想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

cherry.bdh 發表於 19-1-19 16:13
瑪麗個lab 儀器係最差,因爲朋友係胚胎師,所以知道。
如果少卵既,揀馬麗要諗清楚。
...

多謝資訊 :)

別墅

paulpaul1112 發表於 19-1-25 18:23
恭喜!請問系邊位醫生呀?

多謝!我搵何靖醫生,佢好有耐性,每次覆診都好樂意解答我既問題令我無咁多疑惑

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

hohoajm 發表於 19-1-15 21:25
考慮緊養和駱醫生及仁安董醫生!你有冇心儀醫生呢?

我之前揾仁安李教授iui ,但ivf想試其他醫生

我養和駱醫生做

水晶宮

paulpaul1112 發表於 19-1-25 18:22
好呀,我三月中搵駱醫生,到時再交流下丫

我駱醫生做。
孖女已經16個月啦

別墅

2019勳章

puppydingo 發表於 19-1-25 19:35
我駱醫生做。
孖女已經16個月啦

我有睇過你既經歷,恭喜你呀! :)
想問問駱醫生好嗎?會唔會等好耐,睇症好趕?細唔細心ga? 請問你大概用了多少錢ivf?

別墅

2019勳章

puppydingo 發表於 19-1-25 19:35
我駱醫生做。
孖女已經16個月啦

我都系多囊呀。上年8至10月食排卵藥,食到內膜薄左,最後一次得5.8mm,醫生話停左排卵藥就會厚翻。但我到而家啲月經量依然好少,同未食排卵藥之前差好遠。請問你有無類似既經驗?多多指教,謝謝你。

水晶宮

paulpaul1112 發表於 19-1-25 23:32
我有睇過你既經歷,恭喜你呀! :)
想問問駱醫生好嗎?會唔會等好耐,睇症好趕?細唔細心ga? 請問你大概用 ...

駱醫生,你講你問都聽會答。但唔多嘢講。
好好人。
等都有時耐,如果之前有surgery
ivf大概13萬。
我放第二次胎先成功。

水晶宮

paulpaul1112 發表於 19-1-25 23:39
我都系多囊呀。上年8至10月食排卵藥,食到內膜薄左,最後一次得5.8mm,醫生話停左排卵藥就會厚翻。但我到 ...

無我無試過

複式洋房

hohoajm 發表於 19-1-25 14:39
董醫生依家book到七月、我唔等啦。約左駱醫生二月中初診,睇完再報告
...

Hohoajm & PaulPaul1112
我都係搵緊養和駱醫生 不過我情況比較複雜 所以駱醫生要我食三個月藥 再睇睇子宮情況先再決定幾時開針...

別墅

2019勳章

SugarBoo 發表於 19-2-8 16:49
Hohoajm & PaulPaul1112
我都係搵緊養和駱醫生 不過我情況比較複雜 所以駱醫生要我食三個月藥 再睇睇子宮 ...

我三月尾先去見駱醫生呀~~想請問你對駱醫生感覺如何?她細心嗎?
你介唔介意講下你點解要食三個月葯啊?
加油呀!

大宅

2019新春慶豚圓

paulpaul1112 發表於 19-2-8 18:14
我三月尾先去見駱醫生呀~~想請問你對駱醫生感覺如何?她細心嗎?
你介唔介意講下你點解要食三個月葯啊? ...

我都係養和駱醫生,佢有時會好cool,你問佢咩都會答你,但唔會講得多,不過佢都係一個好caring既醫生,我放胎既時候同佢講左一句野,驗血開估果日,姑娘打比我講結果個時,有講返個一句說話,係駱醫生吩咐佢要同我講返,我都幾surprise 佢會記得

別墅

2019勳章

tamoneone11 發表於 19-2-8 19:57
我都係養和駱醫生,佢有時會好cool,你問佢咩都會答你,但唔會講得多,不過佢都係一個好caring既醫生,我 ...

咁就好喇,證明距好Care 每一個case
可唔可以分享下你點解做ivf? 過程順利嗎?同埋有無野可以提點我們謝謝你

大宅

2019新春慶豚圓

paulpaul1112 發表於 19-2-8 20:58
咁就好喇,證明距好Care 每一個case
可唔可以分享下你點解做ivf? 過程順利嗎?同埋有無野可以提點 ...

我因為輸卵管塞左一邊,所以做ivf

過程算順利啦,不過我放第二胎先成功

我覺得駱醫生用藥既judgment好準,最後我抽到22粒卵子,成個過程跟住駱醫生既說法去做就ok架啦!佢手勢好好,本來諗住抽咁多粒會中OHSS,點知麻醉過左醒返,一啲痛都無,肚漲都無

另外第二次放胎,我有睇中醫+針灸+艾灸+薰蒸,無特別放假休息,放鬆心情反而好好多

祝你成功喇

別墅

2019勳章

tamoneone11 發表於 19-2-8 21:19
我因為輸卵管塞左一邊,所以做ivf

過程算順利啦,不過我放第二胎先成功

多謝你同時亦都恭喜你呀!
多謝你既分享,比到我信心!
請問你去邊度艾炙同薰蒸呀?

別墅

我都睇過養和駱醫生
不過係做iui
當初揀養和都係c6話佢個lab好
然後就揀左駱醫生
做左兩次自然排卵既iui都失敗之後
我想話驗下輸卵管
但係醫生話我甘後生唔會有問題
最後我都堅持驗左先發現塞左一邊
跟住醫生先開排卵藥俾我
話可以排多過一粒卵 多個機會
但係even食左排卵藥
我兩個cycle都只係得一粒卵
有一次仲要係塞個邊排
嗰個月就浪費左一次機會
最後個次我做完iui佢都淨係話開番同一隻藥for我失敗左再食
我覺得佢好似冇咩進取啲既意見

仲有養和係經常性都好多人
有時一等等成個幾鐘
見醫生就見得10分鐘
駱醫生係你問佢會答 但真係唔多講其他

別墅

最後我做個次都係失敗想話打番去再約醫生啦
打去其實好多時候要等姑娘覆
但係個次佢竟然係一個月後先覆番我問我係咪都係唔成功
我最後冇再係養和做落去
11月轉左去寶德打針又係做iui就中左
個時都諗生都一定唔會去養和生
不過最後上個月9週停左胎
但係我黎緊都會番寶德到做
不過黎緊應該會轉ivf
始終一轉就成功左 心理感覺好啲
呢邊醫生我感覺都幾好
照超聲波既時候真係會一齊對住個mon解釋番係點 咩情況
不過個lab我c6係有啲擔心
我自己就覺得醫生俾到既信心都好緊要
可能甘啱我同駱醫生唔夾啦

複式洋房

paulpaul1112 發表於 19-2-8 18:14
你介唔介意講下你點解要食三個月葯啊? ...

我覺得駱醫生唔係一個“勸喻型”嘅醫生...嗯 點講呢 佢未必會咁同你講”我覺得你而家應該..咁做咁做..會好D“ 佢好理性咁分析你嘅情況俾你聽 你嘅選擇有咩 同埋選擇嘅後果 等等 但會留返個選擇權俾你. 佢係比較少言 但好nice的 有問題會解釋得很清楚

佢做事情都好小心的 我五月時候睇另一位婦科醫生時割過子宮頸息肉 當時Check 到我子宮有複雜性增生 我食咗六個月排卵藥都無Bingo 於是年初搵駱醫生做IVF 佢知道咗我有呢個background 堅持要我俾佢check 多次& check埋子宮內膜 結果依然係我整個子宮都有典型複雜性增生 佢話雖然典型會變“衰嘢”嘅機會好低 但做IVF 要打好高劑份嘅荷爾蒙刺激卵巢子宮 始終會有機會令情況變壞 駱醫生話年青(停經前)嘅女性一般係三至六個月嘅藥物療程幫助下 典型複雜性增生係會扭轉變回正常 所以佢想我比幾個月時間佢醫好我先開始IVF

雖然我好心急 本來想唔理個情況博一博 做咗Ivf先算 但係駱醫生話我亦未算太高齡 唔差在果三幾個月 對自己身體好D啦 ..所以我而家都係選擇聽佢話

所以總括來說 雖然駱醫生俾人感覺Cool cool地 唔係最窩心果種媽媽爸爸型醫生 但佢絕對係為病人著想的好醫生 我覺得佢會係想係療程之中達到最多最好嘅結果嘅醫生

不過我未見夠佢太多次 如果我感覺有變 我再話你知 Hehe...

複式洋房

isisbaby 發表於 19-2-9 03:59
我都睇過養和駱醫生
不過係做iui
當初揀養和都係c6話佢個lab好

你哋自己試咗幾耐呀?
通常後生的女性 佢哋係會要我哋試6-12個週期自然或人功受孕先考慮iui or ivf 喔?

但係 對住駱醫生 我都覺得你講得啱 佢唔會太比好進取嘅意見
所以病人本身要做咗好多功課 好清楚自己想做咩 可能就會比較能夠直接去到做自己想要嘅結果

佢同我之前婦產科醫生一樣 偏向保守D 始終係大醫院同自己診所 想達到目的之餘都要顧及其他 我覺得咁有咁嘅好處

我之前去過一間好出名幫人懷孕嘅中醫 我睇睇下無睇啦 就係佢根本唔在意你身體狀況 一味只係想谷個結果出嚟 之前有一個cycke 西醫果邊話要放棄嘞 因為果個月我D卵子無反應 唔大 我照去睇中醫 話佢知個情況 諗住無機會都可以調理下身體啩 點知佢一聽 就黑口黑面話 咁你下個cycle 先返嚟啦 咁喎

呢種我又唔係好鍾意 所以又搵咗新中醫Lu

大宅

駱醫生真的很好!我ivf一次成功了。
她會分析各個options的利與弊,不會替病人做決定,十分專業,反而如果有d醫生幫病人做曬決定,引導他們跟佢的做法,我覺得未必係客觀的。
不過,她也有替我做決定的時候,有時她要我跟她做法,例如放幾多個胎,邊個月放,我完全相信她。

別墅

2019勳章

isisbaby 發表於 19-2-9 04:15
最後我做個次都係失敗想話打番去再約醫生啦
打去其實好多時候要等姑娘覆
但係個次佢竟然係一個月後先覆番我 ...

加油呀期待你既好消息!
我都曾經去過寶徳睇藍醫生,可能我自己唔識問問題,醫生又無乜深入講解我既情況,例如驗完血既報告無同我講,我有問過,距淨系話我知我多囊,但本身我都知。之前我食過排卵藥,醫生都無同我講我個內膜愈來愈薄,系去到食第三個月都失敗先同我講。
我都擔心我見其他醫生既時候,因為自己唔識問問題,而累事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊