意見反饋
義工

6個月-1歲 今日: 13|主題: 14335

九個月痾硬條狀或粒狀便便,有無問題

洋房

國民生產總值:43

啊b六個月已經開始加固,一直都係食少少,飲水都唔多
一直堅持到最近先至加兩餐固體,中午食水果加米糊,水果鍾意橙,牛油果,啤梨,夜晚係自己食幾條蒸熟嘅菜心之類,
平時有加兩餐奶粉,大便都係兩日左右一次軟便,呢兩個禮拜開始四五日先一條的硬便便,又好用力咁,飲多左水同加益生菌,又試過唔食固體,都係咁,大家有無辦法幫到bb?
醫生開左甘油條,用左半條,結果咩都無痾出來

王國熱話
蘇民峰楊天命陳正匡李丞責點揀好?
好嬲!訂左坐月湯包,伏左!
月子餐分享
有無媽媽訂購過月子餐?

大宅

國民生產總值:3042

2019勳章

whoisiris 發表於 19-1-12 00:40
啊b六個月已經開始加固,一直都係食少少,飲水都唔多
一直堅持到最近先至加兩餐固體,中午食水果加米糊,水 ...
你試下spoon feed 水,始終水才可舒緩便秘
另外搓肚仔踩單車都ok
見你B食量好似5多
但你只比兩次奶, 會否太少?
佢生長體重ok?

珍珠宮

國民生產總值:43120

BB防敏心得分享勳章

咁佢可能有D便秘亞,你試下俾佢飲多D水,仲有食多D蔬菜喇

伯爵府

國民生產總值:19380

回覆樓主:

我bb六個月兩餐固體,每餐固體之後飲50ml 水,仲有每日半碗瓜菜蓉,兩種水果,日日有便便,條狀軟身……可能你bb要飲多d水,買個學習杯俾佢試下

洋房

國民生產總值:43

markus128 發表於 19-1-12 16:18
你試下spoon feed 水,始終水才可舒緩便秘
另外搓肚仔踩單車都ok
見你B食量好似5多

因为唔够人奶,所以人奶外加两餐奶粉,宜家九个月体重9kg平时系75那條線,跌落了少少

珍珠宮

國民生產總值:41581

freshrose 發表於 19-1-12 16:47
我bb六個月兩餐固體,每餐固體之後飲50ml 水,仲有每日半碗瓜菜蓉,兩種水果,日日有便便,條狀軟身……可 ...

對亞,飲多D水,會有幫助

翡翠宮

國民生產總值:89395

BB防敏心得分享勳章

所以飲水好重要,你試下用匙羹一啖一啖咁喂水。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.