1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛生了第二胎,照顧newborn日夜餵奶換片掃風哄睡已經無時間休息,仲要照顧埋大女因為多了家庭新成員而出現的情緒問題。

大女2歲半,本來好地地,因為家裡多了BB而變得扭計、痴身、日日鬧情緒,仲覺得我背叛佢而疏遠咗我,改為痴婆婆,但又唔比我抱newborn,每日面對兩個小朋友哭鬧,真係覺得好攰,當初生多個都係為咗大女將來有個伴,但未見其利先見其害,早知會咁可能等個女再大D獨立D先考慮二胎。有兄弟姊妹真係咁美好?要幾時先感受到?

大宅

Monkey_Mum 發表於 19-1-11 20:51
剛剛生了第二胎,照顧newborn日夜餵奶換片掃風哄睡已經無時間休息,仲要照顧埋大女因為多了家庭新成員而出 ...

當大女明白了細佬妹的來到,不是搶走了父母對自己的愛,就好了。加油

水晶宮

回覆樓主:

而家甘細個梗係未明啦。
好好的教,大個d 就明架喇。 我由細到大都同細佬好好感情,有咩事互相扶持,我唔開心時佢第一個出現攬攬我 (係半夜揸車過海嚟搵我,第二日仲要返工的)。最早的記憶係佢四歲時照顧撞到暈左的我。
p.s. 我都係同細佬爭2.5歲。

水晶宮

剛剛生了第二胎,照顧newborn日夜餵奶換片掃風哄睡已經無時間休息,仲要照顧埋大女因為多了家庭新成員而出 ...

係會有段時間適應下。到幾個月/一年後,佢地就會一齊玩一齊笑了(雖然仍有爭吵時候)。

可以的話,偷少少時間陪大女,等佢知道媽媽冇忘記佢。我生完第二胎坐月,已經請陪月睇住細B,我自己出街接大B放學、同佢食下午茶。我兩個細路都係差兩年幾。

男爵府

兄弟姐妹⋯⋯ 我有⋯⋯ 但未感受到有乜好

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實年齡唔好相差咁遠都有好處架,睇日兩個比較玩得埋。你得閒既時候都可以同佢解釋下架

大宅

一個階段姐,之後會無事

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

依家難頂,但大D,兩姐妹就可以一齊玩。我兩個囝囝相差10歲,好似無點交流。

大宅

mrs.3845 發表於 19-1-13 00:00
一個階段姐,之後會無事

好贊同

大宅

我大女三歲,而我日間揍兩個細佬我都忙到氣咳!所以安排佢去讀N班識多啲朋友分散啲注意力,好在嫲嫲住附近食咗晚飯先返嚟如果唔係我肯定癲咗!但係我會堅持夜晚會返嚟一齊瞓覺,起碼都仲有幾個鐘頭時間相處。

你要加油啊!艱難嘅時間點都會過去,好好陪佢哋成長,好快佢哋可以一齊玩一齊去街,到時會好開心!我都期待緊這畫面,我哋睇完啲吧!

珍珠宮

而家細,唔係好明白,大個以後,就明白有兄弟姊妹係好嘅

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-1-11 22:14
係會有段時間適應下。到幾個月/一年後,佢地就會一齊玩一齊笑了(雖然仍有爭吵時候)。

可以的話,偷少少 ...

多謝妳建議,我都打算抽多d時間陪大女玩

別墅

mrs.3845 發表於 19-1-13 00:00
一個階段姐,之後會無事

呢個階段會維持幾耐?朋友經驗都要一年或幾年後兩個小朋友先識得相處

別墅

JWC 發表於 19-1-13 16:07
我大女三歲,而我日間揍兩個細佬我都忙到氣咳!所以安排佢去讀N班識多啲朋友分散啲注意力,好在嫲嫲住附近 ...

我要湊個細,而家都無時間陪大女訓覺...會好掛住以前一齊訓嘅溫馨日子。

我都好期待兩個小朋友一齊玩一齊成長嘅畫面......

公爵府

應該暫時兩個都仲細,大D應該會好,兩個會好D,大個有個伴,宜家就難過,不過挨過咗就春天嚟喇

大宅

Monkey_Mum 發表於 19-1-13 17:07
呢個階段會維持幾耐?朋友經驗都要一年或幾年後兩個小朋友先識得相處

1年內就改善...
細b除咗要我埋身人奶&基本野係必須處理外,我其他時間比晒大b,當然叫大b幫手錫細b,照顧細b,等佢明佢有個弟妹要爱。我等到細b 9、10個月時候先再分配多d時間比細b

大宅

Monkey_Mum 發表於 19-1-13 17:09
我要湊個細,而家都無時間陪大女訓覺...會好掛住以前一齊訓嘅溫馨日子。

我都好期待兩個小朋友一齊玩一齊 ...

多d同大女講自己好錫佢,攬多d大,叫佢幫下手拎片,俾佢摸下細佬,大女如果發脾氣,細既又嘈,我會處理左大既先,慢慢大女覺得細既對自己冇威脅,就會接受了 我都係咁處理兩個仔,依家大既4歲,細既2歲 一齊跑一齊玩 好得意架!

大宅

你個女先果2歲半,大D就會明架啦,我呀妹都係細我兩年,佢出世之後,開頭我唔係好接受到,成日鬧情緒,之後大個左就好錫佢,自細同細妹感情好好

公爵府

牛年勳章

自細同姊姊感情好好 大D應該會好

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

EstrellaDamm 發表於 19-1-11 22:14

可以的話,偷少少 ...

係, 我而家大女就黎4yr, 細女啱啱1yr, 最近先見到有d姐妹情深, 但大部分時間仲係未得... 但我相信佢地慢慢大, 大果個見細果個識同佢玩, 感情就會產生, 我都等緊呢日!

有機會單獨陪下大b, 就算只係落樓下行下超級市場都好好~ 佢地好易滿足!

加油! 共勉之~

首頁

尾頁

跳至