懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

返公司apply sick leave用。

大宅

Joy@joy 發表於 19-1-11 12:39

有 你可以要求要醫生紙

男爵府

見醫生就可以揀到診紙/醫生紙,如果度頸皮得姑娘就得到診紙

複式洋房

回覆 yung0415 的帖子

我上次去QE做結構(姑娘做)都有, 但要主動問佢, 否則佢唔會提你。同埋0個次我等左1個鐘(但我有出去行下, 食下野, 佢CALL我先返去攞),因佢話醫生較忙, 要佢得閒先幫到出醫生紙,如果到診紙佢地就即時出到比你
如果係約左見醫生0個日, 出醫生紙就可即時出,快好多

大宅

度頸皮都可以要醫生證明,不過姑娘說要等12後先出紙,你拿全日假可以等埋

別墅

我係第一次去公立,預約左聯合,甘係咪都係見姑娘, 度高磅重抽血果D先架?定係已經有醫生見?我本身有私家醫生出咗證明,叫我可以拎住去排公立。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

見醫生既話可以拎到,你叫醫生開俾你就得

子爵府

回覆樓主

可以,上次度頸皮姑娘都有主動問我要唔要假紙,個時大概早上11點,我話要全日佢都無問題,好快搵醫生簽左比我走得

複式洋房

Joy@joy 發表於 19-1-11 14:10
我係第一次去公立,預約左聯合,甘係咪都係見姑娘, 度高磅重抽血果D先架?定係已經有醫生見?我本身有私家 ...

比個心理準備你,係聯合第一次產檢是見護士的,那次是沒有醫生紙的!申利:我都係排聯合

別墅

回覆 BB210 的帖子

多謝提點 。甘有冇診紙?診紙受唔受理請sick leave?

可否多問,第一次會做什麼檢查?

複式洋房

Joy@joy 發表於 19-1-11 16:12

多謝提點 。甘有冇診紙?診紙受唔受理請sick leave?

護士是可以開到診紙的,之於公司認唔認就要你自已問HR, 我公司就只認病假紙,到診紙是不接受的!

複式洋房

Joy@joy 發表於 19-1-11 16:12

我果次只係度高,磅重,用試紙驗餐前小便.跟住就見護士對資料,佢會比好多小冊子我,及問我度唔度頸皮,度就幫我約期. 咁就完啦.摸到冇摸過我.我問佢有冇假紙,佢答冇我假紙,要假紙就自己去睇私醫生. 態度勁差.諗起就嬲, 不但我都係聯合碰到態度好好的醫生同護士.

別墅

我都有聽說過聯合一般,所以都有D擔心。我預約通比個時間要改,打去電話個姑娘D態度都麻麻地。冇假紙點請假!

別墅

請有冇媽媽係去健康院產檢的?來緊我第一次去健康院(之前產檢一直在醫院)想知道健康院產檢係咪都可以攞全日的病假紙手?因為我公司只接受一日假的病假紙

複式洋房

我在聯合第一次產檢都係護士,串到爆,只會比到診紙,要問佢先比!

首頁

尾頁

跳至