意見反饋
義工

自由講場 今日: 4333|主題: 1017054

跳至
樓主: yucl_hk
日本中國人, 數臭日本生活!  

侯爵府

國民生產總值:20365

2019勳章 畀面勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
wantaima 發表於 19-1-13 01:08

其實個報告寫約有100萬中國人留日,當中有幾多%來自香港、 ...

你搞錯啦 , 話有一百萬嘅人唔係我, 如果你concern 嘅定義 , 咁你咪去調查囉. 如果都唔清楚, 都唔可以否定. 最好你就去係調查下, 人哋report 所謂嘅中國人,包唔包台灣。

子爵府

國民生產總值:13917

yuyueng 發表於 19-1-13 01:19
日本係有公屋,的確係比低收入人士申請,係抽簽方式既,亦有年期限制,基本上申請既人其實唔多,空置率高 ...

節目目的心照啦。
預設問題加剪接。然後呢度又有人預設日本報告中的100萬中國籍全部來自內地。反正又無人考究日本人講既中國=香港、台灣、內地

子爵府

daisy17772 發表於 19-1-13 01:37
你搞錯啦 , 話有一百萬嘅人唔係我, 如果你concern 嘅定義 , 咁你咪去調查囉. 如果都唔清楚, 都唔可以否 ...

我回你#42 樓既
而你#42樓內容有寫100萬中國人喎!
日本政府對外只認同1個中國既,咁中國人定義當然包括台灣&香港在內啦。查乜吖?

複式洋房

國民生產總值:462

daisy17772 發表於 19-1-13 01:37
你搞錯啦 , 話有一百萬嘅人唔係我, 如果你concern 嘅定義 , 咁你咪去調查囉. 如果都唔清楚, 都唔可以否 ...

吾駛理D無謂人啦,佢地話係咪係囉。
呢班人嘅所謂理據咪又係玩語言偽術,嚟嚟去去都係度捉字蝨!
我同意你如果唔清楚就吾好亂咁否定人,有理有據先出聲啦。

侯爵府

2019勳章 畀面勳章

wantaima 發表於 19-1-13 02:09
我回你#42 樓既
日本政府對外只認同1個中國既,咁中國人定義當然包括台 ...

你真的很有趣. 寫咗都唔明.

如果你要認真考究, 請你先 自己了解 嗰段文章出處, 日本當局是什麼當局? 你又知唔知道 有唔同嘅世界組織 report, 仍然有台灣.

第二我咪講咗囉一百萬唔係我提供㗎。

侯爵府

2019勳章 畀面勳章

路人甲22 發表於 19-1-13 02:43

而這個重點根本就唔係有冇一百萬人。

第二可能佢冇乜睇 世界組織出嘅報告, 好多報告都會將台灣分開。

子爵府

daisy17772 發表於 19-1-13 02:53
你真的很有趣. 寫咗都唔明.

如果你要認真考究, 請你先 自己了解 嗰段文章出處, 日本當局是什麼當局? ...

點夠你有趣呀?仍然有細界組識report 台灣=代表日本report 嗎?扯東代西?有趣有趣
我回你既#42樓 100萬中國人的確由你寫出來,我夠知呢個數字唔係你計出來,我問緊100萬中國人入面包台灣、香港在內,你又扯100萬數字問題唔關你事!的確有趣呀

侯爵府

2019勳章 畀面勳章

wantaima 發表於 19-1-13 02:59
點夠你有趣呀?仍然有細界組識report 台灣=代表日本report 嗎?扯東代西?有趣有趣
我回你既 ...

你果然係唔明㗎喇。

子爵府

點様捉字蝨法?
前面好多JM 當曬100萬居於日本中國人係fm 內地喎,然後代湧&搶什蟲等字眼。咁呢100萬人當中包括左香港&台灣人既話咪無啦啦被節目中果位大媽代表左呢?
到底呢度邊個玩緊言語偽術呢?
又唔好學某JM 話邊個邊個地方report有台灣國家既,依家講緊日本。果真有趣又偽術

子爵府

daisy17772 發表於 19-1-13 03:03
你果然係唔明㗎喇。

我明喎,唔明果個係你好明顯!

侯爵府

2019勳章 畀面勳章

你都好有道理。

佢係咪無謂人, 我唔知。 不過肯定,越寫得多,越顯得佢自己無知。 連人哋個source 係日文 or 英文,source 喺邊度嚟都未知.

子爵府

daisy17772 發表於 19-1-13 03:11
你都好有道理。

佢係咪無謂人, 我唔知。 不過肯定,越寫得多,越顯得佢自己無知。 連人哋個source 係日 ...

咁果source 係邊個國家report 出來架?你知啦一定係咪?咁果個國家係認為台灣=中國嗎?
你又再次抴扯東西扯出醜了

複式洋房

wantaima 發表於 19-1-13 03:07
點様捉字蝨法?
前面好多JM 當曬100萬居於日本中國人係fm 內地喎,然後代湧&搶什蟲等字眼。咁呢100萬人當 ...

咁你又知吾知嗰100萬中國人點統計出嚟?
你憑咩話當中一定係包括香港同台灣人?

複式洋房

wantaima 發表於 19-1-13 02:09
我回你#42 樓既
日本政府對外只認同1個中國既,咁中國人定義當然包括台 ...

呢個係你自己既睇法,你有數據就攞出嚟囉!
齋講冇意思

複式洋房

daisy17772 發表於 19-1-13 03:11
你都好有道理。

佢係咪無謂人, 我唔知。 不過肯定,越寫得多,越顯得佢自己無知。 連人哋個source 係日 ...

cannot agree anymore

珍珠宮

國民生產總值:44650

2019勳章 hashtag影視迷勳章

爛泥

子爵府

路人甲22 發表於 19-1-13 03:28

咁你又知吾知嗰100萬中國人點統計出嚟?

憑乜?
咁都要問呀?
乜香港人&台灣人唔係中國人?你去問下日本人吖!

子爵府

路人甲22 發表於 19-1-13 03:32
呢個係你自己既睇法,你有數據就攞出嚟囉!
齋講冇意思

數據顯示左日本政府係得一個中國,時事常識都唔識唔係吖麻?

侯爵府

國民生產總值:23478

2019勳章

mln 發表於 19-1-13 00:00
這位大媽如果真心只是單單指出食物的味道, 她也錯不了,確實中國食物係好多元化好味嘅, 而且佢又係正牌大陸 ...

咁同千變萬化的中菜比,日本飲食又真是好簡單,來來去去拉麵,壽司,魚生,燒肉,去旅行去得多日都食到厭。而且日本咁多規範,水平較低的大媽幾十歲人為團聚過去的話,一咩定唔慣啦,點融入

大宅

國民生產總值:3234

ricecooking 發表於 19-1-13 08:18
咁同千變萬化的中菜比,日本飲食又真是好簡單,來來去去拉麵,壽司,魚生,燒肉,去旅行去得多日都食到厭 ...

哈,唔好講日本食物好味定中國食物好味。就算我本身好鍾意食日本嘢,去咗日本一頭半個月都會好掛住香港食物。 加上佢講嘅 好似話 去市場買唔到新鮮魚肉(我估佢指即劏嗰啲)。 呢樣又的確冇中國咁方便。

要融入日本社會真係唔容易,你叫大媽學日文真係攞嚟攪。你睇佢連講中文都講到一舊舊。 我去旅行時見到好多當地工作後生啲嘅中國人都識講日文。 但你識講唔代表佢哋係會接受你 。日本人點都會覺得你係外人。

當然,日本人好內斂。 就算唔鍾意表面都客客氣氣。你睇受訪嗰幾個日本人,雖然一面無奈,但講嘢都好有禮貌。 反而呢度好多jm嘅用詞仲激動過佢哋。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.