興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

年過30,有飲酒習慣又個個星期打邊爐又從不節食

之前有兩年有每星期日大半日游水單車,停咗有一年多

最近去gym只做重量訓練,無做有氧

覺得做重量訓練後反而比之前有做有氧感覺好
做咗個零月寒背又改善咗,平時生活郁起黎又感覺有活力咗咁,我係全個人鬆泡泡果種,希望繼續做可以無咁鬆同減慢下地心吸力帶黎嘅影響

有無人都一樣只做重訓? 分享下

其實入到重訓區,又未熟每樣野,有時都有少少尷尬

大宅

而家懶左又想慳時間, 晌屋企做 HIIT (加埋都係三至五分鐘) 消脂, 舉下水樽拉下壓力棒 KEEP 住下肌肉唔好俾佢流失, 簡單 D 都 OK.
HIIT (只做部份動作, 年紀大跟足會好甘)

小小肌肉鍛鍊

洋房

寶娃婆婆 發表於 19-1-17 07:37
而家懶左又想慳時間, 晌屋企做 HIIT (加埋都係三至五分鐘) 消脂, 舉下水樽拉下壓力棒 KEEP 住下肌肉唔好俾 ...

我試過在家跟片做,一在家動力少做一兩日就唔做

大宅

Bgor 發表於 19-1-17 11:10
我試過在家跟片做,一在家動力少做一兩日就唔做

每日沖涼時光豬豬照下鏡睇下自己就有動力去做架喇 ~!

禁止訪問

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

做完重訓唔做CARDIO 有D 嘥料, 你TAR 着咗個摩打緊係去盡佢啦

大宅

Bgor 發表於 19-1-13 23:42

我最近去跟教練玩,因為唔識方法驚受傷

做左兩,三星期,我都覺得感覺係好過只跑步,但我一星期只做兩天,因我偏瘦但感覺很鬆,又寒背,暫時身形上未見有改變,但確係令我更自覺不要寒背,我相信做耐d會再好d

我都唔識講重訓同cardio 既分別,但感覺上以前做cardio不及重訓那樣令人精神充沛。而我又不能多慢跑,因教練話辛苦鍛練的丁點肌肉,如我慢跑會跑掉它,但快跑鍛練心肺就可以。

珍珠宮

想搵志同道合一齊去做GYM, 我自己一個吾夠動力

Love and Kindness are never wasted.

別墅

babycam 發表於 19-10-28 17:12

同意,我都同朋友一齊跑步,邊跑邊講下事非,冇咁悶

男爵府

陪月勳章

我覺得跑步好悶,我自己加沙袋係腳踝練跆拳道,好好玩。

別墅

babycam 發表於 19-10-28 17:12

可以一齊(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

susupertomato 發表於 19-10-9 10:47
我最近去跟教練玩,因為唔識方法驚受傷

做左兩,三星期,我都覺得感覺係好過只跑步,但我一星期只做兩天 ...

我鍾意cardio多過重訓,雖然不知分別,但感覺上消脂啲,心肺好啲,同個人靈活啲。

珍珠宮

sammy416 發表於 20-7-2 04:54
可以一齊(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

你邊區方便?

Love and Kindness are never wasted.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止發言

複式洋房

Bgor 發表於 19-1-13 23:42

我都係新手,不過帶氧運動好重要,尤其是一過25歲,體力就會開始走下波,所以點都要做

複式洋房

加油

首頁

尾頁

跳至