興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

https://www.hk01.com/好生活/279687/好書任睇-香港公共圖書館近30萬本電子書-熱門好書話你知

想借書,不一定要親身去圖書館!小編推介HyRead及SUEP(聯合電子出版有限公司)兩個電子書庫,提供台灣及香港出版的繁體中文電子書,用「HyRead電子書」平台就看到。只要登入香港公共圖書館帳戶,便可以看到兩地熱門電子書及雜誌,揀選心水書刊。除了線上閱讀,小編最喜歡的就是HyRead 3 App的離線閱讀功能,可以下載電子書,另有書籤、筆記等實用工具,十分方便!

齊備休閒流行讀物 貼近日常閱讀興趣

跟很多後生仔女一樣,小編放假最愛去旅行。公共圖書館的電子書庫,正好提供了多個熱門地點的旅遊書籍,台、日、韓……人人都可輕鬆成為旅遊達人!

平日想讓自己鬆一鬆?HyRead書庫中的休閒書籍會是個好選擇!有齊小說、健康及親子童書等,無論是愛美女生想學習扮靚心得、型男一族想參考運動攻略,抑或爸爸媽媽想陪仔女看書,都一定能找到喜歡的書籍。另外,想增值的你,HyRead書庫一樣幫到手!書庫內有多本外語有聲書,英語、日語、法語、西班牙語應有盡有,讓你隨時隨地免費學習外語。小編每日下班後,都趁乘車回家時上HyRead書庫練習呢!

介面簡單易用 隨時隨地閱讀

HyRead閱讀平台提供超過13,000本電子書及雜誌,涵蓋多種圖書。小編覺得有一點必讚,就是App和網頁版的介面都非常易用!每本電子書可供用戶線上瀏覽內容,喜歡才下載借閱。不過,若本書已借出,再無複本可借,就要輪候閱讀或預約借閱。

了解更多:https://www.hkpl.gov.hk/tc/e-res ... /89392/hyread-ebook

如果未有圖書證帳戶,可以去任何一間公共圖書館申請圖書證,詳情:

https://www.hkpl.gov.hk/tc/about-us/services/borrower-reg/apply-lc.html

「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

回覆樓主:

為左圖書館電子書,我買了部e ink

大宅

cdn 發表於 19-1-13 11:55
為左圖書館電子書,我買了部e ink

請問什麼牌子,型號,好用嗎

大宅

回覆樓主:

多謝報料

珍珠宮

貓大姐 發表於 19-1-12 01:22
https://www.hk01.com/好生活/279687/好書任睇-香港公共圖書館近30萬本電子書-熱門好書話你知

想借書,不 ...

謝分享

大宅

回覆樓主:

好正呀,但係唔知係咪人在外國,借唔倒...

伯爵府

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

洋房

民房

回覆 大叮噹 的帖子

我也想買,但是否只有Hyread Gaze才能看到圖書館借閱的Hyread書,不知道Kindle能看到嗎? 畢竟Hyread Gaze要$2000幾,都幾貴

男爵府

回覆 michellechupy 的帖子

Kindle 唔得, 所以我剛在書展買了Hyread Gaze, 借了圖書館D書啦!

民房

回覆 MamaMia25 的帖子

請問書展賣幾錢?

複式洋房

Like! 我平時用Kindle睇書,但係一般都只有簡體字,心郁郁要唔要買Hyread Gaze但係好貴喎!

複式洋房

crazyworkingmom 發表於 19-8-2 20:10
Like! 我平時用Kindle睇書,但係一般都只有簡體字,心郁郁要唔要買Hyread Gaze但係好貴喎! ...

裝plug in有得簡轉繁

複式洋房

HTdaddy 發表於 19-8-2 20:20
裝plug in有得簡轉繁

睇左咁耐我都唔知.... Thank you so much!!!

複式洋房

crazyworkingmom 發表於 19-8-2 20:31
睇左咁耐我都唔知.... Thank you so much!!!

你上網google下

男爵府

回覆 michellechupy 的帖子

Hyread Gaze書展價好似係$2,699, 包機套, MON貼同一個書庫
可下載免費font pack 在kindle 將簡體字轉繁體字, 基本上都轉得到

民房

回覆 MamaMia25 的帖子

Thanks!

首頁

尾頁

跳至