意見反饋
義工

自由講場 今日: 4290|主題: 1017052

跳至
樓主: yucl_hk
日本中國人, 數臭日本生活!  

珍珠宮

國民生產總值:37192

2019勳章 環保接龍勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
剩係識攞著數,但唔肯融入當地生活同接受當地文化
人生本是苦

公爵府

國民生產總值:27728

yucl_hk 發表於 19-1-12 13:16

一樣啫! 大把新香港人,

攞著數心態,但人地有辦法攞你都吹佢唔賬

公爵府

國民生產總值:27728

回覆樓主:

如果我移民到去日本住日本公屋,我會融入當地生活同接受當地文化

有冇人話我知點樣可以移民日本

大宅

國民生產總值:4244

2019勳章

soso1227 發表於 19-1-12 13:24
相信好多香港人都想知道,點可以移民日本丶攞日本福利咁盞

隔離香討有講過,仲可以話照顧原因申請埋家人過去攞生活補貼

伯爵府

國民生產總值:19880

2019勳章

ddkaka 發表於 19-1-12 12:57
日本咁難移民都有一半中國人住到日本公屋,咁即係香港有9成大陸人住到香港公屋都算係好正常
...

睇過有個報導,一到暑假,整條邨無大部分人,因為個個返哂鄉下

伯爵府

國民生產總值:19880

2019勳章

Rilakkuma12 發表於 19-1-12 13:49

睇8下有無相關政策既link睇下。唔係呢個節目,都唔知日本公屋有咁多中國人。

子爵府

國民生產總值:13999

回覆樓主:

AppleDaily 我去北海道旅遊時識左個大陸移民去日本廿幾年既人。問左佢點移民去日本。佢話要改個日本名,在日本讀大學。畢業後要係日本工作六年以上。有相當經濟基礎才可申請長期居留權。我另外有個朋友。佢老公係日本做野十幾年,才有資格申請居留權。佢地兩個打算退休住東京。

公爵府

國民生產總值:27262

2019勳章

回覆樓主:

移民日本出名難,唔係要考日文咩?入籍又要改日本姓,如果普通居住唔入籍冇咁容易攞公屋喎

珍珠宮

國民生產總值:38053

人心不足
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

翡翠宮

國民生產總值:87021

2019勳章 畀面勳章

Rilakkuma12 發表於 19-1-12 13:49

請問有冇根據架?就咁講其實有冇人證實過呢?如果咁著數應該唔止幾十萬人過去喎

大宅

國民生產總值:2994

TiffChan 發表於 19-1-12 15:04
AppleDaily 我去北海道旅遊時識左個大陸移民去日本廿幾年既人。問左佢點移民去日本。佢話要改個日 ...

男爵府

國民生產總值:5976

章太郎 發表於 19-1-12 15:52

好多人信喎,真係……

https://www.facebook.com/1555649141357168/posts/2159973204258089/

唔係 Apple 訪問,係 ViuTV 特備節目

大宅

國民生產總值:3357

2019勳章

回覆樓主:

唔識講日文,又唔想學,但又住在人哋國家 嗰度係日本,唔係想人哋同你講普通話呀fa

大宅

國民生產總值:3367

2019勳章

大媽話:我返到中國話晒都有中國國籍,還可住到日本公屋?日本人對中國人幾好喎,叫大陸人唔去去香港,走日本啦

大宅

國民生產總值:3367

2019勳章

soso1227 發表於 19-1-12 13:24
相信好多香港人都想知道,點可以移民日本丶攞日本福利咁盞

男爵府

國民生產總值:8871

2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

mama01 發表於 19-1-12 13:53
睇過有個報導,一到暑假,整條邨無大部分人,因為個個返哂鄉下
新起的水泉澳邨!

男爵府

國民生產總值:8071

日本人口老化, 現在移居日本易咗(唔一定係籍)。聽過幾個女仔日本working holiday 完咗, 留底做嘢(要考日文)。日本大學有唔少中國留學生。

子爵府

國民生產總值:12841

kc_01k 發表於 19-1-12 13:20
住人地度,但又數人地地方,咁邊個迫佢地去?真心唔明,咁辛苦點解唔返中國,中國人中國心吖嘛! :question ...

係啦!bk 有位大叔話依家全世界都追求中國夢,中國人有先天優勢做咩要走?

大宅

國民生產總值:4244

2019勳章

littlesister 發表於 19-1-12 15:45
請問有冇根據架?就咁講其實有冇人證實過呢?如果咁著數應該唔止幾十萬人過去喎
...

我揾唔番個帖,唔係宜家先有,你查下日本福利,佢個帖唔係講普通移民

珍珠宮

國民生產總值:34238

咁易嘅!當年日本搶極都搶唔到中國!中國人今次搶灘成功做異形!仲唔蛋生蛋輕易易舉無血侵略成功!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.