意見反饋
義工

自由講場 今日: 104|主題: 1018032

跳至
又係派利是問題

大宅

國民生產總值:1983

2019勳章

又快到新年,有d親戚真係一年都唔見一次,新年拜年真係可能唯一一次,但都無影,你會照派嗎?即他父母代收。以前我有派,但依家越嚟越想見一個,派一個,見到先派,會有問題嗎?

珍珠宮

國民生產總值:34400

2019勳章

回覆樓主:

你家中長輩覺得點?

應該跟佢地

以前我細個,d長輩係見我父母,唔見我人都會照派我嗰份

wcpcelia    發表於 19-1-12 17:05
日月水火    發表於 19-1-12 11:12

別墅

國民生產總值:815

elsiechan 發表於 19-1-11 23:36
又快到新年,有d親戚真係一年都唔見一次,新年拜年真係可能唯一一次,但都無影,你會照派嗎?即他父母代收 ...

我媽指定要派的我就派,否則就「見真人才派」

水晶宮

國民生產總值:53557

2019勳章

ash_yehyeh 發表於 19-1-11 23:53
你家中長輩覺得點?

應該跟佢地

Same here! 我覺得一年一次派開,唔係多既話,我會照派!新年開開心心,有得派都係一種福氣!

珊瑚宮

國民生產總值:122292

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

又快到新年,有d親戚真係一年都唔見一次,新年拜年真係可能唯一一次,但都無影,你會照派嗎?即他父母代收 ...

咁佢父母有比你仔女,咪比返佢仔女

日月水火    發表於 19-1-12 11:13

珊瑚宮

國民生產總值:122292

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我媽出去搵朋友打牌派利是

都無帶我女架
但年年都好多利是拎返黎

大宅

國民生產總值:2334

2019勳章

你都好呀,一年見一次,我們一年都見唔到一次,奶奶好識做,按人頭放底一叠利是俾佢,佢又幫我收返一叠有哂親戚姓名既利是俾我,數量差不多打和,因為佢地果邊習俗係大要俾細,就算結左婚都有利是收

別墅

國民生產總值:696

2019勳章

親戚會派呀

翡翠宮

國民生產總值:80834

2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

99dogdog 發表於 19-1-12 00:01
Same here! 我覺得一年一次派開,唔係多既話,我會照派!新年開開心心,有得派都係一種福氣!
...

Poyau    發表於 19-1-12 11:11

伯爵府

國民生產總值:19976

2019勳章

回覆樓主:

是旦啦
$20蚊啫

伯爵府

國民生產總值:15921

2019勳章

我外家習俗,唔見都要照派,放低利是比我阿媽比佢父母代收,有啲唔係一年見一次,係未見過,有啲結咗婚我係長輩要派埋比佢兩公婆,我無仔女,只派無得收,唔係比面我阿媽,我都想見先派,唔見唔派

大宅

國民生產總值:1971

2019勳章

外家親戚較少會派,奶奶呢邊親戚多又幾年唔見一次,所以見到先派

水晶宮

國民生產總值:69225

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男家有些親戚從未見過。 每逢過年奶奶都會叫我放低20封派畀佢哋。 女家就見到先派
月光很美麗☺

寶石宮

國民生產總值:317474

2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JD930 發表於 19-1-12 01:17

珍珠宮

國民生產總值:42110

2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

無謂為個幾十蚊比人話啦,照派好 d

珊瑚宮

國民生產總值:108044

2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

基本都會照派...好多親戚...依家就話一年先見一次...
但細個時...其實都成日見的...

亦老實..我家都有團拜既習慣...一日飲茶就見晒咁多家...
不過好多時...其實都係每家的長老出黎飲茶..
再交換利是咁...
我媽咪幫我哥,我同仔同老公...收利是囉...
佢咪又比其他長輩代D子子孫孫收利是咁...

我記得的..都會預早比定利是我媽代派...
唔記得的..我媽會幫我派左先....回來叫我找數

珍珠宮

國民生產總值:45233

最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我父母指定要我派的,我會照派,一年一次派封利是好小事,免得背後被講是非,我覺更無謂。

象牙宮

國民生產總值:204162

2019勳章

回覆樓主:

照派

象牙宮

國民生產總值:204162

2019勳章

crystal媽咪 發表於 19-1-12 08:11
男家有些親戚從未見過。 每逢過年奶奶都會叫我放低20封派畀佢哋。 女家就見到先派
...

各處鄉村各處例

大宅

國民生產總值:1909

之前就算見唔倒,都有放低等阿媽幫我派,但係阿媽早兩年開始,叫我見到人先派。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.