自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

早前替長女入紙,羅定邦收咗。請問知否校風如何?

英中直資,唔需要考dsc, 理論上功課,考試壓力會冇咁大 ,是嗎? 但在近一兩年,好似有單学生自殺案件,話功課壓力大,唔知係唔係真?

因女兒成績唔算太標清,好難上到好top嘅band one,如果放棄羅定邦, 唯有揀恩主教,救恩。請問有冇意見可以畀到我呢? 話曬第一次揀學校,不懂如何選擇, 希望大家畀下意見我。 感謝大家。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

恩主教唔差。唔容易入。

男爵府

2019新春慶豚圓

可愛教主2 發表於 19-1-13 00:39

英中直資,唔需要考dsc, 理論上功課,考試壓力會冇咁大 ...

恩主教區內數一數二

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 睛靈勳章

英中直資,唔需要考dsc, 理論上功課,考試壓力會冇咁大 ...

我有去今年簡介會,覺得佢哋扮國際學校,當日見到啲學嘅品行麻麻。我問過呀仔師姐媽咪,佢女今年中一,band 2 尾成績入。但佢哋有錢家庭,家姐已去英國,呢個過兩年都會去外地讀。

禁止訪問

珍珠宮

sweetiesbear 發表於 19-1-13 09:29
羅定邦有西班牙文學
我有曾經諗過羅定邦但後來放棄左
一來佢一年學費夠我外面補習用

羅好似未 band 1 過! 就係當年太差,唯有轉直資才避過殺校一劫。

禁止訪問

珍珠宮

sweetiesbear 發表於 19-1-13 10:04
我中學時代佢係高過王肇枝
你話呢

嘩!咁大倒退! 宜家王 keep 倒 band 1,但羅已差不多 band 3。

侯爵府

2019新春慶豚圓

讀完中學想入大學,無可能唔駛考公開試。任何考試想攞好成績一定要付出,有壓力。

子爵府

回覆樓主:

我覺得如想係香港繼續讀上去,羅中唔啱,羅中模式扮國際學校,但行政勁混亂,老師年年走一批,所有野家長要自己跟,出外活動,取消左,無人講,無人通知,去到集合地點無人,打去學校問一輪,先知取消左。羅中唯一好,係講英文進步左。有得選我會選恩主教,沐恩,再唔係其實救恩都唔差,雖然係中中,但佢地有兩班係英文教學。假如派得唔好,到時再去羅中扣門。

侯爵府

2019新春慶豚圓

有無去EK問下?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

2019新春慶豚圓

揀學校,首要係小朋友咩band. 如果係band one ,無論頭或尾,都無理由揀二尾嘅直資。呢d 叫不戰而降。

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個人意見,肯定囡囡係band 1學生的話,唔會入羅定邦。band 1尾可以考慮恩主教/沐恩,之後救恩包底。

真係band 1的話,按道理最差只會入救恩。不過近兩年好似大埔唔夠學位,仲有無報其他直資學校?

伯爵府

SaBB 發表於 19-1-13 10:26
有無去EK問下?

請問Ek是否要裝另一个apps?

伯爵府

回覆樓主:

感謝大家回覆, 我決定放棄羅定邦,唔該曬

侯爵府

2019新春慶豚圓

可愛教主2 發表於 19-1-13 13:30
請問Ek是否要裝另一个apps?

是。education kingdom .

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

水晶宮

恩主教同救恩應該唔同band

侯爵府

回覆樓主:

B1 頭 : CPU & MST
B1 中 : WSC
B1 尾 : 恩主教 & 沐恩
救恩入唔到 B1
喜勿插

首頁

尾頁

跳至