婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有,但不想長期吃藥。你們可分享怎治療嗎?

男爵府

若 收 縮 壓 持 續 處 於 140 毫 米 水 銀 柱 (mmHg) 或 以 上 ,或 舒 張 壓 持 續 處 於 90 毫 米 水 銀 柱 或 以 上 ,便 是 患 上 高 血壓 。

高血壓必須每日食藥, 宜家的高血壓西藥好安全,將血壓控制好, 對心臟,腦血管,都有保護作用。

多d運動對控制血壓都有幫助, 但唔代表可以唔食藥。

唔好信咩偏方或中藥可以治療高血壓!

侯爵府

Just for information.

美國收緊標準上壓130=高血壓 醫生拆解何時要用藥
https://topick.hket.com/article/1947458/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E6%94%B6%E7%B7%8A%E6%A8%99%E6%BA%96%E4%B8%8A%E5%A3%93130-%E9%AB%98%E8%A1%80%E5%A3%93%E3%80%80%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%8B%86%E8%A7%A3%E4%BD%95%E6%99%82%E8%A6%81%E7%94%A8%E8%97%A5

ecling    發表於 19-1-15 14:37
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

Rich5 發表於 19-1-12 18:26
我有,但不想長期吃藥。你們可分享怎治療嗎?

做運動+改飲食習慣。我暫時正常。

男爵府

metrochung 發表於 19-1-13 12:31
做運動+改飲食習慣。我暫時正常。

有吃藥嗎?

大宅

Rich5 發表於 19-1-13 12:39
有吃藥嗎?

冇,醫生比3個月時間改善,改唔到就要食。我去改變自己嘅習慣,依家仲減埋肥,瘦了十幾磅。唔想食,所真係要自己幫自己,我都係迫自己改變。我覺得咁嘅生活習慣都好好

ecling    發表於 19-1-15 14:38
Ben2003    發表於 19-1-13 13:45

男爵府

metrochung 發表於 19-1-13 13:42
冇,醫生比3個月時間改善,改唔到就要食。我去改變自己嘅習慣,依家仲減埋肥,瘦了十幾磅。唔想食,所真係 ...

我現沒有吃藥,每日check 住血壓,昨天開始飮西芹汁,希望ok

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我剛 check 到有高血壓,你地有什麼不適發現到,我只是睇咳比醫生量血壓時發現
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

男爵府

Melmel2004 發表於 19-1-14 23:36
我剛 check 到有高血壓,你地有什麼不適發現到,我只是睇咳比醫生量血壓時發現
...

我就頭痛,你下壓幾多?

大宅

Rich5 發表於 19-1-14 23:41
我就頭痛,你下壓幾多?

勁高,8x 自己都嚇左一跳,醫生叫我即刻去急症室,但我無去

男爵府

Melmel2004 發表於 19-1-14 23:46
勁高,8x 自己都嚇左一跳,醫生叫我即刻去急症室,但我無去

我現在都92喎

大宅

Rich5 發表於 19-1-14 23:47
我現在都92喎

咁高?你除左頭痛仲有無其他不適?我就覺眼矇,不過唔知關唔關事

男爵府

Melmel2004 發表於 19-1-14 23:51
咁高?你除左頭痛仲有無其他不適?我就覺眼矇,不過唔知關唔關事

沒有,你吃藥嗎?

大宅

Rich5 發表於 19-1-14 23:53
沒有,你吃藥嗎?

未,今日先知有血壓高之嘛

男爵府

Melmel2004 發表於 19-1-14 23:51

Dr應給你藥

大宅

Rich5 發表於 19-1-14 23:55
Dr應給你藥

我今日睇感冒咳,無端端同我量血壓發現的

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我家族遺傳血壓高.
每件驗身, 血脂, 膽固醇都好靚.
暫時都叫"責界" 未使食藥.
我信中藥, 本身有睇開中醫, 而家每日飲 "四寶粉"
上網 CHECK 到, 信唔信/試唔試自己問下中醫再決定
主 賜 平 安

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至