自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

jonwu 發表於 19-1-12 15:13
冇親人當然另計,政府有紀錄冇得呃。

大陸唔同香港,大陸以整體利益為原則,香港個人主義極強,唔鍾意就唔 ...
大陸以整體利益為原則
哈哈

男爵府

回覆樓主:

我諗冇香港人會覺得香港醫療唔好,尤其是沙士一役,幾多醫護人員盡心盡力,甚至犧牲性命,中大港大醫學院一路盡心研究,由沙士到而家流感噴鼻疫苗取代打針,你?係香港你唔想睇西醫咩?仲有成間浸會大學中醫同唔同療法任君選擇。無論醫護人員質素同醫療水平,香港真的冇得頂。
但請不要攪錯,而家係我地既政府係資源,人口政策,老人政策,短視地,日積月累地令到前線既醫護人員做得好辛苦,而再進一步令市民無法使用咁好醫療質素既服務,從而影響到健康甚麼危害性命。
香港人唔係唔感恩,香港醫護人員質素世上一流,佢地做得好辛苦,而市民亦難以領受佢地既付出。

大宅

Heixsap 發表於 19-1-12 10:06
我諗無乜人覺得香港醫療唔好喎
只係資源唔夠,仲要分晒俾其他地方既人

我都覺得呢個係正解

珍珠宮

bbc2018 發表於 19-1-12 14:50
等檢查化驗耐是因為好多時老人家的病症多,又不是單一的病。好番的時間長。

可以的話,自己子女,親友要 ...

我姊姊入左院15個月,全程我姐夫照顧,護士除左醫療護理外我姐夫也沒有要求護士或嬸嬸照顧佢,減輕佢地負擔,但現實有幾多家人唔假手於護理員吖換片、抺身都係親人做,有幾多家屬做到?

琥珀宮

bbc2018 發表於 19-1-12 14:50
等檢查化驗耐是因為好多時老人家的病症多,又不是單一的病。好番的時間長。

可以的話,自己子女,親友要 ...

我覺得政府唔夠資源處理檢查及化驗,要排隊好耐,反而增加病人住院時間

在急症醫院(非療養院),探病時間得好少,家人想幫忙照顧老人家都唔得

珍珠宮

其實比起其他地方好。
只係過份濫用。
好多地方傷風感冒發燒自己食成藥,而香港就排家庭醫生或急症。可能同生活節奏有關,連病都要盡快好或需要有假紙交代原因。

wcpcelia    發表於 19-1-12 16:29

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cbeyond 發表於 19-1-12 14:38

梗係真

幾時開始架?未聽聞過?

男爵府

iamthequeen 發表於 19-1-12 02:03
我相信全hk人都覺得hk醫療係好好好好好的,只係不勝負荷而已。

而hk人係知,人口越來越多先搞到依家咁嘅 ...

珍珠宮

回覆樓主:

如外國掛牌十年以上,就可豁免考牌,正如職業司機考路試也肥-樣

大宅

回覆樓主:

香港医療有世界級水平 無得頂,又活肝移植,又世界最長王寿,咁又点,等睇医生時,又世界級水平,等又長又耐,政苦D有承擔人士話做医保,聽到都有7,8年,攪咁耐什麼都無 ,政苦不改革医療系統,只有苦了病的人

珊瑚宮

babynetnet 發表於 19-1-12 15:29
幾時開始架?未聽聞過?

我點會知幾時開始呀, 國內制度一向透明嗎

侯爵府

cytjulia 發表於 19-1-12 15:17
我諗冇香港人會覺得香港醫療唔好,尤其是沙士一役,幾多醫護人員盡心盡力,甚至犧牲性命,中大港大醫學院一 ...

其實政府比極也不會有大改善

政府比左錢就冇理醫管局,好似地鐵咁,公立醫院是行政人員控制資源,行政人員或教授人工好高有10至20萬人工, -班坐辦公室的人控制錢而且好大喜功迫前線追數,其實根本不夠地方同人手,前線嘈咁多年只會換下d設施,跟住話請唔到人

現在世代醫生工作就畀護士,護士工作就畀助理, 所以咁多醫療事故,前線果班助理最服務接觸到病人,但可惜人工偏低亦行12個月糧冇福利可言,-年只有10天假,所以好的前線也走左去私人做至少有14天假,人工又高左至少多2個月,咁公立醫院何來留住好的人手來服務我們?政府再加錢比醫管局,除每天150人,也不用有大改善

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Yukyuk 發表於 19-1-12 07:43
我唔同意。

香港醫療係好㗎!只不過人太多!有人濫用,不勝負荷!

好認同。

香港人死得遲,病得早!淨係賴呢樣果樣,點會話自己有責任架!

不過我都認同香港人口爆炸。

子爵府

木土土 發表於 19-1-12 14:30

香港醫院對老人支援比較差,好多時入咗院,要等檢查化驗住院 ...

我爸爸剛做了白內障手術,之前,喺政府連排睇眼專科的期都無。出去私家約期,再做晒兩隻,前後兩個月攪掂。邊個唔想慳幾萬養老,但呢畢錢唔使,盲咗都未睇到醫生。
之後,再使幾仟驗青光眼測試,我拎住專科醫生紙,幫我爸爸排明愛,排3個月就有期睇啦,都唔知到時眼專科醫生會點醫,暫時,仍然要keep住睇私家嗰邊。即係話,無錢做化驗,無醫生紙,唔使旨意在最佳嘅治療期間,得到政府醫療。

珍珠宮

回覆樓主:

D醫生不願做政府,不如學吓學卷,用全民醫療卷,每人有一千五百看私家五次

琥珀宮

吉蒂0603 發表於 19-1-12 15:46
我爸爸剛做了白內障手術,之前,喺政府連排睇眼專科的期都無。出去私家約期,再做晒兩隻,前後兩個攪掂。 ...

政府醫院,對嚴重疾病,醫療及照顧係好ok!

即係要由病程輕等到嚴重,才得適當治療,其實係惡性循環,因嚴重疾病所用醫療資源更多

想病看淺中醫,無可能靠政府,唯有睇私家,病看錢中醫!

子爵府

木土土 發表於 19-1-12 14:30

香港醫院對老人支援比較差,好多時入咗院,要等檢查化驗住院 ...

仲有,我奶奶舊年終於要喺私家做了換膝蓋手術。又係之前痛了幾年,叫做等咗兩年排到仁濟骨科,我都陪佢去了兩次,一年再一年覆診,只有一排止痛藥,前後拖咗4年。
香港嘅醫療,對長者嘅醫療非常缺乏,長唔長命都好,但都會面對身體各機能的衰老退化,有著不同疾病需要醫治。

大宅

我諗香港人覺得香港醫療好,不過資源跟不上人口增加,痛心醫生䕶士都做得好辛苦

子爵府

木土土 發表於 19-1-12 15:52
政府醫院,對嚴重疾病,醫療及照顧係好ok!

即係要由病程輕等到嚴重,才得適當治療,其實係惡性循環,因 ...

以前嗰輩人唔興買保險,當我們接觸照顧長者父母時,深深感受知道和明白,年長後的身體,健康如何理想,仍然有年紀大機器爛的事實,早點準備有一定保障,就唔使全夠政府醫療。
講到性命猶關的例子,政府醫療的確高一線,但普遍嘅保健醫療,等排嘅長龍,無病都排到有病。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至