想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

samsang 發表於 19-1-14 22:11
如果有條件生,我覺得就快啲生

有仔趁嫩生

家下年代生活真係好大壓力,而且家下d人好長命,得一個小朋友將來要照顧父母兩個真係好吃力,就算我地呢代唔係話養兒防老都好啦!有時仔女都未必做到唔理父母,如果得一個就真係逼住咩都佢一個做曬,搵個兄弟姊妹分擔都無。都幾無助,我以前都唔會咁大感受,但自從我父母年齡大左之後,我就覺得自己多兄弟姊妹係幾咁好,咩都一起分擔,父親節母親節,父母生日出去食飯又可以大家除開,父母有咩大事唔洗指意曬一個。

大宅

fakyman 發表於 19-1-14 22:24
同你一樣呀,自己湊真係唔想太密,而且我個係仔,男仔真係難搞d…我會無命5年唔多,好多明星都5年 ...

同我一樣,我都係第一個係仔,湊到我無命,家下叫輕鬆好多,先感想追第二個。如果我第一個係女,我未必會隔咁耐,而且男仔太密只會打交爭野,反而隔遠小小,佢比較開始懂事d會照顧個細多d

大宅

samsang 發表於 19-1-13 23:19
33歲,有一個2歲女,經濟可以應付到2個小朋友
我自己一向都想生2個,覺得對小朋友成長或將來較好,但唔想太 ...

如果你老公仲未有心理準備想要多個小朋友,我覺得再等多一兩年都未遲,你女都仲細,同佢洗下腦話兩個小朋友點好點好睇下佢會唔會改變想法,始終大家兩公婆目標要一致先去生會好d,一個想一個唔想遲下有咩煩野就會懶落一個度。

大宅

Loveucpy 發表於 19-1-14 22:43
如果你老公仲未有心理準備想要多個小朋友,我覺得再等多一兩年都未遲,你女都仲細,同佢洗下腦話兩個小朋 ...

Del

男爵府

Loveucpy 發表於 19-1-14 22:30
同我一樣,我都係第一個係仔,湊到我無命,家下叫輕鬆好多,先感想追第二個。如果我第一個係女,我未必會 ...

係呀,講得無錯我今個cycle 都開始追多個,你呢?

男爵府

samsang 發表於 19-1-15 09:20
希望可以慢慢改變佢諗法
我暫時都唔會再同佢提生小朋友住,真係連我自己都覺得煩

慢慢啦,到你女大少少,佢又覺得輕鬆左就自然會想生多個

大宅

fakyman 發表於 19-1-15 10:13
係呀,講得無錯我今個cycle 都開始追多個,你呢?

我打算4月至5月先開始,因為想第二個係女,所以要事先睇準個排卵期先

大宅

Loveucpy 發表於 19-1-14 22:27
家下年代生活真係好大壓力,而且家下d人好長命,得一個小朋友將來要照顧父母兩個真係好吃力,就算我地呢代 ...
你講中晒我心聲!我係獨女,父母好體諒我湊兩個小朋友,完全冇要求我為佢哋做啲乜,但當有事嘅時候,做女嘅一定上心。近年父母身體差咗,入院做手術,之後覆診復康,所有嘢都要我去諗去安排,陪佢哋去,老人家又有自己意思,明知邊樣對佢哋好啲,但得我一把口好難說服到佢哋,係會好擔心。我好願意服侍佢哋,但真係有苦惱時候,有時會諗,如果有個兄弟姊妹就好,可以多個人諗吓方法,分擔下。所以我希望生多個,有人話兄弟姊妹之間未必和睦,我自己認為要睇屋企點教,自細一家人點相處,所以冇呢個擔心。

水晶宮

我本身都諗住生一個,
因為3,4歲前好鬼勞氣,
當佢上到k2, 左右, 覺得佢悶左d
先試下.. 試左半年先有,
出世同大呢個差6年.

我覺得ok,
你俾d 時間你老公,
生仔呢d 雙方,不能只有單方

大宅

李露眉 發表於 19-1-16 17:00
我本身都諗住生一個,
因為3,4歲前好鬼勞氣,
當佢上到k2, 左右, 覺得佢悶左d

Del

男爵府

樓主仲後生,再等小朋友啲再諗都唔遲丫,我覺得最緊要有共識,唔係生左出黎又辛苦又影響夫妻關係就無謂

男爵府

麻辣媽咪 發表於 19-1-16 16:36
你講中晒我心聲!我係獨女,父母好體諒我湊兩個小朋友,完全冇要求我為佢哋做啲乜,但當有事嘅時候,做女嘅 ...

兄弟姐妹感情好唔好,我覺得父母都好大關係,如果父母偏心錫哂一個,佢地感情又邊會好!如果一家人容洽,父母又恩愛,子女會感受到的!佢地感情自然會好

子爵府

生小朋友家庭結構唔同左,夫婦付出時間精力都多左,如果能力應付到,大家有共識先生比較好,尤其已經有一位小朋友,其他外圍壓力少左,仲生唔生決定於夫婦意願,始終家庭關係中,夫妻關係先最重要,呢個關係好,其他關係亦會跟著好

大宅

CCHINGC 發表於 19-1-17 12:31
生小朋友家庭結構唔同左,夫婦付出時間精力都多左,如果能力應付到,大家有共識先生比較好,尤其已經有一位 ...

Del

男爵府

fakyman 發表於 19-1-17 10:09
兄弟姐妹感情好唔好,我覺得父母都好大關係,如果父母偏心錫哂一個,佢地感情又邊會好!如果一家人容洽, ...

我同意你講法,我父母偏心錫仔,好似我唔係佢地生咁,而哥哥到長大成人都仲欺負我,所以同父母阿哥關係都唔好,令我唔敢二寶

大宅

麻辣媽咪 發表於 19-1-16 16:36
你講中晒我心聲!我係獨女,父母好體諒我湊兩個小朋友,完全冇要求我為佢哋做啲乜,但當有事嘅時候,做女嘅 ...

你講得岩啊,兄弟姊妹之間和不和睦好睇父母的教育,唔好太偏心,如果過度偏心一方都會造成兄弟姊妹間的間隙,感情變得唔好。

大宅

回覆樓主:

Del

男爵府

samsang 發表於 19-1-21 01:49
Jm們...
我而家好辛苦
我剛發現我c6有第二個

會唔會為個女 原諒老公一次?
佢有無作出任何承諾 話即刻離開小三?
而你會唔會因為哩件事後會放多啲心係老公身上?
其實雙方都有責任 好多時生左都專注左個女 2公婆就無左溝通 你有你辛苦 佢有佢辛苦
哩段時間你想生第二個 可能佢覺得生一個你都無時間關心佢 何況生多個? 結婚唔係為生下一代 係一個家庭既維繫

男爵府

samsang 發表於 19-1-21 01:49
Jm們...
我而家好辛苦
我剛發現我c6有第二個

不過睇你回覆 個出發點完全無係男既一方睇 只係諗到之後自己既諗法 如果之後你都係咁 老公好大機會搵(藉口)再愉食

大宅

charlottesze 發表於 19-1-21 02:16
不過睇你回覆 個出發點完全無係男既一方睇 只係諗到之後自己既諗法 如果之後你都係咁 老公好大機會搵(藉 ...

Del

首頁

尾頁

跳至