意見反饋
義工

自由講場 今日: 4783|主題: 1017061

跳至
樓主: yucl_hk
日本中國人, 數臭日本生活!  

公爵府

國民生產總值:27728

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
gec 發表於 19-1-12 21:02
屋企人申請大媽去日本㗎。估計中國學生落地生根嫁日本人,再申請父母移民。
...

咦 ,將"日本"改為"香港"都通順喎

複式洋房

國民生產總值:462

回覆樓主:

不過我認為如果移民去其他人地方度住, 其實真係應該要入鄉隨俗, 遵守反人哋地方嘅禮儀習俗同埋生活模式。 冇理由要人哋下下或者所有嘢就哂自己嘅!

伯爵府

國民生產總值:17052

畀面勳章

ddkaka 發表於 19-1-12 21:26
唉,將"日本"改為"香港"都通順喎

香港是更深層次問題。
因為女人可以再嫁再再嫁,每嫁一次的父母兄弟姊妹及前夫仔女以「團聚」名義申請來港。

男爵府

國民生產總值:7491

何止公屋,NHK舊年先有個紀錄片踢爆內地中介利用日本對外國人的制度漏洞,教唆內地人隱瞞病情訪日,在成功以留學、工作或供養親屬名義取得保險證,講面皮厚邊個比得上大陸

珍珠宮

國民生產總值:32289

畀面勳章 BK Milk勳章

I agree that Japanese food is rubbish

大宅

國民生產總值:3148

2019勳章

回覆樓主:

可能報復日本侵華

伯爵府

國民生產總值:17720

2018復活節勳章

cc1226 發表於 19-1-12 21:55
何止公屋,NHK舊年先有個紀錄片踢爆內地中介利用日本對外國人的制度漏洞,教唆內地人隱瞞病情訪日,在成功 ...

我昨晚睇完個節目都上網八過下,呢啲叫做UR團地係開放俾外藉人士申請入住的,有中長期在留資格就可以了

UR網頁裡面寫的入住資格,用Google 翻譯都睇得明,供入住居民睇嘅資料嗰度直情有中文版本添

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

國民生產總值:6981

yucl_hk 發表於 19-1-12 11:10
事關日本川口市芝園團地(公屋)住咗大量中國人,佢哋影響土生土長日本居民之餘,更大大聲數臭:「日本呢度 ...

咁其實係唔係好似香港的那些小數族裔,又要求學校要增加他們的語言學習,又要接納佢地啲習俗⋯⋯又唔肯學習中文,廣東話。

大宅

國民生產總值:4480

mama01 發表於 19-1-12 12:53
係囉,又話日本唔輕易接受移民。

蝗族蔓延

伯爵府

國民生產總值:17720

2018復活節勳章

cc1226 發表於 19-1-12 21:55
何止公屋,NHK舊年先有個紀錄片踢爆內地中介利用日本對外國人的制度漏洞,教唆內地人隱瞞病情訪日,在成功 ...

唔好意思JM,原來我引用錯咗你的回覆,我其實想回應質疑嗰位大媽入住日本公屋資格的回貼

伯爵府

國民生產總值:18681

2019勳章

gec 發表於 19-1-12 21:24
我唔太瞭解節目中的個案,佢同主持講屋企人申講。

如JM說讀左嗰degree, 有工請,攞了工作居留,再申請家人。
也有說日本男性較多,所以中國到日本讀書的女仔都易找到男朋友結婚,再申請家人,所以可以住公屋.

又早拾幾年前只要你有錢有日籍保薦已好多內地學生可申請到日本讀書們住較舊低層平價屋及有些有工作簽證也可申請家人到曰本居住,當年好像改居留資格,連娶日本女也可入籍

世上千百萬人,不求別人幫助.只不求被惡攪已很感恩

複式洋房

國民生產總值:434

2019勳章

ddkaka 發表於 19-1-12 12:08
乜中國大媽咁易去到日本住日本公屋?又話移民去日本好難嘅?

同問

伯爵府

國民生產總值:18391

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

這位大媽如果真心只是單單指出食物的味道, 她也錯不了,確實中國食物係好多元化好味嘅, 而且佢又係正牌大陸媽一個。 但是她的語氣同用詞有點mean, 本地人聽到會好唔舒服。

象牙宮

國民生產總值:201298

2019勳章

cestlav 發表於 19-1-12 13:24
日本當局近期發布旅居境內的外國人統計資料,因工作、學習至日本居住的中國新移民為87萬7000人,較上次2000 ...

有成百萬唔少

子爵府

國民生產總值:13917

gec 發表於 19-1-12 21:34
香港是更深層次問題。
因為女人可以再嫁再再嫁,每嫁一次的父母兄弟姊妹及前夫仔女以「團聚」名義申請來港 ...

再嫁再再嫁添呀,好本事咁喎!

大宅

國民生產總值:4474

2019勳章

子爵府

國民生產總值:13917

daisy17772 發表於 19-1-12 16:56
有啲大陸人時不時話要抵制日本,又有咩愛國情操。 原來宜家差不多成100萬人留喺日本。

希望有更自由 ,尋 ...

其實個報告寫約有100萬中國人留日,當中有幾多%來自香港、台灣、內地?
定期實你自己認為報告中既中國=來自內地only?
來自香港都唔少人去留學(杜如風、日本人妻都唔少)台灣更甚。點解你咁肯定全部係你口中既中國人?

大宅

國民生產總值:3276

2019勳章

caryfox 發表於 19-1-12 21:20
有D野你明我明⋯⋯

伯爵府

國民生產總值:18928

2019勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

wantaima 發表於 19-1-12 20:48
類似廉租屋,比低收入人士租住。
不過係咪咁易申請?未入籍可唔可以申請?日本咁易入籍?
呢D值得大家去思考 ...

日本係有公屋,的確係比低收入人士申請,係抽簽方式既,亦有年期限制,基本上申請既人其實唔多,空置率高,(我所講係日本三重縣,其他縣唔知)。
呢個節目嘩衆取寵,以偏概全。

珍珠宮

國民生產總值:32475

2019勳章

回覆樓主:

香港嗰d都係啦
咩都唔滿意
都唔知咁差 仲黎做咩

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.