論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人來咗未夠一個月,朝早畀錢佢買全家麵包做早餐;最初有收據和佢自己食平包,發現後,我叫佢可一齊食同價錢嘅麵包。但前兩日,我發覺佢照買平包一個,無收據,我個仔食早餐先,仲揀咗個平包食(找少咗個差價);本身已包埋佢飲咖啡;真係好嬲!!!

別墅

食真係好難控制,我姐姐都會mark 她嘅lunch 會用十蚊至廿幾蚊不等,得第一次有單,之後都無。我地都有提供coffee ,餅,她仲會買nuts食。

大宅

pinkcar 發表於 19-1-11 18:29
工人來咗未夠一個月,朝早畀錢佢買全家麵包做早餐;最初有收據和佢自己食平包,發現後,我叫佢可一齊食同價 ...

其實食物真係好難控制,畀得錢佢買就唔介意得禁多。如果介意,就自己買返。早餐麵包一直我買,因真係好難講得清楚買咩包,除非你日日都係去同一間麵包店買同一價錢既包

子爵府

通常如果我介意的野我就唔會比工人經手,我會自己買同埋自己分。譬如假設我介意麵包,我就親自買麵包,買完分比姐姐果份,而不是由姐姐自己決定。你可以試下,好過事後自己嬲而姐姐完全唔明你因何而嬲

大宅

回覆樓主:

thx

大宅

係呀 我都係俾錢講清楚買咩包,我唔講話分俾佢 佢都唔太敢自己拎黎食 但其實我係預埋佢的

子爵府

工人來咗未夠一個月,朝早畀錢佢買全家麵包做早餐;最初有收據和佢自己食平包,發現後,我叫佢可一齊食同價 ...

你好casual 咁俾錢佢。又任佢買,佢以為你唔care, 就會有古惑。
你問佢d 飽每個幾錢,叫佢攞單,找錢睇清楚,對吓,唔啱數,就問佢,問到佢煩! 咁佢就知你唔係傻的!

wcpcelia    發表於 19-1-14 10:38

大宅

細姐姐 發表於 19-1-12 11:18
你好casual 咁俾錢佢。又任佢買,佢以為你唔care, 就會有古惑。
你問佢d 飽每個幾錢,叫佢攞單,找錢睇清 ...

珊瑚宮

買面包邊有單?美心就算有都係總数一條 好難分平包贵包

去街坊店更加無單

你想点分配。話比工人知。不用激氣的
玩具萬歲!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

落格 小心家中財物

子爵府

會唔會仔想食那個平包所以取來吃? 如果係咪下次叫姐姐買兩個平架囉。
有時小朋友不會分貴平, 但只會食自己想吃的。

男爵府

除非日日都係食同 一種麵包,如果唔係我唔會叫工人買自己食麵包。
另外工人食物會分開放,我姐姐食甜嘢,要飲朱古力,好多餅俾佢食。我唔俾小朋友食咁多零食,姐姐食物一定另外放。小朋友就知唔會攞

首頁

尾頁

跳至