夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

知知姐 發表於 19-1-18 15:27
點樣睇開d法呢?

如果佢持續係有小三我係接受唔到

睇開d係唔好成日諗返佢之前點衰點衰

真係好難先做到
8-)

大宅

二小姐 發表於 19-1-18 17:03
如果佢持續係有小三我係接受唔到

睇開d係唔好成日諗返佢之前點衰點衰

問題係e+佢話冇再聯絡,但我對佢冇信心,佢呢年都呃我多次

禁止訪問

複式洋房

在乎於決心

複式洋房

Ma12345 發表於 19-1-15 12:11
有無JM都係咁?

喺咁,唉

男爵府

BeAhappyC9 發表於 19-1-16 20:58
唉,我都想離婚,whatsapp提出過,對方無回應。 我已經去到唔想望佢,佢又成日同我唱反調,好嬲。雖然唔係 ...

same, 但又吾係有第三者,只係教仔,意見不同,咁樣就離婚好似好可惜,唯有增強自己的修行。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Ma12345 發表於 19-1-15 13:42
會,有好多責任或現實問題

完全明 同你一樣
唯有忍

大事化小, 小事化毛.........

男爵府

Ma12345 發表於 19-1-15 12:11
有無JM都係咁?

有,想左多年。
但因為小朋友所以唔離婚住,但大家互不傾談。
其實我覺得唔好受,同一間屋生活,無論大小事都扮睇唔到,聽唔到。
比同隔離鄰居關係更疏離,出入見到鄰居都講聲早晨,問候下。
但同一間屋生活居然咁冷漠,有時我都想提出離婚,但因為經濟住屋上,我不能離婚。
當然有人會話香港地離婚嘅女人都唔會餓死,但我唔忍心小朋友跟住我捱。要我放棄小朋友更加無可能啦!所以唯有盡量睇淡,唔好比佢影響自己。每晚佢返黎我就催眠自己,我睇佢唔到,聽佢唔到。

男爵府

^^Hannah^^ 發表於 19-2-2 02:37
有,想左多年。
但因為小朋友所以唔離婚住,但大家互不傾談。
其實我覺得唔好受,同一間屋生活,無論大小 ...

我明白,我亞仔細時已經想分開,但為左亞仔有個完整家庭盡量忍,盡量去維繫,我地既問題係相處好辛苦,我好唔開心,身邊人總是長不大,到而家亞仔就黎18歲,我真係好想放過自己,從新黎過,但一切要從新開始,知易行難,仲諗緊……

男爵府

sman 發表於 19-2-2 03:28
我明白,我亞仔細時已經想分開,但為左亞仔有個完整家庭盡量忍,盡量去維繫,我地既問題係相處好辛苦,我 ...

我都有諗過可能到小朋友大左,我又習慣左咁嘅生活,一動不如一靜之下,就繼續係咁過埋下半世,有時諗到咁都覺得好心酸。

男爵府

^^Hannah^^ 發表於 19-2-2 13:45
我都有諗過可能到小朋友大左,我又習慣左咁嘅生活,一動不如一靜之下,就繼續係咁過埋下半世,有時諗到咁 ...

但我感覺小朋友大左,責任盡左,佢已經唔洗我係佢身邊,與其咁唔開心,再唔走,以後還會捱日子,傾過講過,已冇力再傾,可悲既係,二十年付出,結果得個桔……

男爵府

sman 發表於 19-2-2 14:49
但我感覺小朋友大左,責任盡左,佢已經唔洗我係佢身邊,與其咁唔開心,再唔走,以後還會捱日子,傾過講過 ...

唔需要可悲啊!既然對方都唔認同你嘅付出,你又何必要到佢認同呢?
對小朋友已經完成責任,其餘嘅日子就隨自己開心去做啦!未必一定要離婚嫁,可以當對方係鄰居,難道你會為左右隔離嘅鄰居唔開心?
我明白有時都覺得難過,但唔好比自己難過太耐,因為你難過佢都唔會感受,何必要為一個唔值得嘅人難過呢?
要善待自己

男爵府

^^Hannah^^ 發表於 19-2-2 17:38
唔需要可悲啊!既然對方都唔認同你嘅付出,你又何必要到佢認同呢?
對小朋友已經完成責任,其餘嘅日子就隨 ...

多謝你……我fd都叫我揾D開心既野黎做,但人愈大愈難開心,每日困在無形既枷鎖入面,要開心好難,呢排晚晚諗緊以後日子應該點做,但仲未諗到,黎緊我地一家人會去旅行,希望趁呢次旅行能夠對呢件事改觀啦……無論如何,謝謝你

男爵府

sman 發表於 19-2-3 02:23
多謝你……我fd都叫我揾D開心既野黎做,但人愈大愈難開心,每日困在無形既枷鎖入面,要開心好難,呢排晚晚 ...

唔好諗咁多啦!
唔好比太多希望,但又唔需要刻意拒絕。
都係果句,
隨心隨意,加油(emoji)(emoji)

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-17 19:44
一係接受自己老公就係咁,一係就離開其實佢對小朋友好好,又會賺錢養家,只係有啲野大家好唔夾同埋 ...

我睇得開。我同一個人生活或共事,或以任何形式愛一個人時,我唔使信任果個人,我只要準確評估佢畀到D乜野我,畀唔到D乜野我,然後我自會就住來使用。

至於我對自己的付出,我就要懂得準確衡量自己甘心樂意做到的程度,不要超支來保守自己內心的平安。

唔強難對方同自己,也不強求。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

原來好多中年人嘅婚姻千蒼百孔,只是沒有人夠膽講出黎.
如果現在老公有事, 你地仲會吾會照顧佢? D男人好衰, 平日成日發脾氣, 自己身體有事就想講句sorry 就想有人照顧佢

男爵府

858D 發表於 19-2-3 04:51
我睇得開。我同一個人生活或共事,或以任何形式愛一個人時,我唔使信任果個人,我只要準確評估佢畀到D乜野 ...

你好叻,好理性,我由細到大一拍拖,就迷頭迷腦,無計較付出,以為呢D叫真愛,樣樣都身邊人行先,從來唔顧自己感受,但付出得多,結果不似預期,今日先覺自己白痴……

男爵府

anna59 發表於 19-2-3 12:00
如果現在老公有事, 你地仲會吾會照顧佢? D男人好衰, ...

我諗唔關中年人事,只不過中年結婚已經有一段日子,為生活,邊有咁多愛丫,有D變左親人,有D變左陌路人,更怎變埋仇人添,當然有D相愛到老,但要雙方努力才有機會做到……
你而家仲係同你先生一齊,佢有病,好難唔理佢,況且佢同你say左sorry,可能經過今次,你地既關係會有所改善呢……

珍珠宮

回覆 sman 的帖子

一個人有病更加暴躁,佢應該叫出面D朋友照顧佢,又或者叫佢唔好e,吾好浪費金錢,嘩,揾苯咩

珍珠宮

anna59 發表於 19-2-3 12:00
如果現在老公有事, 你地仲會吾會照顧佢? D男人好衰, ...

我會。無論係前夫或現先生有事,我都會照顧佢地。
我唔睇關係/身份,只睇情況,如果佢地話我知佢地邊方面有需要,又冇第個願意照顧佢地,咁我就要拎起照顧佢地既工作來做。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至