自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我自己d 字體好肉酸,所以一向無理囝囝d 字,幼稚園果陣出晒界或太離譜先叫佢寫過,小學就冇點理。

依家佢既問題係寫得慢,見佢寫字有氣冇力咁hihi 吓,叫佢用返少少力佢話用力會好攰,一快就寫到一塌糊塗!

字體醜d都算啦,但速度真係一個問題,暫時佢做功課❨因少❩考試都尚算夠時間,但再高年級d 我怕佢唔夠時間。

請問可以點改善呢?現小五

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-1-14 17:58
我自己d 字體好肉酸,所以一向無理囝囝d 字,幼稚園果陣出晒界或太離譜先叫佢寫過,小學就冇點理。

依家佢 ...

限時做功課……平時多抄写吓。。(我認為)

珍珠宮

tungking 發表於 19-1-14 18:20
限時做功課……平時多抄写吓。。(我認為)

Thanks!
由幼稚園開始已有限時,但係好寬鬆,如依家收緊d 唔係話完全唔得,但我想知有冇技巧可以改善先。

伯爵府

依家佢 ...

我女啲字小六都勁衰,但大大下就自己改善!
為左考dse,手速自然會加快

水晶宮

可能手指/手腕力唔夠。砌模型試下

珍珠宮

1314625 發表於 19-1-14 20:10
可能手指/手腕力唔夠。砌模型試下

冇砌模型呀,有砌lego 囉

子爵府

依家佢 ...

我細個好中意畫嘢同抄寫,d字見得下人,寫得也快,但寫到食指中指有小小變形,冇咁直

水晶宮

魚兒小寶貝 發表於 19-1-14 20:16
冇砌模型呀,有砌lego 囉

砌下模型,精細d

珍珠宮

babywater 發表於 19-1-14 20:26
我細個好中意畫嘢同抄寫,d字見得下人,寫得也快,但寫到食指中指有小小變形,冇咁直
...

以前中學d 女同學好鍾意抄歌詞,佢地d 字體幾靚, 速度我就唔知喇

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-1-14 20:35
以前中學d 女同學好鍾意抄歌詞,佢地d 字體幾靚, 速度我就唔知喇

都要專注才寫得快,現在我家小朋友寫兩隻就擔天望地

子爵府

親子王國15週年勳章

我寫字慢,但工整同靚,後來先加快。因為本身我唔識筆畫,又手勢唔正確,同埋又唔抵得 d 字樣衰。唯有限時同等越高年級,跌得多。可以玩下 d 小手工,例如摺紙、剪貼,呢 d 好考手指手腕。

我中學有抄歌詞同寫小說,日寫夜寫,同埋又讀文學,所以不斷練速度。日校同補習老師都話我果份一定最後改,因為改得多樣衰字,會失去耐性。改我果份冇咁躁底。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

多抄作文,一來練字,二來增加作文水平。或者去學手筆字,我細個有學,所以寫字都唔丑

禁止訪問

珍珠宮

babywater 發表於 19-1-14 20:50
都要專注才寫得快,現在我家小朋友寫兩隻就擔天望地

佢做功課都算專注嘅~~

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 19-1-14 20:54
我寫字慢,但工整同靚,後來先加快。因為本身我唔識筆畫,又手勢唔正確,同埋又唔抵得 d 字樣衰。唯有限時 ...

佢唔鍾意做手作

珍珠宮

LittleRoxie 發表於 19-1-14 21:01
我都係為公開試,變字體整齊
摩打手

但你本身寫字慢唔慢先,你可能本身都唔慢,為考試更加快啦

珍珠宮

irismomopig 發表於 19-1-14 22:27
多抄作文,一來練字,二來增加作文水平。或者去學手筆字,我細個有學,所以寫字都唔丑
...

係呀,我有d後悔小一時冇同佢喺學校報,依家5年班要佢上就難喇!
抄作文真的會增加作文水平嗎?
定係比限時做練習冇咁悶呢?

大宅

魚兒小寶貝 發表於 19-1-14 23:05
係呀,我有d後悔小一時冇同佢喺學校報,依家5年班要佢上就難喇!
抄作文真的會增加作文水平嗎?
定係比限 ...

我細個放暑假我媽要我一日抄一篇長作文,好記性不如烂筆頭,抄得多易上腦又可以抄快d

珍珠宮

irismomopig 發表於 19-1-14 23:14
我細個放暑假我媽要我一日抄一篇長作文,好記性不如烂筆頭,抄得多易上腦又可以抄快d
...

都幾慘喎

首頁

尾頁

跳至