懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上胎要12小時先可以落床食野、今胎另一個醫生話6小時就可以食野

大家係點架?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都唔記得醫生叫我幾多個鐘... 我朝早開,下午已經忍唔住食麵包,餓到七彩

JD930    發表於 19-1-21 13:55
大事化小, 小事化毛.........

回覆 JNF 的帖子

Hi JNF ,剖腹手術後,腸道可能會受到刺激而蠕動得比慢,媽媽容易有腹脹/肚風,一般開刀後6小時後可以食D清淡、易消化、唔漲氣食物,醫護人員會按媽媽身體恢復情況黎決定可以進食時間架! 祝順順利利

JD930    發表於 19-1-21 13:56
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-15 16:33
回覆 JNF 的帖子

Hi JNF ,剖腹手術後,腸道可能會受到刺激而蠕動得比慢,媽媽容易有腹脹/肚風,一般開刀 ...

多謝!

複式洋房

JNF 發表於 19-1-14 20:02
上胎要12小時先可以落床食野、今胎另一個醫生話6小時就可以食野

大家係點架?

我朝早9點幾開刀。下晝4點幾醫生話可以飲粥水。我就飲咗兩大碗

第二日朝早姑娘已經逼我要下床行多幾步路。

醫生話第二日食乜都得,但我就第二日都只係飲白粥咁。

大宅

大家係點架?

我凌晨生完, 第2朝9:00醫生見我冇咩嘢就叫姑娘比粥水我飲, LUNCH都正常食嘢, 食完就落床行LU

JNF 發表於 19-1-15 19:10
多謝!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kmbb519 發表於 19-1-15 10:45
我都唔記得醫生叫我幾多個鐘... 我朝早開,下午已經忍唔住食麵包,餓到七彩
...
哈哈咁快
JNF 發表於 19-1-15 19:10
多謝!

大宅

我記得係食3餐流質野先,之後先可以正常飲食。

複式洋房

唔使咁擔心啦

大宅

2個鐘後食三明治啦~有胃口就得。太耐唔食野仲辛苦

侯爵府

大家係點架?

我開刀後6小時飲杯milo,再一陣食粥,第二日落床已經正常飲食

男爵府

ninachu 發表於 19-1-30 15:42
我開刀後6小時飲杯milo,再一陣食粥,第二日落床已經正常飲食

記得好似開刀前6小時水都唔飲得?我仲諗緊之後唔落得床傾住訓食咩好,晚上canteen又關門

首頁

尾頁

跳至