自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

florapang0426 發表於 19-1-15 10:25
其實有時真係覺得好諷刺,家務助理反而有100蚊一個鐘,但文職要識電腦英文等等嘅反而得50,60,仲已經係算 ...

因為有知識既人通街係,反而肯用勞力做既人吾多,所以咪吃香。

侯爵府

janicewong888 發表於 19-1-15 12:34
原post就係我講自己大學畢業做咗10年野,而家想照顧家庭多啲轉part-time,但係難搵同埋人工都好低,懷疑係 ...

咁你本身除左u grad 及經驗外, 有無咩牌係手?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如果你係同一行業,一直做過10年而高職。應會好容易在同行搵工。Part Time, home office等。呢d多數靠熟人介紹。當然重要既是你在同行中口碑好。

子爵府

我識得有人係咁,一星期返兩天,佢係我睇開嘅醫生,唔返其他診所

水晶宮

畀面勳章

janicewong888 發表於 19-1-15 11:04
係呀,我就係有親人係會計師,佢搵到唔少contract job, 短期既2-6 個月都有,再唔係佢考慮自己開個br , ...

d無謂人唔洗理佢啦, 當自己時運高睇唔到就算

男爵府

回覆樓主:

其實唔難的 加油吧
我都係到出post幫公司請左位半職會計
send resume來的當中都有高quali的jm (有會計師牌)只不過是最後佢想陪小朋友讀多幾年書先

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

半職可遇不可求

男爵府

ivycwl 發表於 19-1-15 12:24
佢話GM喎,唔係manager

GM 冇可能得幾萬人工
MMC 公司GM 人工15-30萬,另有bonus

伯爵府

Gomme 發表於 19-1-15 16:37
GM 冇可能得幾萬人工