意見反饋
義工

自由講場 今日: 4439|主題: 1017055

跳至
樓主: yucl_hk
日本中國人, 數臭日本生活!  

水晶宮

國民生產總值:68485

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
luckybaby2011 發表於 19-1-12 11:28
咁佢仲唔走
辛苦哂

等於佢地死都要落香港但又鬧爆香港一樣囉

公爵府

國民生產總值:29539

2019勳章

choco_soup 發表於 19-1-12 18:17
中國而家唔洗打杖,都可以侵略全世界。好厲害

子爵府

國民生產總值:13917

littlesister 發表於 19-1-12 20:38
其實我從來唔知日本有公屋,到底係咪真架

類似廉租屋,比低收入人士租住。
不過係咪咁易申請?未入籍可唔可以申請?日本咁易入籍?呢D值得大家去思考。

子爵府

國民生產總值:11657

回覆樓主:

又係毒果

複式洋房

國民生產總值:462

caryfox 發表於 19-1-12 18:52
中國臺灣?

你無睇段影片?⋯⋯定係睇唔到段影片?

見到D人特登寫中國臺灣以唔係寫臺灣就知佢係咩人啦。總之D人既概念就係媒體所寫嘅嘢同播嘅嘢如果係批評大陸都係假嘅, 唔可信嘅!
佢哋淨係識兩個字就係叫做盲撐,所以佢哋好好笑㗎!

珍珠宮

國民生產總值:36358

2019勳章

回覆樓主:

就算有錢投錢,只能有居住權都唔會入到藉拎公屋?

複式洋房

回覆樓主:

其實好多人都係利益行先㗎啦!
把口講到幾愛國都好, 但係身體永遠就係最誠實。

伯爵府

國民生產總值:17052

畀面勳章

ddkaka 發表於 19-1-12 12:08
乜中國大媽咁易去到日本住日本公屋?又話移民去日本好難嘅?

屋企人申請大媽去日本㗎。估計中國學生落地生根嫁日本人,再申請父母移民。

伯爵府

畀面勳章

viutv自家製作節目,講世界各地的公屋。
今集講日本,提到被中國人入住後的改變。

侯爵府

國民生產總值:20365

2019勳章 畀面勳章

gec 發表於 19-1-12 21:02
屋企人申請大媽去日本㗎。估計中國學生落地生根嫁日本人,再申請父母移民。
...

同香港一樣?讀左嗰degree, 有工請,攞了3粒星,再申請家人。

侯爵府

國民生產總值:23482

2019勳章

soso1227 發表於 19-1-12 13:24
相信好多香港人都想知道,點可以移民日本丶攞日本福利咁盞

係啦!唔使識日文都可以申請到公屋? 又話好難入藉,咩唔係入到藉先可以有公屋

侯爵府

2019勳章 畀面勳章

路人甲22 發表於 19-1-12 21:00
...

唔敢唔講爱國啫,最緊要係錢。

複式洋房

daisy17772 發表於 19-1-12 21:07
唔敢唔講爱國啫,最緊要係錢。

所以我覺得愛國係唔使講出口, 放响心就可以。成日提喺把口度咪做多咗囉, 假到死!

侯爵府

2019勳章 畀面勳章

路人甲22 發表於 19-1-12 21:11
所以我覺得愛國係唔使講出口, 放响心就可以。成日提喺把口度咪做多咗囉, 假到死!
...

在外國的情况係,連讚人地國家,都被大6人批鬥式閙。如此'文明'嚇怕自己人,邊個敢唔專登表面講"愛國"。

公爵府

國民生產總值:27728

路人甲22 發表於 19-1-12 21:00
...

移民就唔愛國,移民就唔愛港

複式洋房

daisy17772 發表於 19-1-12 21:15
在外國的情况係,連讚人地國家,都被大6人批鬥式閙。如此'文明'嚇怕自己人,邊個敢唔專登表面講"愛國"。
...

所以一個國家或者一個人如果吾肯虛心接受批評,咁其實點會有進步。

複式洋房

ddkaka 發表於 19-1-12 21:17
移民就唔愛國,移民就唔愛港

Sorry, 呢樣係你自己講,吾代表我!

珍珠宮

國民生產總值:45735

2019勳章 好媽媽勳章

路人甲22 發表於 19-1-12 20:55

見到D人特登寫中國臺灣以唔係寫臺灣就知佢係咩人啦。總之D ...

有D野你明我明⋯⋯

寶石宮

國民生產總值:288403

2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

畀面勳章

daisy17772 發表於 19-1-12 21:05
同香港一樣?讀左嗰degree, 有工請,攞了3粒星,再申請家人。

我唔太瞭解節目中的個案,佢同主持講屋企人申講。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.