單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

真係覺得好吃力.....同老公離左婚..自己一個照顧3個細路仔...有時真係好想喊..但係見住佢地成長...又會覺得好開心...大仔係最生性 會自己做功課仲幫手做點簡單家務,但係我2仔就有點自閉症...細仔又過渡活躍症.....我真係唔想大人的感情關係破裂令小朋友內心咁受創....希望佢地可以正正常常咁同其他小朋友一齊玩....接觸下群體...唔好收埋自己...或者受下紀律訓練唔好咁軟弱......
醫生話搵興趣班俾佢地上下,話對佢地係會好點....我知佢地對功夫都有點興趣,但我又唔想幫佢地報柔道...台拳那些....希望...課程唔好太急太暴力...最好係紀律 安全為主..希望有一些係細班教學...上課時老師可以多點關心孩子失去丈夫...但我希望仍能盡力帶給他們快樂和健康的心靈....你地有無人同我一樣有類似情況或者小朋友有係邊到學緊功夫可以介紹下?

男爵府

小朋友幾大呀? 會唔會考慮參加一些紀律團隊? 好似基督少年軍、民安隊、童軍呢啲? 好多都有資助又多活動, 導師們又有經驗, 對啲特殊小朋友都好有幫助
暑假.....咁就過咗一半啦.

洋房

我大仔15歲 2仔8歲 細仔得5歲

洋房

回覆 ida1976 的帖子

佢地話個那些唔好玩,話如果要學就學下打功夫...........我又想尊重番佢地的喜好......

別墅

ida1976 發表於 19-1-14 15:18
回覆 ida1976 的帖子

佢地話個那些唔好玩,話如果要學就學下打功夫...........我又想尊重番佢地的 ...

8歲同5歲選擇權利仲喺媽媽手上,個人認為, 自閉症兒童 過度活躍 參加紀律團隊 絕對有幫助,我 都認識幾位小朋友有以上症狀的,參加紀律團隊後最小行為上有紀律左!

民房

我個仔都係有過度活躍症,聖誕假個陣朋友介紹試過去學恒宇仁龍拳,我又估佢唔到竟然好聽個師父話,又無周圍跑周圍叫,好似好認真咁學,我都好意外,你睇下去唔去試下呢個

洋房

唔.... 咁我幫佢地報學校童軍試下一個學期先

洋房

個恒宇仁龍拳好唔好? 會唔會逼你係咁買先?

民房

無喔 我個次join佢地Christmas camp玩 玩左2堂姐 都幾多小朋友一齊學,氣氛都唔錯我記得老師用英文教,不過我睇小朋友上堂個時同其他家長傾計先知原來間野開左好耐多年,所以都應該信得過

民房

我反而著眼你個二仔,我聽講過D自閉好易睇唔開,趁佢仲細我諗快D幫佢融入番會好D,你可以帶二仔去玩番一二堂,睇下咩情況先,我見D小朋友一齊都幾開心,不過我淨係記得間野係銅鑼灣

洋房

咁聽落都唔錯喎! 我或者上網睇下搵一搵 多謝你

首頁

尾頁

跳至