懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

klsabb 發表於 19-1-15 15:43
你可以同HR講: sick cert就無喇, 因為有部門主管approval去home office. 而唔係放假. 要扣就 no pay leave ...

講真如果可以, 我直情想請一個月no pay算 唔洗煩,而家流感咁嚴重, 其實我真係唔想落去醫務所……… 自己抵抗力已經差, 可惜我老細話要CEO先批到,婉拒咗我no pay

男爵府

不如叫你老闆email HR / CEO 幫你申請home office / no pay leave la

別墅

asuka_pig0212 發表於 19-1-15 15:56
講真如果可以, 我直情想請一個月no pay算 唔洗煩,而家流感咁嚴重, 其實我真係唔想落去醫務 ...

一般公司的 sick leave 係可以累積到最盡120天,除非你新入職沒耐或其他原因。以正常五個工作天計,最盡可以放24個星期或以上 sick leave! 當然要有假紙,hr 吹你唔帳架!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

asuka_pig0212 發表於 19-1-15 14:24
其實好難呀, 如果我放sick leave, 基本上放曬我嘅quota之後就no pay, 咁情況你仲會唔會做嘢?
...

咁你就搵醫生開假紙

洋房

我要做媽媽 發表於 19-1-15 22:26
咁你就搵醫生開假紙

係,我都打算咁樣做, 算啦, 我照請sick leave,謝謝你

大宅

asuka_pig0212 發表於 19-1-15 09:27
自從有咗之後, 我嘔得好犀利, 個人好暈, 唔好講返工, 根本都盡量唔會出街。於是同上司com好咗home office, ...

好簡單,佢做初1你做15,再為難你就直接叫醫生開7日病假紙,記得要最少4日連假先有錢,佢越嘈你越睇醫生放假,你大肚佢唔炒得你架~

有同事作小產流血都返工,第1胎甘就無左,第2胎佢唔聽又流血,立即請假到生個日.

身體同個B係你既,有咩事個HR唔會可憐你,可能小產左都仲催你補病假紙添。

男爵府

回覆樓主:

都吾好令你老細難做。
果陣我老细比我home office,我都有揾醫生寫紙建議home office.
人事部自然無野好講

洋房

bbbchoco 發表於 19-1-16 05:51
都吾好令你老細難做。
果陣我老细比我home office,我都有揾醫生寫紙建議home office.
人事部自然無野好講

請問你嗰時係叫醫生keep住開病假紙定係點?

男爵府

bbbchoco 發表於 19-1-16 05:51
都吾好令你老細難做。
人事部自然無野好講

我都係大肚問題,醫生喺我大肚後期叫我唔好返工,我同上司講想home office,咁醫生寫左醫生信話因咩咩咩情況,不宜走動,否則可能有咩後果,比左HR就ok。
有朋友做HR話有醫生信基本上會批home office或no pay leave,因唔批而員工喺公司出左事,保險公司會唔賠。佢咁講啦,我無求證過。
但要真係有咁嘅醫療需要,醫生先寫到張信...

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你上司撐你,你情況特殊,請上司同HR講下。

洋房

KILW 發表於 19-1-16 10:50

我都係大肚問題,醫生喺我大肚後期叫我唔好返工,我同上司講想 ...

我聽日去見醫生呀, 到時同佢講我個情況, 睇下佢點講先 因為我唔知呢啲症狀會持續到幾時, 唔知可唔可以寫到呢啲信, 如果真係唔得嘅話我可能一個星期睇一兩次醫生咁樣囉,都無計

珍珠宮

sfcdog7 發表於 19-1-15 09:37

你上司肯撐你,駛咩怕佢。叫佢同你上司攞假紙嘛。養胎緊要D ...

同意,最緊要老细撐你!唔好理HR

首頁

尾頁

跳至