想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說小妹同老公結婚已一年,努力咗大半年都未有消息, 雖然唔係高齡,但覺得要check 下問題所在,但我對於呢方面嘅檢查唔太清楚, 應該去公家睇街症再轉介? 定係直接去醫院話睇婦科?

身邊嘅同事朋友一係未結婚一係就無小朋友, 所以諗住喺呢度向各位請教下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Donutxmama 發表於 19-1-12 17:29
話說小妹同老公結婚已一年,努力咗大半年都未有消息, 雖然唔係高齡,但覺得要check 下問題所在,但我對於 ...

可以先去家計會做婚前檢查,知道基本情況先,祝好孕!

https://www.famplan.org.hk/zh/our-services/clinic-services/pre-marital-fertility-preparation/pre-marital-check-up/content

複式洋房

Carolkatze 發表於 19-1-13 08:16
可以先去家計會做婚前檢查,知道基本情況先,祝好孕!

https://www.famplan.org.hk/zh/our-services/clin ...

好呀, 都係一個選擇, 唔該晒!!!love love

複式洋房

Donutxmama 發表於 19-1-13 18:26
好呀, 都係一個選擇, 唔該晒!!!love love

唔好客氣,加油!

大宅

Donutxmama 發表於 19-1-12 17:29
話說小妹同老公結婚已一年,努力咗大半年都未有消息, 雖然唔係高齡,但覺得要check 下問題所在,但我對於 ...

家計會有「婚前檢查」及「懷孕前檢查」,你結咗婚而計數生b應該去check 「懷孕前檢查」,不過預約抽血個期都好full, 之後等報告又要2個月,所以如果金錢上許可,建議去其他地方會快好多

複式洋房

Dada^(00)^ 發表於 19-1-15 21:40
家計會有「婚前檢查」及「懷孕前檢查」,你結咗婚而計數生b應該去check 「懷孕前檢查」,不過預約抽血個期 ...

我老公係公務員, 唔知各位知唔知有無公務員嘅隊可以排呢?我真係好想今年可以有個小生命, sad

複式洋房

Dada^(00)^ 發表於 19-1-15 21:40
家計會有「婚前檢查」及「懷孕前檢查」,你結咗婚而計數生b應該去check 「懷孕前檢查」,不過預約抽血個期 ...

另外呢, 我睇懷孕前檢查同我之前喺家計會做嘅婚前檢查好似都差唔多, anyway 多謝你意見, 我真係身邊人俾唔到意見, 我都唔知搵邊度檢查...sad

大宅

Donutxmama 發表於 19-1-16 02:07
另外呢, 我睇懷孕前檢查同我之前喺家計會做嘅婚前檢查好似都差唔多, anyway 多謝你意見, 我真係身邊人 ...

家計會婚前檢查同懷孕前檢查分別係有無做埋子宮抹片,可以check到有無患盆腔炎或輸卵管閉塞,之前我都係聽幾個朋友話家計會呢個檢查已經足夠,但無人話我知原來要等咁耐…

但喺呢度見到其他jm喺化驗所做會做埋卵巢評估,驗其他好多嘢,所以真係要上網搵下有乜plan適合自己做

首頁

尾頁

跳至