懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

至從返咗屋企之後日日都失眠,其實我坐月條件算好好,有陪月有姐姐,而且佢地都好幫到我手。陪月每日返朝早10-6,因為係熟人,所以好放心放手交比佢湊,而我嘅任務就係好好休息,但一撻落床竟然無睡意,明知身體好攰但訓唔到夜晚仲要湊B己經第10日喇,想知道有無人好似我咁?好辛苦呀

回覆 風衣 的帖子

Hi 風衣,初為人母生理同心理上面對好多轉變, 加上賀爾蒙既影響唔少媽媽會緊張失眠, 媽媽上來同JM傾訴下好好呀 可以試下臨瞓前沖熱水涼, 或者聽D輕鬆的音樂, 令自己容易D瞓著, 如果醒左瞓唔返, 可以起身睇電視、書或雜誌、食少少野、或者聽些輕鬆的音樂, 心情輕鬆D都可以幫助入睡架! 加油

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

多謝你呀!最後我去咗睇醫生,開咗少少安眠藥,今晚開始試食,希望會有好轉啦!
風衣 發表於 19-1-17 15:46
多謝你呀!最後我去咗睇醫生,開咗少少安眠藥,今晚開始試食,希望會有好轉啦!
...

唔好客氣 儘量唔好太依賴藥物,試下做D簡單嘅產後運動,每日20-30分鐘,可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環,對媽媽睡眠質素都有幫助,媽媽可以參考呢個網址:
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/15658.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

風衣 發表於 19-1-13 18:29
至從返咗屋企之後日日都失眠,其實我坐月條件算好好,有陪月有姐姐,而且佢地都好幫到我手。陪月每日返朝早 ...

想問樓主最後安眠藥有冇幫助?

首頁

尾頁

跳至