自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

已刪除用户

大宅

12312 發表於 19-1-15 10:37
朋友公司剛剛請人,$55一個鐘(無飯鐘錢)返上午9-1/2,絕對是媽媽的好時間。連住九龍城都黎見工(公司在 ...

我都見過有呢啲,但係我prefer一番返全日,因為返工放工時間同車錢,計返返全日抵啲呀,如果住得近就好好既,好啱小朋友返咗學做

珊瑚宮

janicewong888 發表於 19-1-15 10:42
我都見過有呢啲,但係我prefer一番返全日,因為返工放工時間同車錢,計返返全日抵啲呀,如果住得近就好好 ...

咁:你題目又說; part time?

大宅

12312 發表於 19-1-15 10:44
咁:你題目又說; part time?

我意思一星期返兩至三日嗰種part time, 當然你講嗰種都好好啦,如果係喺我嗰區我會做

翡翠宮

減齡達人勳章

janicewong888 發表於 19-1-15 10:39
我都諗過做私人補習,但多數都係一次一兩個鐘,我想返啲連續嘅可以好啲安排時間,所以而家睇下有冇啲小型 ...

我指喺自己屋企開班功課輔導班之類,補2,3個鐘,每人收2000都好丫,不過驚比鄰居投訴,所以唔可以收咁多學生

侯爵府

janicewong888 發表於 19-1-15 10:46
我意思一星期返兩至三日嗰種part time, 當然你講嗰種都好好啦,如果係喺我嗰區我會做
...

朋友本身part time 人工高, 但佢係有會計牌的。qualified 有牌的做part time /freelance 人工都不會差。親戚有教師牌、外國回流、去學校part time 一至五每日3 小時都收$20000/ 月。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

MommyPanel勳章

朋友公司剛剛請人,$55一個鐘(無飯鐘錢)返上午9-1/2,絕對是媽媽的好時間。連住九龍城都黎見工(公司在 ...

大埔都去見,唔係住附近,車錢都好甘

珊瑚宮

ms_maybb 發表於 19-1-15 10:51
大埔都去見,唔係住附近,車錢都好甘

系呀。

大宅

SaBB 發表於 19-1-15 10:50
朋友本身part time 人工高, 但佢係有會計牌的。qualified 有牌的做part time /freelance 人工都不會差。親 ...

係呀,我就係有親人係會計師,佢搵到唔少contract job, 短期既2-6 個月都有,再唔係佢考慮自己開個br , 專接幫細公司報稅嗰啲Service。 我另外又有朋友係護士,佢又搵到啲part-time護士工,不過當然係有牌啦,唔係診所登記護士嗰種。

好彩都有返啲正常人回覆,我以為而家B K風氣變到全部都係撩交嗌

翡翠宮

畀面勳章

你留意下社福機構同政府兼職,好多時會請pt 文職,每星期返幾多個鐘計,不過未必成日開位,要花d耐性同心機搵。我朋友係加拿大回流返黎,已經返左兩、三份呢d工。
日日是好日

大宅

一般公司對Part time 文職要求唔高,如果將以往高薪厚職嘅工作經驗寫入履歷,反而成為阻礙,因為有經驗嘅人好自然會有自己做事方式,上司未必鍾意,除非有空白期比人知你轉做家庭主婦,真心想搵part time

侯爵府

florapang0426 發表於 19-1-15 10:25
其實有時真係覺得好諷刺,家務助理反而有100蚊一個鐘,但文職要識電腦英文等等嘅反而得50,60,仲已經係算 ...

就係啦,社會唔同咗,做part time, 唔識字仲值錢,因為難請到,做清潔洗廁所,仲可以嗌到價。

大宅

tutik 發表於 19-1-15 11:35
就係啦,社會唔同咗,做part time, 唔識字仲值錢,因為難請到,做清潔洗廁所,仲可以嗌到價。
...

唔好講笑,譚仔阿姐,洗碗等等仲可以嗌到價,仲搶人呀

大宅

couchpotatoes 發表於 19-1-15 11:33
一般公司對Part time 文職要求唔高,如果將以往高薪厚職嘅工作經驗寫入履歷,反而成為阻礙,因為有經驗嘅人 ...

謝謝你的建議,我會試吓。其實我都明啲公司請人嘅心態,因為我以前都會請人interview d assistant / officer / executive之類,比着係我見到cv上面寫住以前做finance director ,申請accountant ,我都唔會叫佢嚟interview,費事浪費大家時間 嘛

洋房

大埔邊到呀?有興趣喎

水晶宮

janicewong888 發表於 19-1-15 10:31

有人撩交呀,我唔講啦其實我只不過係講有大學 ...

呢度啲人係痴膠花架, 唔好嘥時間回

你想搵part time, 唔好報u grad, 報中學畢業易啲搵

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

janicewong888 發表於 19-1-15 11:04
係呀,我就係有親人係會計師,佢搵到唔少contract job, 短期既2-6 個月都有,再唔係佢考慮自己開個br , ...

有牌可做freelance係唔同層次
朋友做nurse一更$1500(每日!),或者代課老師,根本人工無得同普通工作比
No offense,如果係大學畢業,無考咩牌,除非你勁料到可做大公司consultant果d級數,否則做文職都係預一百幾十一個鐘。問題唔係你可賺幾錢,而係公司願意俾幾錢。佢認為pt可攪得掂嘅工作,點會俾得高?

珊瑚宮

galewind 發表於 19-1-15 11:40
大埔邊到呀?有興趣喎

剛請了人

男爵府

janicewong888 發表於 19-1-15 10:31

有人撩交呀,我唔講啦其實我只不過係講有大學 ...

你本身分工轉到半日嗎?
我都係做分果份工轉,如果另外出去搵真係好難

首頁

尾頁

跳至