意見反饋
義工

懷孕前後 今日: 220|主題: 66947

跳至
請問有冇人知坐小月要點做之好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

國民生產總值:339

依兩日會準備做藥流,有冇人知道要食啲乜嘢餐餸和湯水進補要注意啲乜嘢係咪由做藥流開始就唔可以洗頭沖涼只可抹身,現在心情只係不停喊,一起身見到肚裡BB在內已冇心跳只不停叫佢反黎,請大家知道的告訴我,希望早D送走小天使,坐好小月等佢反黎,謝謝大家

王國熱話
懷孕初期飲咩湯好?
開刀定順產好
有冇媽媽都係戒唔到口呢
通常幾多周生得?

大宅

國民生產總值:1002

2019勳章

完曬後,用薑水沖涼洗頭浸腳,唔好凍親,包住自己,帶帽,喺屋企一樣,著埋襪仔,加強保護可以戴護膝護腕,勿凍親關節

男爵府

國民生產總值:8057

kching0830 發表於 19-1-11 23:38
依兩日會準備做藥流,有冇人知道要食啲乜嘢餐餸和湯水進補要注意啲乜嘢係咪由做藥流開始就唔可以洗頭沖涼只 ...

最好睇中藥開藥幫手排組織, 第一步首要一定係要排清組織, 唔係就要刮宮做手術
呢段時間唔好掂生水, 要用薑水, 唔好吹風, 飲炒米茶代替水

複式洋房

cavy0511 發表於 19-1-12 00:54
最好睇中藥開藥幫手排組織, 第一步首要一定係要排清組織, 唔係就要刮宮做手術
呢段時間唔好掂生水, 要用薑 ...

請問是否我由食藥當日流到冇就即刻飲生化湯排一排再去覆診,炒米茶幾時開始飲

男爵府

國民生產總值:8057

kching0830 發表於 19-1-12 01:24
請問是否我由食藥當日流到冇就即刻飲生化湯排一排再去覆診,炒米茶幾時開始飲
...

食藥之後排左胎, 就可以睇中醫, 唔使等清哂惡露, 炒米茶由塞左藥流產之後就要代水飲喇

別墅

國民生產總值:826

可以去萬0買「老瑤薑」洗頭水同沖涼液,如果真係要出街,一定要帶帽吾好吹親

複式洋房

pikpik_wong 發表於 19-1-12 02:28
可以去萬0買「老瑤薑」洗頭水同沖涼液,如果真係要出街,一定要帶帽吾好吹親
...

知道(emoji)(emoji)謝謝

複式洋房

cavy0511 發表於 19-1-12 02:17

食藥之後排左胎, 就可以睇中醫, 唔使等清哂惡露, 炒米茶由 ...

一食藥開始代水飲定流清先飲得?

複式洋房

麻每吉 發表於 19-1-11 23:44
完曬後,用薑水沖涼洗頭浸腳,唔好凍親,包住自己,帶帽,喺屋企一樣,著埋襪仔,加強保護可以戴護膝護腕, ...

知道(emoji)(emoji)謝謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

國民生產總值:900

2019勳章

kching0830 發表於 19-1-11 23:38
依兩日會準備做藥流,有冇人知道要食啲乜嘢餐餸和湯水進補要注意啲乜嘢係咪由做藥流開始就唔可以洗頭沖涼只 ...

同正式坐月冇分別,我媽就煲薑水洗手,沖涼洗頭(盡快唔好洗頭,真係頂唔順幾日先一次,免入頭風),停左冇流血先開始補,每日食4-5餐,有食五更飯,清淡d,蒸豬肉,菜心,節瓜,薑米炒飯,
每日飲炒米茶,停左血就食薑醋飯同睇中醫調理,有時間最好坐一個月,我要返工就坐左2星期

坐月炒米茶
成份:
第一星期:紅白炒米+陳皮
第二星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子
第三星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子+南棗
第四星期:紅白炒米+陳皮+元肉+杞子+北芪+黨參

翡翠宮

國民生產總值:89395

BB防敏心得分享勳章

同坐月一樣,等惡露清左再進補。

珍珠宮

國民生產總值:43120

BB防敏心得分享勳章

坐小月我覺得最緊要確認組織排清,然後洗唔洗頭既話,睇你自己喇,我果時候坐月,夏天頂唔順,日日洗頭既

複式洋房

國民生產總值:151

cavy0511 發表於 19-1-12 02:17

食藥之後排左胎, 就可以睇中醫, 唔使等清哂惡露, 炒米茶由 ...

我擔心塞藥排不乾淨,油尖旺區有好的中醫嗎?上網搜得到嗎?

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-1-12 16:21
坐小月我覺得最緊要確認組織排清,然後洗唔洗頭既話,睇你自己喇,我果時候坐月,夏天頂唔順,日日洗頭既 ...

明白,我今日做藥流,希望可以順利排清(emoji)(emoji)等待小天使回來(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

haha748494 發表於 19-1-12 15:53
同坐月一樣,等惡露清左再進補。

今朝食前同老公到樓下中醫藥材店買埋生化湯,之後買果皮,醫師話流產不要飲炒米茶,炒米茶話係順產飲,叫我要飲北芪煲瘦肉水飲,之後照買,但而家仲好猶豫到底要飲那個,老公照煲,但今天做藥流第二次藥..唔知大家知不知道可否照飲

洋房

國民生產總值:97

2019勳章

kching0830 發表於 19-1-12 19:08
今朝食前同老公到樓下中醫藥材店買埋生化湯,之後買果皮,醫師話流產不要飲炒米茶,炒米茶話係順產飲,叫 ...

我塞藥+刮宮,個中醫話可以飲炒米茶

複式洋房

babymama2 發表於 19-1-12 19:49
我塞藥+刮宮,個中醫話可以飲炒米茶

搞到我地好亂,心情已經好差,但我照聽買左仲煲左,之後都不太肯定飲唔飲得,都想飲反炒米茶,
另請問你有飲生化湯嗎?知道幾時可以飲嗎?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

國民生產總值:97

2019勳章

kching0830 發表於 19-1-12 20:06
搞到我地好亂,心情已經好差,但我照聽買左仲煲左,之後都不太肯定飲唔飲得,都想飲反炒米茶,
另請問你有 ...

我覺得飲炒米茶冇問題呀, 未聽過只係順產先飲得炒米茶

我食完藥生咗bb(孖胎引產)之後, 醫生開咗子宮收縮藥畀我, 我上網睇如果有子宮收縮藥就唔使飲生化湯, 所以我都冇飲到

別墅

國民生產總值:826

我有飲炒米茶(加果皮),因為係好口渴,飲極水都止吾到渴,反而飲完炒米茶好好多

複式洋房

babymama2 發表於 19-1-12 20:37
我覺得飲炒米茶冇問題呀, 未聽過只係順產先飲得炒米茶

我食完藥生咗bb(孖胎引產)之後, 醫生開咗子宮收 ...

係囉,個醫師仲好肯定咁,搞到蒙查查買完煲完,之後冇飲,叫老公飲,都想飲反炒米茶,我e生開左藥流既俾我,應該就不是收子宮的,我有買左兩包,但唔知最好幾時飲,醫師話做左果日晚上可以飲或過一日,搞到又猶豫緊

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.