婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

Deleted

公爵府

回覆樓主:

99不幫你坐月係好事黎ga,否則你一世都還不清。佢成世都提住你呀?

大宅

回覆樓主:

咁你一早可以請陪月,咁咪冇咁多怨氣同煩惱啦!你要記住,仔女係自己嘅,幫你係人情,唔幫你係道理………

子爵府

回覆樓主:

啱啱先一齊住?

複式洋房

HowingWong 發表於 19-1-14 21:19
宜家有bb都29週了同我奶奶住埋一齊,有時有d嘢真係頂唔順,白色衣服唔可以用洗衣機洗,一定要手洗,話用洗 ...

自己媽媽坐月好好多。99會多嘢講,你又要受氣

複式洋房

自己媽媽是最好的
之後對呀媽好d,婆婆會明ga
奶奶就算幫你坐,都唔會貼心幫你,最多都係緊張個孫

禁止訪問

禁止訪問

大宅

宜家有bb都29週了同我奶奶住埋一齊,有時有d嘢真係頂唔順,白色衣服唔可以用洗衣機洗,一定要手洗,話用洗 ...

D奶奶係咁架⋯講就天下無敵,做就無能為力!做少少就通街講,講到自己幾辛苦幾好咁,實則係咩都唔做!
樓主,睇開d啦!
我嗰時奶奶話幫我坐月,但佢日日就只係坐係度,重要問我食咩外賣,買俾我食喎!真係多謝晒!永世難忘呀!

大宅

其實你一由開始唔好諗奶奶會幫到手就會好過啲,有時佢唔插手仲好,佢幫你又未必合你心意,自己攪得掂就咪鬼理佢,另外唔使擔心佢煲薑醋攪成點,佢咁大個人有分數,99反而覺得你管住佢做野,仲有我深信你生前生後都唔在意99係唔係你身邊,有自己媽咪照應就足夠,你話之佢去拜山又好去旅行又好半年唔番亦好,但如果你係需要佢幫手湊B,咁你就真係無奈地要忍一忍受下氣,鬼叫你有求於佢,否則佢有手有腳,佢去邊做啲乜你根本不需要上心影響自己心情

大宅

sweetiesbear 發表於 19-1-15 02:07
3樓留言真係無得頂

我講嘅係事實,有D嘢呢係睇吓自己用咩心情去處理唧,我自己要返工之餘,咪又係一手一腳自己搞掂個女,從來冇靠任何屋企人(只靠育嬰院),99千祈千祈唔好幫我,我怕欠人人情!!!
有D嘢呢…唔好自己諗就係真嘅先得架,一開口就話人係99級,好笑得很

禁止訪問

大宅

sharonazzz03 發表於 19-1-14 22:01
咁你一早可以請陪月,咁咪冇咁多怨氣同煩惱啦!你要記住,仔女係自己嘅,幫你係人情,唔幫你係道理………
...

同意 *2
生小朋友是兩公婆的事, 自己攪唔到不要生, 講無人幫真是

囝病了, 我要返工不方便請假,上午九時托6299帶他去看醫, 結果下午5時多才帶他看醫生,重要話我小題大做。

明白,無同C 6講一句,只有同婆婆講,我媽贈我一句樹搖葉落,人搖福薄,幫人情,不是欠我。

之後自己帶囝囝看病或托婆婆,無再托6299... 平常心面對

公爵府

如果自己啊媽可以幫到手,就費事要99喇,有時佢係度仲煩,都係自己啊媽搞好啲,雖然辛苦

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

生BB對99黎講好普通事..
而且我唔覺得佢好討厭, 可能只係覺得有BB唔係什麼大不了呢?

大宅

sweetiesbear 發表於 19-1-15 10:14
安慰自己啦你 真係好笑
一家唔知一家事
你講到99完全唔幫手係合理咁

99有義務一定要幫手架?
係個99搞大身抱個肚架?
你覺得99一定要幫新抱手係你嘅事,唔好代表全部身抱都想要99幫手!!!

首頁

尾頁

跳至