自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2020勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

油麥麥 發表於 19-1-13 14:44
B1 頭 : CPU & MST
B1 中 : WSC
B1 尾 : 恩主教 & 沐恩

救恩band 2頭嘛,band 1同學填完band 1學校就會填救恩用黎包底

侯爵府

2020勳章

YuYuMother 發表於 19-1-13 15:16
救恩band 2頭嘛,band 1同學填完band 1學校就會填救恩用黎包底

係呀!救恩入唔到B1嘛
止暴制亂,守護香港

大宅

羅定邦著重活動教學,公開試成績跟龍頭中中救恩相若, 大家亦只有B2B- C水平,但它和救恩絕對是B2熱門之選,羅絕不是B3,但不會是B1,但英文科公開試成績表現又會好過救恩多了,惟中文科偏弱,所以升不上去。如果要談入大學率,過去兩年大埔只有四間中學達B1水平,恩主教現時公開試表現亦只勉強說是 B2A-B 水平,不過我同意如成績好的,可試五大英中,吾得再去叩門,恕我直言救恩我個人覺得冇咩賣點,成績更略差過羅中,兩間都吾好。羅定邦校風我自己認為是可以的,始終活動教學會活潑些,等於港華學生都會較多言一樣,百貨迎百客,羅校津貼時代是區內B1尾英中,從來冇強過王記,但據近幾年大埔各校之公開試成績走勢,其實全部學校都大幅度積弱,退步的不只是羅校,可以的話考慮誇區吧!基本上培基等 B1C校,都已經好過沐恩同以下等級既學校,大埔中學好麻麻。

大宅

Fanny_ma 發表於 19-1-15 15:38
羅定邦著重活動教學,公開試成績跟龍頭中中救恩相若, 大家亦只有B2B- C水平,但它和救恩絕對是B2熱門之選 ...

其實大埔小學唔差,兩間舊墟學術仲幾強,點解普遍中學會積弱呢?!

男爵府

geminialing 發表於 19-1-15 15:53
其實大埔小學唔差,兩間舊墟學術仲幾強,點解普遍中學會積弱呢?!

路過,利申: 曾響大埔讀完中學
勁嗰批出曬九龍讀
見過兩間舊墟升中一名單, 聖保羅男女,男女拔,英華,依d勁名校都有人考倒

大宅

回覆 11B 的帖子

如果收生水平是這麼重要,為何恩主教收足80%B1 生,但公開試表現只有2A-B 水平,救恩收盡 B2 上游學生,公開試又依然低迷,甚至英文科遠差於羅中,整體表現與羅定邦叮噹馬頭,理應它們收生應好過羅中。這區中學有一個問題,就是很多成績也處於負增值水平,而又受家長盲目追棒,言過其實,誓如救恩,你一言我一語就芸芸指道某校跌Band,某校升 Band,但打開校務報告,就知大家盤數其實差不多,一樣差到暈

大宅

回覆 chloe-mame 的帖子

因為適齡學童下跌,大家只習慣教好的學生,而非把學生教好,收生質素一下滑少少,教學水平就現真章冇得呃。你上校網睇下恩主教都只敢宣傳合格率過九成,坦白講合格率羅定邦都大把過九成,甘又代表甚麼,作為家長,我更留意學校入三大比率,恩主教前年更只得2%學生入到三大,吾明 BAND1 在那裡?

大宅

可愛教主2 發表於 19-1-13 00:39
早前替長女入紙,羅定邦收咗。請問知否校風如何?

英中直資,唔需要考dsc, 理論上功課,考試壓力會冇咁大 ...

我每日去接幼兒放學都路經呢間學校。d學生不論男女都操得一手流利的英語和廣東話粗口。還要一行8-10個人以上一字排開你打我我串你咁阻礙其他途人之餘,大聲喧嘩叫囂完全不像個穿著校服的學生。而且這情況是每天都發生 。

大宅

回覆 cheesebear 的帖子

我自己又冇見過甘恐怖,我見到的也很乖也正常,當然偶有害群之馬。如果這樣的話,你可以去學校認真反映一下

大宅

當年是我第一個在Ek 分享羅中行政有問題的,但感覺近兩年turnover rate 是不停甘減低,校風也正正常常,其實不嬲我覺得羅中既學生吾曳,而且幾 Smart,係換左管理層要時間重整。而且新副校是在羅中做了十多年升上去,揚言要搞好公開試成績,追上其他學校,感覺學校近幾年冇當初轉制甘亂。

大宅

Fanny_ma 發表於 19-1-15 17:17

我自己又冇見過甘恐怖,我見到的也很乖也正常,當然偶有害群之馬。如果這樣的話 ...

我又唔覺得恐怖,只是JM開post問校風我咪告訴她我所目睹的情況,並沒有投訴成份,所以不需向學校反映。

大宅

我自己覺得小朋友係要教,尤其我見甘多學校學生,都好少見到聯群結隊粗口橫飛甘嚴重,如果甘我就一定會反映,最緊要就小朋友改到。不過我自己就覺得大埔區家長可能骨子較傳統,未必完全知道直資學校概念系乜,好似都對直資有少少偏見咁,亦唔係好明白而家公開試成績計法,一般直資學校都會崇向自由,著重培養語境和藝術教育,但因為公積金問題,一般每年都會換人,除非學校資源十分充足可以留人,吾係 turnover rate 高係難避免,尤其羅定邦學費定價好平,好多閒閒已講緊三萬一年,教育無資源係好難做,尤其維持師資方面。而2我覺得上面話羅中學生追名牌就誇張左,我又吾覺得間學校會貴族化得甘緊要,至少學費反映不到,更何況管理金錢好多時係要由我地家長教起,學校只係工具。 同埋簡直資學校, 最避忌係求讀英中心態, 如果你唔認同學校嘅辦學理念, 未來六年你同小朋友都會過得好辛苦。誓如羅記sell 自主學習,林大輝又Sell 體藝一樣,兩者截然不同。

其二,學校做得差自然要彈,羅定邦行政差係要鬧,但就要客觀地陳述事實,事實就係如果羅現時公開試成績係接近 BAND3既話,呢區就一定冇咩Band2中學,救恩亦一定吾會係 B2A, 而且佢地個科英文真係好 impressive. 你地留意下校務報告或者EK就知, 近五年就算大家封作神校既莫記都吾夠膽公布成績, 有麝自然香 ,甚至恩記簡介會都要賣弄語言偽術, 我諗發生咩事大家估到。 所以我真係成日同人講, 可以嘅話真係跨區, 大埔每間中學只係成績鬥差, 比較尼真係冇乜意義,因為達標嘅學校真係好少,甚至救羅等校成績已算 Band2前列,其他學校就真係好不濟, 相反沙田粉嶺就正常好多(eg 馬崇 馬錦明) , 如果心儀直資學校,可以留意下培僑同培基書院,前者有資源上得好快,基崇都係後起之秀,比羅中心誠好多多。

題外話,近年何郭入大學率升得好快,據校方數字仲略高於恩主教,一定高過救恩羅定邦圓二,不過水分有幾多就唔知,但至少肯定呢班細路一定有33222先。根據公開試成績劃分: Band1:迦 ,王 = 莫(成績不明), 沐Band2 :恩(主要收 Band1生,惟成績只有 B2) > 何>羅 > 救>圓>孫。
參考資料:https://www.dropbox.com/s/voi3cc2i7sykdhi/-%2018區中學DSE成績統計%20%282013-2018%29%20%5B2019-01-08%5D.pdf?dl=0
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763&extra=page%3D1 如何解讀dse成績和畢業生去向

大宅

Fanny_ma 發表於 19-1-17 03:13

我自己覺得小朋友係要教,尤其我見甘多學校學生,都好少見到聯群結隊粗口橫飛甘嚴 ...

咁大篇文字只看了頭一段。我小朋友的一年的學費九萬幾,我應該知道什麼是直資學校。謝謝提醒

大宅

Fanny_ma 發表於 19-1-17 03:13

我自己覺得小朋友係要教,尤其我見甘多學校學生,都好少見到聯群結隊粗口橫飛甘嚴 ...

請問你所指我不認同學校理念,我的小孩未來6年⋯⋯ ??你是在回應我嗎?完全一頭霧水。我只回了一句樓主問羅校的校風,有說這麼多東西嗎?

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cheesebear 發表於 19-1-18 16:04
請問你所指我不認同學校理念,我的小孩未來6年⋯⋯ ??你是在回應我嗎?完全一頭霧水。我只回了一句樓主 ...

因為你搽喎人哋要唱好某校吖
總有離別的時候

男爵府

2020勳章

可愛教主2 發表於 19-1-13 00:39
早前替長女入紙,羅定邦收咗。請問知否校風如何?

英中直資,唔需要考dsc, 理論上功課,考試壓力會冇咁大 ...

送你3隻字
「不要入」
我好認真
「不要入」

珍珠宮

2020勳章

Fanny_ma 發表於 19-1-15 15:38
羅定邦著重活動教學,公開試成績跟龍頭中中救恩相若, 大家亦只有B2B- C水平,但它和救恩絕對是B2熱門之選 ...

中肯評論

珍珠宮

2020勳章

Chowying 發表於 19-1-18 16:10
因為你搽喎人哋要唱好某校吖

不是唱好,成篇很中肯!

大宅

不要生氣,其實我是見上面的人在討論本區學校一些排名,所以順道回應埋的。至於那句不明白辦學理念,是我近幾年遊覽Ek見好多家長抱求英中心態讀了DSS Schools後抱怨,所得出的結論。所以是我沒把話說清了,我要跟你道歉先了!

伯爵府

2020勳章

恩主教仲難入
恩主教勁過羅好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊