論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新工人上星期來了, 當我接佢時嚇了一跳, 佢唔止TOM BOY, 我覺得佢直情一個"佬"咁, 一直做了幾日, 佢做野到OK, 冇錯野, 唔識就問, 對我個女時都好溫柔, 但我始終心裡唔舒服, 而且遲D要揍我未出世既BB, 請問有冇人有類似情況, 可以分享下???

珍珠宮

佢之前係HK做過架? 好少overseas 咁樣架喎~~

複式洋房

未黎過香港架, 25歲, 做過馬來西亞及星加坡,所以英文好好添....

原帖由 Siuchoi 於 09-4-22 14:52 發表
佢之前係HK做過架? 好少overseas 咁樣架喎~~

珍珠宮

我諗我會坐低同佢講清楚~

你可以笑笑口咁先讚下佢工作表現, 等佢放鬆警覺~ 之後表情好嚴肅咁表明你對佢外表既評價! 講明呢度係中國, 中國人家庭係好保守, 唔容許Tom Boy打扮, 如果你堅持你既打扮, 咁你要諗下外型定份工緊要!!

仲有樓主, 有咩唔鍾意要同佢講, 唔好比佢以為你驚佢~

伯爵府

但如果佢唔止外表似佬呢?
咁點解決佢個心呀?

侯爵府

我每朝送我個女去搭校車時, 有一個bun 都係好tomboy, 吾單止衣著, 行為, 外表都好似一個佬甘

呢個bun英文吾係好, 好重鄉音
又粗佬, 對小朋友又惡

但我又真係由佢地一年班, 見到佢, 見到今時今日(五年班)

外表吾代表一切既, 有d 人外表係比較男性化, 最重要既係, 內心無事...................& 無做衰野

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

呢樣野接唔接受是好个人。我就唔接受。我之前隻梳化印就正正是TB。但イ巨唔係一隻佬,係un條鬼命既ロ靚仔,成个“新馬仔”咁! 靜係顧住愛情同溝女,所以我勁憎TB!!

侯爵府

醒目開學勳章

sorry ,我接受唔到屋企多個"佬"係到, 我會覺得我同個女都受到無形既威脅!!

大宅

me too, 外型好重要, 睇吾順眼會人很火滾

伯爵府

原帖由 happypiano 於 09-4-22 20:15 發表
sorry ,我接受唔到屋企多個"佬"係到, 我會覺得我同個女都受到無形既威脅!!

係呀!而家我都話可以訓覺時除個bra,如果有個「佬」o係度,我估24小時都要戴住個bra!

洋房

原帖由 happypiano 於 09-4-22 20:15 發表

agree

水晶宮

我隻oversea頂印初黎都唔覺,sunday放完假番黎老公見佢著到成個仔咁先知,入房睇佢d衫褲真係無件似女裝,最惡頂係佢d打出半個屎忽嘅瀨屎褲,真係好 攪到我夏天都唔敢响屋企著吊帶,8月快d到可以唔駛再對住劇野喇

大宅

ok 拉。。对bb好,家务ok就可以了,很难要求太多

民房

個人認為
好聲d同佢講,可能請佢平時返工的衣著著得lady少少
始終家人未必能接受佢太過佬的打扮

又未至於要order式ge,始終工人都係人都要尊重

可以的話,買少少lady的衫比佢吧 (買平的都係2,3百內搞掂,應該可值得買~如果佢真係做野做得好)

我自己就認為做到野溝通到就已經好好
外表其實唔太過份,少少TB我都接受到
因為以前請過d工人,菲都好少少,至少溝通到
做野唔得仲可以用教用鬧
印果d....又唔做得又唔識講英文中文
真係嘔血

所以丫~做到野緊要d
當你請到個咩都唔得ge~你就覺得呢個好好架喇

洋房

我個姐姐都係tb款,佢離左婚,有個女。初頭睇落都有d唔舒服,驚佢會鍾意女人,因為佢要幫我湊女ka ma....心諗佢會唔會因為離左婚變成咁?跟住我問佢點解唔著女人衫..!佢話佢似男仔多過女仔,所以連佢老豆都笑佢係咪同佢阿哥倒轉左性別,(因為佢哥哥好斯文)。佢講乜都好啦...!e+已經做左1年啦!ok bor...!冇因為佢嘅打扮而影響工作表現。
其實佢除左外表之外,其它都似女性嘅!你地咪諗住請果d正常女性打扮嘅會安心d呀!事緣我家tb姐姐話我知,佢有一日早左送阿女返學,遇到我屋企同座嘅lady印(我都見過),你地知佢地逢同鄉都打招呼ka la.我個tb姐同佢打完招呼諗住去街巿買餸,點知個lady印跟住佢,又問佢有冇女朋友,咁我個tb印費時煩,就答佢有!果條lady印話唔信,仲借d意捉住我個tb印隻手,佢咪fing甩佢,點知佢又借d意掃我個tb印個背脊.... 跟住我個tb印叫佢唔好咁樣,然後個佢仲想問我個印攞電話號碼!後尾tb印咪快步閃走law! 我個tb姐姐一路講返比我聽果陣,佢自己都毛管洞同嘔心 佢話會遲d送阿女返學,費時撞到個lady印。跟住....有一朝早,我同阿女and姐姐一齊落樓,落到lobby,阿女話對襪著得唔好,姐姐就"踎"低幫阿女整襪,跟住我就見到果個lady印返屋企,佢睇到我個tb印個背影咋,就一路行一路打雀咁眼望實tb印...直至佢行去搭lift為止,我個印知道佢有望住自己,咪唔望佢,唔同佢打招呼,繼續幫阿女整好對襪!跟位我問姐姐,係咪頭先果個呀,佢話係呀! 你地都咪話唔得人驚.......似男似女都

洋房

仲有,我個姐姐講我知,佢有個friend(印女)响香港有個男朋友(又係印女),個"男"嘅成日話冇錢,個女嘅就比錢佢洗,什至去問老板,財務借.....!都幾大條數tim..!而後尾佢個 "男友"因為响香港over stay,比人拉左,坐完監返印尼...咁個做"女"就哭斷腸咁,仲請假陪條"仔"返印尼一個星期,誰不知,"女"返港個幾月,佢見到我個印姐,佢就哭訴~~~佢"男"朋友返到印尼識左個男人(真男人),啱啱仲結埋婚..... 簡直O.......哂咀,真亦假時,假亦真....好玄.......

複式洋房

多謝大家,我都習慣多了, 而且睇左你地回應, 冇先前咁怕了.

講開又講, 我果日先2個唔知賓定印, 企左係我屋企留下電梯口"咀咀", 2個都好女仔架, 睇到我眼到凸賣....到而家我重好記得果" 吮"一聲, 眼見咁, 就算好女人都一樣.....

別墅

my previous maid,fired on 9/4/09, also is a Tom boy.
She has 10 and 12 daughter and son but no husband.

One day(early March), I discovered her she saw class III VCD at home and she has class III magazine at home.

男爵府

我都試過請一個TB印印, 佢放假時著到個男人咁架, 不過C6話好彩工人湊囝囝, 都會安全D, 同埋唔驚佢比人搞大個肚喎

首頁

尾頁

跳至