自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

Del

已刪除用户

珊瑚宮

janicewong888 發表於 19-1-15 09:32
本身大學畢業, 10年文職工作經驗,已經係個manager,最近因家庭問題而想轉part-time,但真係冇乜回音,可 ...

做得part time就一定人工低, 低, 咪做番正職囉。
大把人學歷高人工高都未必高, 唔好覺得自己咁叻, 運氣都係因素來的

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Part time文職係好低人工.....有$55/hr已經好好, 有D仲唔包飯鐘, 除非你本身係專業人士, 例如:會計師, 待遇可能會好D~~

wcpcelia    發表於 19-1-15 10:36

大宅

yy_chow1210 發表於 19-1-15 09:58
over qualified ? 你會唔會睇得自己太高?
根本part time 文職係少請人

係事實,如果我本身搵緊幾皮 general manager ,申請做clerk , 多數公司會覺得你有更好路數會即刻走,一定係騎牛搵馬,到時又要再請人好麻煩。
我以前都會請人,會screen走d 唔符合要求或者太高學歷高經驗嘅人先,咁先最符合公司利益同資源。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大公司請半職,多數係自己staff做開轉半職
細公司,人工係差一截
我弟婦中五畢業都搵到$80/鐘,我地都知算高(無特別技能,識做報關),所以都要講運
我女做開嘅社福機構,大學程度都係around $50/鐘,parttime 就係咁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果嫌文職低人工,考慮搵補習,補習社有d都ok

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-1-15 10:15
細公司,人工係差一截
我弟婦中五畢業都搵到$80/鐘,我地都知算 ...

多謝你的回覆,係真心討論 ,樓上果兩件一嚟就串串貢,可能本身佢哋學歷同人工都唔高,個人充滿怒火同對現實的不滿....
我有親人係accountant, 佢想轉part-time都難,反而contract 幾個月嗰d 成日有。

大宅

華華子 發表於 19-1-15 10:11
Part time文職係好低人工.....有$55/hr已經好好, 有D仲唔包飯鐘, 除非你本身係專業人士, 例如:會計師, 待遇 ...

多謝你真心討論的回覆,但我發現樓上有啲串串貢既人,都係唔討論lu

ying_mail    發表於 19-1-15 12:07

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實有時真係覺得好諷刺,家務助理反而有100蚊一個鐘,但文職要識電腦英文等等嘅反而得50,60,仲已經係算高 雖然我知家助係辛苦啲,但以前社會反而係有知識嘅會高人工啲架嘛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

janicewong888 發表於 19-1-15 09:32
諗住一齊討論下,點知一嚟就有個不友善回覆,都係唔講啦拜拜! 呢個世界真係好多井底之蛙同酸葡萄....

...

講完喇?!
有part time文職㗎!不過通常係人工低就真,有朋友搵agent搵半日。佢話都有2萬。 我冇詳細問,應該唔止打文件咁簡單,可能係上司嘅助理
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實如果樓主有學識,不如考慮喺屋企學一小班補習班仲好啦,仲搵得多過兼職呀,我都諗住考返個普通話試,然後試下教普通話

珊瑚宮

janicewong888 發表於 19-1-15 10:22
多謝你的回覆,係真心討論 ,樓上果兩件一嚟就串串貢,可能本身佢哋學歷同人工都唔高,個人充滿怒火同對現 ...

好心啦, 經理咋, 唔係CEO, 唔好覺得自己有幾高。
係自己一開始就標榜自己高職位高學歷, 只係講個事實俾你知。
最近收到的cv, master都係apply文員post。

已刪除用户

大宅

crystal媽咪 發表於 19-1-15 10:26
講完喇?!
有part time文職㗎!不過通常係人工低就真,有朋友搵agent搵半日。佢話都有2萬。 我冇詳細問, ...

有人撩交呀,我唔講啦其實我只不過係講有大學畢業同做咗10年野,想搵part-time都有啲難,唔知點解有啲人就覺得我吹噓自己,其實周街都係啦.... 認真,唔係B K4萬蚊文員呀!

不過睇佢其他嘅帖,都會明點解佢會對現實充滿不滿同惱火嘅。

By the way 多謝你理性討論嘅回覆。

已刪除用户

珍珠宮

畀面勳章

florapang0426 發表於 19-1-15 10:25
其實有時真係覺得好諷刺,家務助理反而有100蚊一個鐘,但文職要識電腦英文等等嘅反而得50,60,仲已經係算 ...

經濟學幫到你, 供求問題

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 19-1-15 10:15
細公司,人工係差一截
我弟婦中五畢業都搵到$80/鐘,我地都知算 ...

但補習時間唔好,通常做pt就係想睇住細路同煮埋晚餐

珊瑚宮

janicewong888 發表於 19-1-15 10:11
係事實,如果我本身搵緊幾皮 general manager ,申請做clerk , 多數公司會覺得你有更好路數會即刻走,一 ...

朋友公司剛剛請人,$55一個鐘(無飯鐘錢)返上午9-1/2,絕對是媽媽的好時間。連住九龍城都黎見工(公司在大埔)。
(一日勞工處就接到10幾個電話,要求簡單英文、普通話,要識打字).

大宅

florapang0426 發表於 19-1-15 10:25
其實有時真係覺得好諷刺,家務助理反而有100蚊一個鐘,但文職要識電腦英文等等嘅反而得50,60,仲已經係算 ...

我都諗過做私人補習,但多數都係一次一兩個鐘,我想返啲連續嘅可以好啲安排時間,所以而家睇下有冇啲小型補習社,可以一次過做幾個鐘

首頁

尾頁

跳至