意見反饋
義工

自由講場 今日: 4547|主題: 1017059

跳至
樓主: yucl_hk
日本中國人, 數臭日本生活!  

大宅

國民生產總值:3946

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
ddkaka 發表於 19-1-12 13:49
如果我移民到去日本住日本公屋,我會融入當地生活同接受當地文化

有冇人話我知點樣可以移民日本

入籍要改日本名,我都想知點入籍

侯爵府

國民生產總值:20365

2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有啲大陸人時不時話要抵制日本,又有咩愛國情操。 原來宜家差不多成100萬人留喺日本。

希望有更自由 ,尋找更好生活係人之常情, 咁就唔好小小事就發曬癲,又抵制呢樣嗰樣啦。 去的人哋國家做埋居民,就要守規矩入鄉隨俗 ,唔好旭啲就話人哋恰你中國人。

公爵府

國民生產總值:27728

TiffChan 發表於 19-1-12 15:04
AppleDaily 我去北海道旅遊時識左個大陸移民去日本廿幾年既人。問左佢點移民去日本。佢話要改個日 ...

係啦,如果係真 中國大媽識去日本搶公屋,都算叻喎

子爵府

國民生產總值:12732

2019勳章

公爵府

moto1357 發表於 19-1-12 16:48
入籍要改日本名,我都想知點入籍

中國大媽都識我地都唔識,冇理由囉

侯爵府

國民生產總值:23188

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

KarenC 發表於 19-1-12 13:35
剩係識攞著數,但唔肯融入當地生活同接受當地文化

咁似香港d南亞裔嘅

翡翠宮

國民生產總值:87021

2019勳章 畀面勳章

Rilakkuma12 發表於 19-1-12 16:26
我揾唔番個帖,唔係宜家先有,你查下日本福利,佢個帖唔係講普通移民

我當係真先啦,可能好似樓上jm 咁講,因日本人口老化問題而改左政策,咁即係日本政府都認為呢班人對社會好好處啦,既然係咁大家都係各取所需啫,係日本自己大開中門吸引人地去,唔好講到人地去搶啦

翡翠宮

國民生產總值:87021

2019勳章 畀面勳章

ddkaka 發表於 19-1-12 17:05
中國大媽都識我地都唔識,冇理由囉

可能得居住權,唔係入藉啩,可能日本需要勞動力吧!

水晶宮

國民生產總值:58079

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

daisy17772 發表於 19-1-12 16:56
有啲大陸人時不時話要抵制日本,又有咩愛國情操。 原來宜家差不多成100萬人留喺日本。

希望有更自由 ,尋 ...

中國真係一個好奇怪既民族,極光怪陸離。

大宅

國民生產總值:3286

好媽媽勳章

章太郎 發表於 19-1-12 15:52

好多人信喎,真係……

同樣感覺

珍珠宮

國民生產總值:32224

2019勳章

章太郎 發表於 19-1-12 15:52

好多人信喎,真係……

呢條片係vixtv 拍既節目“人住公屋 我住公屋”

珍珠宮

國民生產總值:32224

2019勳章

幸福花 發表於 19-1-12 16:48
咁易嘅!當年日本搶極都搶唔到中國!中國人今次搶灘成功做異形!仲唔蛋生蛋輕易易舉無血侵略成功! ...

中國而家唔洗打杖,都可以侵略全世界。好厲害

珍珠宮

國民生產總值:45735

2019勳章 好媽媽勳章

ddkaka 發表於 19-1-12 13:49
如果我移民到去日本住日本公屋,我會融入當地生活同接受當地文化

有冇人話我知點樣可以移民日本
嫁俾日本男人囉!

公爵府

caryfox 發表於 19-1-12 18:21
嫁俾日本男人囉!

哦,咁都唔係好難啫

大宅

國民生產總值:3367

2019勳章

caryfox 發表於 19-1-12 18:21
嫁俾日本男人囉!

個大媽咁樣都可以嫁比日本男人,厲害厲害

珍珠宮

李斯特 發表於 19-1-12 18:30

咁你要問日本男人點解,

大媽應該不是今年先嫁,可能想當年⋯⋯

珍珠宮

ddkaka 發表於 19-1-12 18:26
哦,咁都唔係好難啫

Go!立即行動⋯⋯

子爵府

國民生產總值:13917

ddkaka 發表於 19-1-12 17:01
係啦,如果係真 中國大媽識去日本搶公屋,都算叻喎

唔好問,最緊要信。你靜靜地寫信去乜V tv問下睇下有無答案
我就當笑話睇
大媽身份係中國大陸定中國臺灣都未知呢!

子爵府

國民生產總值:13917

ddkaka 發表於 19-1-12 18:26
哦,咁都唔係好難啫

你有家室架
尼D機會不是你的

伯爵府

國民生產總值:19882

2019勳章

李斯特 發表於 19-1-12 18:30

或者人地未變大媽前係索女呢

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.