婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 hinhofion 於 09-4-22 15:15 發表
自從上次同隻賤99開火後,唸住以後唔洗見,不過都係要見 ,唔係為左隻c6,我彩佢都有味,今日又打黎la,借d e話62想見2個孫woo ,想下個月10號飲茶見面,佢就想la,個8婆想母親節有孫同佢飲茶?食屎la!!我同c6 ...

好呀, 你開既條件好合理呀, 仲肯俾佢見? 要還神啦.

珍珠宮

原帖由 Billychaichai 於 09-4-23 15:57 發表

唔知乜原因令你咁興,如果日後你做左99, 你媳婦咁對你,你會點呢。其實,你C6就最慘,夾係中間,同你講又唔係,因你一定會發火,同佢呀媽講又唔係,因為佢係呀媽。男人亦唔會同男人講呢D咁既事。只會將唔開心放係心入面。長久落去, ...

呢位先生, 我係有心請教架, 唔好鬧我/吋我, 我喊緊...

其實作為一個男人, 夾係中間係好慘, 2邊都唔想得罪, 但係你會唔會做一個中間人呢, 2邊安撫吓咁? 唔係要話其中一邊唔啱, 係安撫?

呀媽係要尊重, 但係咪呀媽對個老婆唔好, 或者做咗d好過份既野, 做老婆就一定無得出聲? 硬吞每一啖氣? 個老婆唔同老公講, 可以點呢?

係咪作為一個男人娶咗個老婆返嚟, 就唔駛再呵護, 至緊要唔好煩個老公? 要個老婆獨自去面對自己既屋企人, 佢地之間無直接關係架喎?

其實做老公既喺背後鍚番個老婆, 好多做老婆既都會肯俾面個老公再去面對99, 點解係都要個老婆認低威, 認同99同忍受佢既無理? 可以點做?

點解做老公既又唔會企喺個老婆果邊諗吓? 人地個呀媽咁對自己, 又唔出得聲, 老公又唔幫自己, 好慘喎?

唔係單純為咗呢個topic, 想知吓d男人點諗啫.

大宅

...

大宅

...

複式洋房

A.C.C. 你呢類人,驚死人好番咁,火上加油。火上加油既說話就人人都識講。比意見,從唔同角度去睇一件事,並唔係等如咒人呀,係希望樓主可以從唔同角度去睇一件事,多一個參考。唔係好似你咁,只係一面倒咁話人地老公,呢樣唔好,個樣唔好咁去encourage樓主去諗佢老公的不是。你呢類人只會好心做懷事。

原帖由 A.C.C. 於 09-4-25 12:02 發表

原來又係位"好明白事理"嘅男士, 咁就無得講啦

仲有, 如果你想叫人"試下從佢先生角度去睇", 就無必要借住用"如果"兩個字之後, 咒人地兩夫婦"唔想返屋企""在外面識到其他女人""離婚"..... ...

大宅

原帖由 Billychaichai 於 09-4-27 01:07 發表
A.C.C. 你呢類人,驚死人好番咁,火上加油。火上加油既說話就人人都識講。比意見,從唔同角度去睇一件事,並唔係等如咒人呀,係希望樓主可以從唔同角度去睇一件事,多一個參考。唔係好似你咁,只係一面倒咁話人地老公,呢樣唔好,個樣唔好咁去encourage樓主去諗佢老公的不是。你呢類人只會好心做懷事

請問呢位"大義凜然"嘅男士, 我係呢個topic邊度有"只係一面倒咁話人地老公,呢樣唔好,個樣唔好咁去encourage樓主去諗佢老公的不是。"??????

你要批評別人點點點唔啱時, 都要先搞清楚發生乜事

第一, hinhofion只係講佢奶奶D衰嘢, 唔關佢老公事, 佢同老公感情好堅固好親密, 呢度所有回覆嘅媽咪都無挑撥離間佢兩夫妻嘅感情
(有無男士挑撥離間我就唔知道啦~)

第二, 俾意見當然係好心, 但好似閣下咁危言聳聽, 警告我地呢班新抱如果唔肯逆來順受, 哽晒奶奶D惡行嘅話, 我地嘅老公就有大把理由"唔想返屋企""在外面識到其他女人""離婚"......你覺得咁係勸人冷靜用另一角度諗嘢嘅方法???

最後, 呢個topic唔係屬於"夫婦情感"個欄而係"婆媳關係", 樓主亦只係講有關佢奶奶嘅事, 我唔想因為題外話同你嘈, 咁係唔尊重樓主, 亦唔尊重其他入來睇嘅媽咪, 所以我唔會再回應你任何嘅意見

大宅

原帖由 Billychaichai 於 09-4-23 15:57 發表

唔知乜原因令你咁興,如果日後你做左99, 你媳婦咁對你,你會點呢。其實,你C6就最慘,夾係中間,同你講又唔係,因你一定會發火,同佢呀媽講又唔係,因為佢係呀媽。男人亦唔會同男人講呢D咁既事。只會將唔開心放係心入面。長久落去, ...

其實如果啲男人明白,妻子係無需要受自己亞媽氣。以及,身為一個男人,係有責任保護妻子,包括拒絕奶奶的無理對待(講緊你唔知發生咩個件事_。咁就無問題啦,搵第二個女人傾訴呢D excuse真係好笑。色心起就認啦。女人有家庭壓力夠可以搵低二個男人傾啦。

大宅

原帖由 Billychaichai 於 09-4-27 01:07 發表
A.C.C. 你呢類人,驚死人好番咁,火上加油。火上加油既說話就人人都識講。比意見,從唔同角度去睇一件事,並唔係等如咒人呀,係希望樓主可以從唔同角度去睇一件事,多一個參考。唔係好似你咁,只係一面倒咁話人地老公,呢樣唔好,個樣 ...

你知唔知自己講咩呀?你嘅回應好無中生有羅。
其實你唔清楚發生咩事,就唔好咁堅持啦,好多mummy追左樓主D post好耐咖啦。

男爵府

其實你都有道理, c6始終係99個仔, 好似如果我幻想如果我2哥個未來老婆, 好差咁對我媽, 我自己都會好嬲!!

大宅

原帖由 ddaa 於 09-4-27 14:53 發表

其實你都有道理, c6始終係99個仔, 好似如果我幻想如果我2哥個未來老婆, 好差咁對我媽, 我自己都會好嬲!!

你又唔洗擔憂,好多野都有前因後果。不過我都擔心我細佬未來太太頂唔順我mummy咁煩同咩都要理。

珍珠宮

但係我唔係好明, 果位大義凜然, 好有正義感既男士, 點解唔肯指教吓我呢, 我要點做至可以同6修補關係, 唔好因為99同大姑9而嘈交...

男爵府

原帖由 glory911 於 09-4-27 15:05 發表

你又唔洗擔憂,好多野都有前因後果。不過我都擔心我細佬未來太太頂唔順我mummy咁煩同咩都要理。

haha, me too!
我媽好大脾氣, 所以我都驚心地會怕左佢, 我地一家人都唔係好頂得順佢, 人地係新抱就更加.....................=..=

男爵府

其實c6都有難處, 如果c6唔like我家人, 我都會唔開心同心up啦....
佢有時話我比得多家用比我爸媽,我都已經話佢了,咁佢都算尊重我家人
所以我都尊重下佢媽既, 有時女人唔好小氣, 圓滑d, 都可以tum到c6同99好開心~
記住,感情破壞左就好難修補, 要處理都係一個學問~

複式洋房

呢位A.C.C. ,我相信你火上加油就叻,火上加油既說話就好多人都識,呢到都唔小。叫人去用唔同角度去睇一件事,只係比一D意見佢,同埋分析有可能出現的情況。呢D並唔係去咒人,只係跟據常理去推段有可能發生既事。好心你A.C.C. 打開你雙眼,睇清楚內容。比意見唔等如咒。識你既人就慘,提供意見同幫你去分析事件,你就當作其他人咒你,睇你都係無乜朋友。

原帖由 A.C.C. 於 09-4-25 12:02 發表

原來又係位"好明白事理"嘅男士, 咁就無得講啦

仲有, 如果你想叫人"試下從佢先生角度去睇", 就無必要借住用"如果"兩個字之後, 咒人地兩夫婦"唔想返屋企""在外面識到其他女人""離婚"..... ...

男爵府

大家稍安無燥!!
最緊要樓主可以解決到問題!
其實男人有男人的觀點, 女人都有女人的觀點, 有時點argue都唔會有結果...

複式洋房

原帖由 babykarlson 於 09-4-22 16:03 發表
我同你一樣,我同老公講母親節你可以同你亞媽過,但我個仔就要同佢自己亞媽過囉!

我都係o甘想,mother day 當然是陪mother not grandmother, 如想就等grandmother day 啦

首頁

尾頁

跳至