自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

在香港咁低稅率,又唔洗俾錢買醫保的地方, 能夠提供醫藥一條龍的服務, 好多外國人都覺得不可思議。
當然果班高層管理係有問題, 但外國人好多係自己買成藥食, 香港人郁d就要睇醫生, 更甚是濫用的人也很多, 亦係令醫療不勝負荷的主因。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我土生土長,但我覺得好好喎

wcpcelia    發表於 19-1-12 16:28
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大力一定話好架

Btw, 香港醫療真係算唔錯,所以多人濫用囉

男爵府

人心不足!其實好好,比d假基層搞到唔好

大宅

wmkcnw 發表於 19-1-12 01:24
在香港咁低稅率,又唔洗俾錢買醫保的地方, 能夠提供醫藥一條龍的服務, 好多外國人都覺得不可思議。
當然果 ...

我相信全hk人都覺得hk醫療係好好好好好的,只係不勝負荷而已。

而hk人係知,人口越來越多先搞到依家咁嘅田地!

sweeticandy    發表於 19-1-14 10:18
APIGMA    發表於 19-1-13 11:36
草莓妹    發表於 19-1-12 11:12

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實我都覺得算係咁
Touchwood咁耐以黎只係因為生仔入院
我係緊急開刀,由入院到生足足住左成6日,做手術、食藥、吊藥、送餐、幫你清理、仲有照顧bb.. 我覺得超好,出院收幾百,差不多免費咁濟。

只係有時突發事件,唔係話好致命既被送入急症室,由於好多人灠用搞到排曬長龍等好耐

仲有太多人有病無錢醫靠公立醫院,有時多人病你又唔係最緊急就病有排等。但點都好,窮或者錢唔多既人,都可以依賴公立醫院去醫,響中國呢d就算有醫保,都保唔到你咩,更多無醫保既農民散工,有病基本上就係等死無得醫

子爵府

以前做香港,而家做外國既公立醫院行政。。香港真係好好多

公爵府

回覆樓主:

香港係唔錯。
係悉尼,好多時睇開的醫生只做9-5,我要返工就好少睇。
其實小朋友唔舒服,睇完醫生佢地如果唔係發炎,都係叫你食必利痛。
所以而家小病都係自己先係屋企觀察。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔夠醫生同護士

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當然果 ...

身在福中不知福

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我愛Corina 發表於 19-1-12 01:34
大力一定話好架

Btw, 香港醫療真係算唔錯,所以多人濫用囉

x 2

哈~哈~

家父及家母都係在政府醫院過身,完全無問題~

反而外父.....由於我是女婿不便出聲, 老婆又是最細, 當時係大姨及外母作決定,送了入私家醫院 拖了一個月外父才過身 ,洗了100萬事少,但外父痛苦到生不如死(根本無可能復原),私院醫生用盡方法如不停輸血,用大壓力谷氧氣入佢肺部,吊住佢條命......

最後我才出手制止 , 同外母一同見主診醫生,叫停這不人道的方法,外父两三天便離世~

sonet    發表於 19-1-16 12:34

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一句到尾,身在福中不知福~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

當然果 ...

完全認同!

我妹係澳洲,佢個仔6歲都無睇過3次醫生,其中2次叫佢唔使食藥,多飲水同zzzzz,另外一次叫佢自行買成藥食,仲叫佢個仔「發燒要食雪糕」

不過,外國真係唔會禁易睇醫生,有咩事食成藥,睇醫生好貴

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

優質醫療體系,呢個亦係香港人咁長命既原因之一,我見到啲長期病患响廣話攞既藥,一大包,塞滿半個背包咁制,仲要唔駛錢,所以我覺得每年捐少少錢比東華真係應該架

大宅

毎部門都想爭取資源,造成緊張情況,
引起大眾㧈關注、傳媒報導,
可容易爭取政府撥款及資源!
而急症室好多時都送了病人去ward,
令到大衆以為好緊張,
而又好多人好小事都會去急症,
朋大做急症室,
有家長見小朋友到歲幾2歲未講嘢,
都會去急症室,真的無言,
其實可去返母嬰健康院,
到小學又可去學童保健嘅!

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我唔同意。

香港醫療係好㗎!只不過人太多!有人濫用,不勝負荷!

其實自己身體都要自己負責返㗎!

#預防勝於治療
#健康飲食
#適量運動
#撇除不良嗜好
#有好多慢性長期病都係飲食習慣出現問題

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-1-12 02:09
其實我都覺得算係咁
Touchwood咁耐以黎只係因為生仔入院
我係緊急開刀,由入院到生足足住左成6日,做手術、 ...

唔係大病我都無用政府醫療資源,
無乜事都唔好去醫院啦
醫院好多惡菌架
因住惹到d 更惡的菌就得不償失了!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

香港醫療好 但不勝負荷

珍珠宮

其實真係唔錯..
我女15個月高燒40度唔退..
即去急症室..
分流站見完護士即刻叫我入去見醫生..跟住即收入院... 醫生姑娘都好專業態度又好好..
我見同房好幾個都係半夜係私家轉過來..
個幾間私家一係無兒科當值(當時係長假期)
一係兒科 full 左唔收..

珊瑚宮

回覆樓主:

我都覺得好, 真係有些人身在福中不知福。

首頁
12345...14

尾頁

跳至