意見反饋
義工

自由講場 今日: 4294|主題: 1017052

跳至
樓主: goodbuyer80
如果你失業,新年果時驚唔驚D親戚朋友問你返咩工?  

珍珠宮

國民生產總值:48259

好媽媽勳章 畀面勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
三國1 發表於 19-1-12 21:54
當年叔仔失業咗兩年,佢堂家姐見一次問一次,擺明玩野

失業兩年 肯返工一定有野做,冇可能兩年都揾唔到工! 有人養佢?

珍珠宮

國民生產總值:48259

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

女人比人問冇咁大壓力,男人就。。。。。

男爵府

國民生產總值:6304

2019勳章

vet 發表於 19-1-13 00:44
失業兩年 肯返工一定有野做,冇可能兩年都揾唔到工! 有人養佢?
...
佢嗰兩年做自己野,一時時有工開,佢平日好慳,儲埋好多備用資金的

寶石宮

國民生產總值:435832

2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

BBJOJO 發表於 19-1-13 00:21
回覆 pomanlife 的帖子

你終於肯講真說話

我教樓主講之嘛

珍珠宮

國民生產總值:49354

2019勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我試過,咪話暫停無做野,通常d人會講: 咪好囉!做少奶。 完!

水晶宮

國民生產總值:61524

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

吾驚,佢地驚好過啦、一陣我無錢問佢地借

男爵府

國民生產總值:6483

2019勳章 大廚勳章

回覆樓主:

照直講

水晶宮

國民生產總值:59405

2019勳章

goodbuyer80 發表於 19-1-12 21:47
如題...

我會講: 你上年咪講過囉….....今年又問? 你唔記得左啦?你記性差左喎? 需唔需要搵個醫生睇下呀? 我有朋友又係咁............刪下1千字(目的轉移話題)。

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

男爵府

國民生產總值:6526

我會答佢退休囉

伯爵府

國民生產總值:19154

2019勳章

回覆 goodbuyer80 的帖子

答:休息中,慢慢搵,唔急

男爵府

國民生產總值:9026

無需要正經答,反正呢d都係拜年時所謂的傾偈,問果個同簽果個都係交行貨咁,反正一陣就拋諸腦後。

男爵府

國民生產總值:9784

我本來唔怕比人問,我無負擔,可以退休,返唔返工對我經濟無問題,但最怕心地差既人問,我話無返工,同我熟與唔熟既人都會比說話我聽令我唔好受,我之前份工做了很多年,親戚,識了很多年朋友都知, 我做得唔開心辭咗份工,問我我話退休就覺得我晒命,講啲葡萄說話我聽,有啲無問我點解無做就諗我比公司裁員,搵唔到野做,初相識既人,都唔知我家境,知我無返工,會鄙視我,講啲難聽說話,啲人真係好多事八卦,同人講無返工又比人覺得我好慘搵唔到工做,同人講退休又覺得我晒命,我都好怕比人問有冇返工,更怕遇到無禮貌心地差既八婆問,知道無返工,限住就再追問八卦家境,日常生活既事,我最近唔好彩識到個呢種人

男爵府

國民生產總值:9399

唔返工姐,當休息下,唔怕比人問

別墅

國民生產總值:709

休息下都好正常啫,五通真係要好像牛甘日做夜做先叫香港人?

琥珀宮

國民生產總值:183921

2019勳章

pomanlife 發表於 19-1-13 07:13
我教樓主講之嘛

幸福可以好簡單

公爵府

國民生產總值:29138

我身邊大把人妻唔洗做㗎~~

象牙宮

國民生產總值:201226

2019勳章

pomanlife 發表於 19-1-13 07:13
我教樓主講之嘛

明白

男爵府

國民生產總值:7959

回覆樓主

我會驚失業本身多啲。閒人講乜我唔會理。

寶石宮

國民生產總值:272645

2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

joanne1206 發表於 19-1-12 21:49
我唔怕。佢問我咪直接講無嘢撈。有冇荀工介紹。多數答無就會停咗呢個話題。
...

答 發左唔駛做,你唔係仲要返工呀

Poyau    發表於 5 天前
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

子爵府

國民生產總值:12298

生人勿近咁款,無人夠膽問,前提你氣場夠強。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.