb之前因為去唔到便便,試過好幾隻大牌子奶粉都無改變,後來改左食ANS,好似係澳洲牌子,work wo, bb便便正常返,而且中意食,餐餐都食曬,我阿女出世都諗住比佢食

複式洋房

國民生產總值:254

有隻enfinitas,加左益素菌,對腸胃好的~
喂奶粉可以補小小水比bb

別墅

國民生產總值:925

屁多其實代表條腸有郁,但係咁耐先一次便便就真係要注意下啦,囡囡食illuma organic 都夾得幾多,差唔多日日都有得去poopoo,其他個幾隻就要睇jm分享

別墅

國民生產總值:774

回覆 gretashadow 的帖子

成日冇便便應該係奶粉唔夾bb,我仔仔食babynes都夾得幾好,或者你都可以試下。佢有水解乳清蛋白,奶粉入面嘅營養分子拆到好細,令到腸道容易吸收又健康d。仔仔由出世就開始食呢隻,每日都去到便便。

珍珠宮

國民生產總值:43306

BB防敏心得分享勳章

有屁放既話系好事亞,代表佢有消化到既。咁你bb便便靚唔靚架,會唔會谷便便?如果經常有谷便便既話,建議你轉奶粉

翡翠宮

國民生產總值:89593

BB防敏心得分享勳章

你有冇試下幫BB初下個肚,用掌心順時針搓,可以幫助腸蠕動同排便。

FB體驗帳戶

2019勳章

回覆樓主:

試過米水開奶同初肚仔都係唔得

FB體驗帳戶

2019勳章

回覆樓主:

呀B今朝終於有便便啦,奶奶用最原始既方法抱住BB向痰罐上"吾吾吾"佢,點知最後真係得左 ☀一天光晒,擔心死我

複式洋房

國民生產總值:445

2019勳章

gretashadow 發表於 19-1-10 16:45
BB而家個半月大,本身全人奶,但滿月後夜晚及零晨開始會飲共兩餐能恩奶粉,因為想BB夜晚飽d訓耐d,試過人奶佢零 ...

我女出院時跟醫院都食能恩 之前5日無去
便便又硬
最後轉左奶粉 1-2日去到
應該奶粉唔夾

珍珠宮

國民生產總值:37690

可能真係關奶粉事喔,唔多夾

珍珠宮

Miriam_chi 發表於 19-1-10 21:33
家姐bb之前因為去唔到便便,試過好幾隻大牌子奶粉都無改變,後來改左食ANS,好似係澳洲牌子,work wo, bb便 ...

所以話,大牌子都係咁話,最緊要同bb夾!

FB體驗帳戶

2019勳章

RubyYu07 發表於 19-1-12 22:59
可能真係關奶粉事喔,唔多夾

係呀,全人奶時便便係黃黃地色,今日塞左7日出黎既便便係深綠色...所以應該真係關奶粉事

珍珠宮

gretashadow 發表於 19-1-12 23:03
係呀,全人奶時便便係黃黃地色,今日塞左7日出黎既便便係深綠色...所以應該真係關奶粉事
...

深綠色可能係鐵質未充分吸收吖

複式洋房

國民生產總值:141

2019勳章

我bb呢排都係咁,現在2個幾月,一日7餐,當中5餐左右食人奶,已經3日無屎屙。然後今日終於屙左,墨綠色既,好臭下tim。
明明之前都係咁食都無問題,突然呢個星期先係咁。
想知奶粉都會食食下唔夾?

複式洋房

國民生產總值:151

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
成日放屁可能係肚脹氣, 同我B一樣係乳糖不耐症, 可以試下雅培親護啊, 我B轉左依隻低乳糖配方之後, 冇成日肚脹同放屁 ~ 我今日先係青衣城萬0買左2罐送左盒玩具! 個玩具都幾百蚊! 唔好蝕~

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.