意見反饋
義工

自由講場 今日: 4865|主題: 1017062

跳至
樓主: yucl_hk
日本中國人, 數臭日本生活!  

大宅

國民生產總值:3367

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
caryfox 發表於 19-1-12 18:38
咁你要問日本男人點解,
可能係
咁咪同香港男人一樣…………唉

子爵府

國民生產總值:13917

littlesister 發表於 19-1-12 17:53
可能得居住權,唔係入藉啩,可能日本需要勞動力吧!

非法勞工應該唔少(來自東南亞國家),早前報紙有講,低收入/勞動工種無人做靠輸入外勞。
至於可以住公屋(笑下就算)

男爵府

國民生產總值:5976

choco_soup 發表於 19-1-12 18:16
呢條片係vixtv 拍既節目“人住公屋 我住公屋”

https://www.facebook.com/1555649141357168/posts/2160056447583098/

又有另外一集講中國人團地引致日人不滿。

嘴巴抗日,身體崇日

中國人真矛盾,在外仍然大讚中國好,但為咗小孩全家移居海外!但又怕不懂中文,錯過中國發展,送回國學中文。

大宅

國民生產總值:3276

2019勳章

華妹妹 發表於 19-1-12 13:02
聽到都覺得討厭!
口裡說不,身體卻很誠實。

公爵府

國民生產總值:27728

wantaima 發表於 19-1-12 18:43
你有家室架
尼D機會不是你的

不過日本男人啲審美,我未必合格

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:3276

2019勳章

係咪多數嫁過去架?又話日本要技術移民同好難移民,嫁人應該係最簡單方法啦

大宅

2019勳章

mama01 發表於 19-1-12 18:46
或者人地未變大媽前係索女呢
可能又係三十幾嫁六十幾歲日本男人

珍珠宮

國民生產總值:45741

2019勳章 好媽媽勳章

wantaima 發表於 19-1-12 18:42
唔好問,最緊要信。你靜靜地寫信去乜V tv問下睇下有無答案
我就當笑話睇
大媽身份係中 ...

中國臺灣?

你無睇段影片?⋯⋯定係睇唔到段影片?

大宅

2019勳章

ddkaka 發表於 19-1-12 18:49

大宅

國民生產總值:1544

2019勳章

mama01 發表於 19-1-12 12:53
係囉,又話日本唔輕易接受移民。

世事俾你看透了

子爵府

caryfox 發表於 19-1-12 18:52
中國臺灣?

你無睇段影片?⋯⋯定係睇唔到段影片?

乜睇片=內容中所形容既全部?定全部有受訪?我工作上認識既日本台灣代理&內地代表比例3:1。

子爵府

ddkaka 發表於 19-1-12 18:49

Hey ~~咁你認為日本男人個個金成武咁咩?百貨應百客

男爵府

國民生產總值:8071

日本有過百萬外勞, 中國人佔最多, 部份可帶家人前往

大宅

國民生產總值:2337

2019勳章

wantaima 發表於 19-1-12 18:42
唔好問,最緊要信。你靜靜地寫信去乜V tv問下睇下有無答案
我就當笑話睇
大媽身份係中 ...
有人片都唔睇就咁多野講...想抽台灣水結果自己出糗了

珍珠宮

國民生產總值:37066

2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

yucl_hk 發表於 19-1-12 11:10
事關日本川口市芝園團地(公屋)住咗大量中國人,佢哋影響土生土長日本居民之餘,更大大聲數臭:「日本呢度 ...

係啦,來咗香港嘅南亞人

讀書都唔肯學中文,融入唔到香

又怪港府冇配套。

你又點睇呢 ?

寶石宮

國民生產總值:315132

2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

choco_soup 發表於 19-1-12 18:17
中國而家唔洗打杖,都可以侵略全世界。好厲害

子爵府

Mm233 發表於 19-1-12 20:11
有人片都唔睇就咁多野講...想抽台灣水結果自己出糗了

你睇左咁你咪講我知個節目訪問左幾多個吖嘛!
訪問大媽=全部?
有人知小小又扮代表
有人收外國訪問話香港水深火熱之中=真?

翡翠宮

國民生產總值:87021

2019勳章 畀面勳章

wantaima 發表於 19-1-12 18:48
非法勞工應該唔少(來自東南亞國家),早前報紙有講,低收入/勞動工種無人做靠輸入外勞。
至於可以住公屋 ...

其實我從來唔知日本有公屋,到底係咪真架

大宅

國民生產總值:4244

2019勳章

littlesister 發表於 19-1-12 17:51
我當係真先啦,可能好似樓上jm 咁講,因日本人口老化問題而改左政策,咁即係日本政府都認為呢班人對社會好 ...

我講佢地一家可以攞津貼,冇話佢搶,日本人先有資格講

侯爵府

國民生產總值:22648

做乜不返祖國豐衣足食呢?有人用槍迫佢去日本住咩?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.