自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實佢老婆都唔知情

我見男家有你朋友咁既親戚,佢地係洗大左,唔敢同個老婆講。

男爵府

ilovefat 發表於 19-1-11 20:07
應該係唔想同老婆嘈掛,其實佢問我借仲無面啦,我同佢唔係知心好友嗰種
...

睇怕你呢個朋友借盡哂知心好友,借無可借,開始向你呢個唔係知心好友嘅朋友借

侯爵府

ms_maybb 發表於 19-1-11 19:41
個男人要面,或者可能有其他嚐好...不過我都見過呢種FTM,揸乾全屋人血汗錢,又嫌家用唔夠,自己又唔出去做 ...

亦見過有老公爛玩俾老婆管, 老婆每月俾日常駛費佢, 佢間中玩大左要問親朋額外攞$。 唔同佢儲起樓都買唔成

子爵府

ilovefat 發表於 19-1-11 19:34
我有個男性朋友,識左十幾年,佢老婆係ftm,佢之前已同我講過佢老婆好緊張錢,唔可以遲俾家用,同埋俾左佢 ...

純俾個意見

小心個人係咪賭, 起初又係有借有還, 之後就好耐, 話唔想老婆知借口話怕佢擔心....所以厚面皮問朋友借

最後原來發現爛賭輸錢....老婆原來幫盡晒佢, 最後發現佢好多朋友中左招

BBJOJO    發表於 19-1-11 22:16

子爵府

回覆樓主:

問得朋友借錢當然講到自己好無奈,故事帶幾分無辜。生意周轉不靈會否當事人經營不善、理財不善、揮霍無度、有賭博習慣等等........單憑片面之詞而將一切問題歸咎於做ftm嘅太太?

子爵府

應該係唔想同老婆嘈掛,其實佢問我借仲無面啦,我同佢唔係知心好友嗰種
...

有時候佢身邊的好友借晒啦, 再借咪要搵唔知心的好友借囉,

水晶宮

我會叫佢自己同老婆講清楚,唔會借

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

甘苦與共

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

艾森 發表於 19-1-11 20:23
問得朋友借錢當然講到自己好無奈,故事帶幾分無辜。生意周轉不靈會否當事人經營不善、理財不善、揮霍無度、 ...

係囉 唔通講老婆好好,會用盡 私己錢 幫嫁, 有親事都兩脅插刀, 幫手去外家 籌錢 咁講樓主重會借錢咩哈哈
總有離別的時候

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我只會信一半,講真,佢吾咁講你又點會借錢比佢,除非你問過佢老婆,否則我就吾會信晒,都吾會再借。

水晶宮

我有個男性朋友,識左十幾年,佢老婆係ftm,佢之前已同我講過佢老婆好緊張錢,唔可以遲俾家用,同埋俾左佢 ...

搵過個新老婆啦

珍珠宮

王國教室勳章

...

唔係知心友都夠膽問你借

男爵府

回覆樓主:

for 老公不良嗜好, 老婆係唔會拿錢出黎
其他問題一定會甘苦與共,因為始於ftm 錢原本都係老公的

人地既家事真係好難知道咁多 ,正常如果老公因工作上周轉不寧,做老婆點會唔理解, 仲要死迫老公拿家用,大耳窿咩 ? 而個老公個個月咁比人死迫都覺得無問題,無怨言,咁順攤 ??? 肯定身自己有屎,點死都要死番家用比老婆啦 !

個老公問朋友借錢周轉,梗係作個好好聽既理由啦 ,唔通話借黎做不良嗜好咩 (賭,飲酒,叫雞???)

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

我會拎出~但同C6 講係我父母,不過我估C6會估係我私已

男爵府

油麥麥 發表於 19-1-11 20:51
有可能係妳所諗,借錢給老婆做家用,
可能佢出過聲問老婆,有D女人(尤其FTM,佢哋只有家用做收入)特別緊張 ...

我覺得最大機會係咁,我呢個朋友無賭錢,波都唔睇,信用卡都無

男爵府

Ashleycorina 發表於 19-1-11 20:45
唔係知心友都夠膽問你借

係,都幾厚面皮

男爵府

0q.cathy 發表於 19-1-11 20:40
我只會信一半,講真,佢吾咁講你又點會借錢比佢,除非你問過佢老婆,否則我就吾會信晒,都吾會再借。
...

我信佢係生意唔好嘅,我呢個朋友連信用卡都無,只洗cash,不過真係唔會再借啦

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

答左你個問題先,如果我有餘錢,我會,夫妻是partner,是互相扶持,有困難一定幫。
不過我本身係WM,心態可以好唔同,FTM冇收入冇安全感,我冇呢種心理狀態,或者都好難代答。

不過,唔好咁易相信男人一面之詞,你朋友講既是否事實?冇人知,或者佢太太己借盡比佢呢?或者佢想你同情佢故意數佢太太呢?所以,咩都要再觀察才下定論。

男爵府

艾森 發表於 19-1-11 20:23
問得朋友借錢當然講到自己好無奈,故事帶幾分無辜。生意周轉不靈會否當事人經營不善、理財不善、揮霍無度、 ...

我邊句有講歸咎於ftm太太?
佢問我借錢嘅時候無講太太不是,我所講嘅背景係佢未有經濟問題嗰時講過。同埋言談間,我覺得佢無俾太太知自己唔掂。
我唔係ftm,想問下大家對私己錢有咩睇法啫。

首頁

尾頁

跳至