意見反饋
義工

自由講場 今日: 4374|主題: 1017055

跳至
日本中國人, 數臭日本生活!  

子爵府

國民生產總值:14434

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

事關日本川口市芝園團地(公屋)住咗大量中國人,佢哋影響土生土長日本居民之餘,更大大聲數臭:「日本呢度食得唔好,邊有中國食得咁好啫,喺中國想食乜都得。喺日本餓係餓唔死,但飽又飽唔死。我返到中國話晒都有中國國籍,總之自己係中國人有中國心。」相信日本人都想講返句:「難聽過粗口。」

日本篇嘅主持盤菜瑩子講得好啱,中國人的確有句說話叫「入鄉隨俗」,不過呢批中國人唔學日文、唔跟人哋規矩,搞到團地管理機構喺屋苑貼滿簡體字寫嘅告示:「请将自行车移到停自行车处。」「这里不是厕所,请遵守规则!」「不可从阳台往下扔垃圾!」

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2019勳章

回覆樓主:

https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20190111/2_649063_0

水晶宮

國民生產總值:50495

yucl_hk 發表於 19-1-12 11:10
事關日本川口市芝園團地(公屋)住咗大量中國人,佢哋影響土生土長日本居民之餘,更大大聲數臭:「日本呢度 ...

咁佢仲唔走
辛苦哂

大宅

國民生產總值:4254

2019勳章

回覆樓主:

咁難為佢地都要到日本,背後一定有陰謀

BBJOJO    發表於 5 天前

公爵府

國民生產總值:27728

回覆樓主:

乜中國大媽咁易去到日本住日本公屋?又話移民去日本好難嘅?

侯爵府

國民生產總值:24554

ddkaka 發表於 19-1-12 12:08

同問

伯爵府

國民生產總值:19882

2019勳章

係囉,又話日本唔輕易接受移民。

日本公屋都有一半中國人,怪不得香港公屋差不多大部分都係新移民。

公爵府

mama01 發表於 19-1-12 12:53
係囉,又話日本唔輕易接受移民。

日本咁難移民都有一半中國人住到日本公屋,咁即係香港有9成大陸人住到香港公屋都算係好正常

大宅

國民生產總值:1362

2019勳章

回覆樓主:

聽到都覺得討厭!
口裡說不,身體卻很誠實。

wcpcelia    發表於 6 天前

侯爵府

國民生產總值:24785

2019勳章 王國教室勳章

ddkaka 發表於 19-1-12 12:57
日本咁難移民都有一半中國人住到日本公屋,咁即係香港有9成大陸人住到香港公屋都算係好正常
...

條數就係咁計

大宅

國民生產總值:4947

我尋晚都有睇,真係講左句,全世界都充斥住大媽,仲要係唔知自己黑人憎,喺人地國家講d咁嘅嘢,又唔走?

大宅

國民生產總值:4244

2019勳章

佢地一樣攞當地生活補貼,唔明中國心點解唔返祖國

大宅

國民生產總值:3207

2019勳章

廢女人

子爵府

2019勳章

一樣啫! 大把新香港人,

2~3年就拎到市區公屋, 又話細又乜

仲要話鄉下間房都大過間公屋

男爵府

國民生產總值:6924

環保接龍勳章

回覆樓主:

返鄉下咪繼續做大爺囉,留喺人地度咁委屈做咩啫!

翡翠宮

國民生產總值:78298

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

住人地度,但又數人地地方,咁邊個迫佢地去?真心唔明,咁辛苦點解唔返中國,中國人中國心吖嘛!

男爵府

國民生產總值:8071

日本當局近期發布旅居境內的外國人統計資料,因工作、學習至日本居住的中國新移民為87萬7000人,較上次2000年的調查結果32萬人次增長近兩倍。若再加上日籍華人與非法居留的中國外勞,目前日本境內的華人數目估計應已超過100萬。

公爵府

國民生產總值:25800

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

相信好多香港人都想知道,點可以移民日本丶攞日本福利咁盞

公爵府

Rilakkuma12 發表於 19-1-12 13:11
佢地一樣攞當地生活補貼,唔明中國心點解唔返祖國

香港心都好多人唔返香港,移民去其他國家攞其他國家著數,呢啲個人自由選擇權,有權選擇係好事嚟

公爵府

soso1227 發表於 19-1-12 13:24
相信好多香港人都想知道,點可以移民日本丶攞日本福利咁盞

呢個直頭係成個節目嘅重點,但竟然冇講

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.