意見反饋
義工

1-3歲 今日: 36|主題: 13757

跳至
一歲BB使唔使轉飲牛奶?

複式洋房

國民生產總值:180

2019勳章

我個仔已經轉左加固一段時間,佢而家已經一歲,想請問有冇需要戒奶粉,轉飲牛奶?

王國熱話
訂生日蛋糕問題
想同小朋友搞生日會, 但唔係好多錢, 有邊...
六歲生日會場地介紹
小朋友生日Party~~

公爵府

國民生產總值:29618

chowhoi901 發表於 19-1-11 20:27
我個仔已經轉左加固一段時間,佢而家已經一歲,想請問有冇需要戒奶粉,轉飲牛奶? ...

隨你自己喜歡。有啲人相信奶粉好好,一路畀小朋友飲。不過健康院係建議畀全脂奶的。外國小朋友亦多數轉牛奶,較少幼兒飲奶粉。

我自己餵開人奶,但小朋友一歲後都會畀全脂牛奶加入正餐(如牛奶麥皮、白汁通粉等),有時出開街會畀盒裝全脂奶。

男爵府

國民生產總值:8107

chowhoi901 發表於 19-1-11 20:27
我個仔已經轉左加固一段時間,佢而家已經一歲,想請問有冇需要戒奶粉,轉飲牛奶? ...

飲配方奶粉比較好

珍珠宮

國民生產總值:43120

BB防敏心得分享勳章

可以架,睇你小朋友情況喇,有D一歲已經唔肯飲配方奶喇

翡翠宮

國民生產總值:89395

BB防敏心得分享勳章

我會繼續比BB飲奶粉,飲到BB唔飲。

複式洋房

國民生產總值:128

我大仔歲幾時轉飲全脂奶,因為我懶費事洗飲管杯,跟住好快連奶都無乜點飲了

珍珠宮

國民生產總值:41581

奶粉比較有營養,可以繼續俾佢飲

複式洋房

國民生產總值:126

我覺得可以唔使,牛奶入面嘅營養都未必有奶粉咁好

複式洋房

國民生產總值:110

其實依家好多BB會飲奶粉到到兩三歲,你可以繼續俾小朋友飲奶粉

大宅

國民生產總值:1406

2019勳章

回覆樓主:

睇你Bb固體吃成點。好既話牛奶既鈣其實高奶粉好多,可以轉牛奶,固體吃得唔好就奶粉

複式洋房

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
EstrellaDamm 發表於 19-1-11 22:20
隨你自己喜歡。有啲人相信奶粉好好,一路畀小朋友飲。不過健康院係建議畀全脂奶的。外國小朋友亦多數轉牛 ...

明白, 即係其實2種都可以?

複式洋房

2019勳章

bchuma 發表於 19-1-11 23:21
飲配方奶粉比較好

係呀? 係營養好定係邊方面好呀?

複式洋房

2019勳章

我要做媽媽 發表於 19-1-11 23:29
可以架,睇你小朋友情況喇,有D一歲已經唔肯飲配方奶喇

我果個相反, 尋日想比佢試下牛奶, 不過佢唔肯飲...所以我想知係咪一定要轉牛奶囉

複式洋房

2019勳章

haha748494 發表於 19-1-13 14:48
我會繼續比BB飲奶粉,飲到BB唔飲。

icic, 我見我個b唔肯飲牛奶, 似乎都係要比返奶粉佢飲

複式洋房

2019勳章

oayfeefee 發表於 19-1-13 16:09
我大仔歲幾時轉飲全脂奶,因為我懶費事洗飲管杯,跟住好快連奶都無乜點飲了 ...

我都係比bb水樽佢飲咋

複式洋房

2019勳章

GCHK 發表於 19-1-13 16:23
奶粉比較有營養,可以繼續俾佢飲

咁就好喇, 因為我仔好似鍾意飲奶粉多d,

複式洋房

2019勳章

Baobonnie 發表於 19-1-13 17:02
我覺得可以唔使,牛奶入面嘅營養都未必有奶粉咁好

咁我想問呢, 而家我仔多數臨訓飲一次, 不過有時晏晝會扭下想飲, 晏晝應唔應該比佢飲小小呀?

複式洋房

2019勳章

Sunsetshy 發表於 19-1-13 19:46
其實依家好多BB會飲奶粉到到兩三歲,你可以繼續俾小朋友飲奶粉

icic, 最怕咁樣佢唔健康咋, 咁我就放心喇,

複式洋房

2019勳章

casmile 發表於 19-1-13 23:14
睇你Bb固體吃成點。好既話牛奶既鈣其實高奶粉好多,可以轉牛奶,固體吃得唔好就奶粉
...

關加固事架?! 我仔食得好唔好係一時時架, 有時食得好快好多, 有時又食得好慢唔肯食, 似我偏食...

大宅

國民生產總值:1406

2019勳章

chowhoi901 發表於 19-1-14 18:27
關加固事架?! 我仔食得好唔好係一時時架, 有時食得好快好多, 有時又食得好慢唔肯食, 似我偏食...
...

因為加固吃得好既話,又多元化既話,其實營養已經夠,咁可以轉牛奶主要用嚟補鈣,但加固唔好,吃得少固體,擔心營養唔夠就可以飲奶粉,但其實我覺得2樣都ok 既,bb肯飲咩就俾咩,有d bb唔肯飲牛奶

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.