自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我有個男性朋友,識左十幾年,佢老婆係ftm,佢之前已同我講過佢老婆好緊張錢,唔可以遲俾家用,同埋俾左佢嘅錢就係佢,唔會在家庭開支撈亂用。
我個朋友近一年問我借過幾次錢,每次幾千,頭一次話周轉唔嚟,幾日就還,咁真係有還,慢慢越拖越耐,幾個月都未還。
佢之前同我提及過佢老婆一定有私己錢。
我覺得好奇怪,老公有經濟問題,唔係同老婆商量,而係問第二個女人借錢,仲要我諗佢係無俾佢老婆知自己唔掂,照攞我借俾佢嘅錢嚟俾家用佢老婆。
真心想問ftm們,如果呢個情況,你地會唔會用私己錢同老公分擔?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

ilovefat 發表於 19-1-11 19:34
我有個男性朋友,識左十幾年,佢老婆係ftm,佢之前已同我講過佢老婆好緊張錢,唔可以遲俾家用,同埋俾左佢 ...

呢 d 老婆離婚請個姐姐好過啦

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

首先我唔會借錢朋友

girlbear    發表於 19-1-12 14:42
BBJOJO    發表於 19-1-11 22:14

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

個男人要面,或者可能有其他嚐好...不過我都見過呢種FTM,揸乾全屋人血汗錢,又嫌家用唔夠,自己又唔出去做野

珍珠宮

我會幫老公
但借錢比男性朋友就唔會

wcpcelia    發表於 19-1-12 17:45
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

睇下咩事先. 周轉唔黎都有好多原因喎, 賭, 買無謂野, 欠咭數, 俾人呃, 投資失利, 生意失敗, 自己或家人醫療...

男爵府

bosch 發表於 19-1-11 19:46
睇下咩事先. 周轉唔黎都有好多原因喎, 賭, 買無謂野, 欠咭數, 俾人呃, 投資失利, 生意失敗, 自己或家人醫 ...

佢除正職以外有份freelance,我諗生意唔好掛,佢同我講係d客未找數。
佢問我借錢係解決生活需要,咪即係俾家用佢老婆囉!(我自己覺得)

男爵府

2019新春慶豚圓

bmuimami 發表於 19-1-11 19:45
我會幫老公
但借錢比男性朋友就唔會

Same, 兩夫妻唔係應該甘苦與共架咩?
搞到老公要去問第二個女人借錢⋯⋯

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovefat 發表於 19-1-11 19:34
我有個男性朋友,識左十幾年,佢老婆係ftm,佢之前已同我講過佢老婆好緊張錢,唔可以遲俾家用,同埋俾左佢 ...

可能要面,或者佢老婆會鬧佢
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YAC0601 發表於 19-1-11 19:53
Same, 兩夫妻唔係應該甘苦與共架咩?
搞到老公要去問第二個女人借錢⋯⋯
...

問男問女都怪啦
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 王國教室勳章

我係FTM我會借俾老公。
你朋友可能要面又或者唔想同老婆嘈

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

從另外一個角度睇,會唔會借到山窮水盡, 老婆那边都已經乾塘了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

回覆樓主:

你個男性朋友搵幾錢每個月畀幾錢老婆

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

有冇得證實你朋友講既一定係事實先?

你都係小心睇下以後還要不要借錢比佢,越拖越耐,遲早唔還錢

男爵府

Ashleycorina 發表於 19-1-11 19:59
我係FTM我會借俾老公。
你朋友可能要面又或者唔想同老婆嘈

應該係唔想同老婆嘈掛,其實佢問我借仲無面啦,我同佢唔係知心好友嗰種

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

會拎錢幫老公,吾會借錢比朋友,男女都吾好,十幾年朋友都吾會。

男爵府

回覆樓主:

唔知你男性朋友理財能力如何, 有d人理財差俾老婆管正常
兩公婆理財好有商量唔會問人借

子爵府

回覆樓主:

一個男人開口問到女人借都幾。。失敗

大宅

ilovefat 發表於 19-1-11 19:51
佢除正職以外有份freelance,我諗生意唔好掛,佢同我講係d客未找數。
佢問我借錢係解決生活需要,咪即係俾 ...

又做正職又freelance都搞唔掂d家用

男爵府

greenpea 發表於 19-1-11 20:02
有冇得證實你朋友講既一定係事實先?

你都係小心睇下以後還要不要借錢比佢,越拖越耐,遲早唔還錢

我唔識佢老婆,佢話佢老婆嗰d野,係未有經濟困難之前聽嘅,應該唔會假。無生意嗰d就唔知啦⋯⋯
今次追埋佢還,以後唔借啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊