跳至

首頁

尾頁

大宅

MYPPBB 發表於 19-3-18 17:31
大概一個月左右寄去屋企

請問大家 first landing 時, 有沒有 show 針咭記錄 給 Immigration officer 查看 ?

別墅

bb78 發表於 19-3-29 16:37
請問大家 first landing 時, 有沒有 show 針咭記錄 給 Immigration officer 查看 ?
...

冇。 返學後,學校會問作打針安排。

複式洋房

Hello, 請問過境既list 係自己整定有特定既格式架? 同埋如果金器既話,係邊到可以出到個evaluation report比佢呀? 謝謝

複式洋房

Lam_C_Nine 發表於 19-4-9 17:45
Hello, 請問過境既list 係自己整定有特定既格式架? 同埋如果金器既話,係邊到可以出到個evaluation report ...

呢兩張係 official forms:
https://www.cbsa-asfc.gc.ca/publications/forms-formulaires/bsf186-eng.pdf

https://www.cbsa-asfc.gc.ca/publications/forms-formulaires/bsf186a.pdf

我老公就自己整咗個appendix, 咁就可以include埋d相and more details.

不過我唔知香港邊度有得做appraisal.

For your reference - in our case 大件首飾同手袋我哋有單,其餘有時價就用(例如錶-我哋就用相若款&年份嘅時價as estimate)。其他手鍊仔戒指仔就分類磅重,再用飾金價 estimate price.

Refer to this page for CBSA instructions:
https://www.cbsa-asfc.gc.ca/travel-voyage/mrc-drc-eng.html

複式洋房

Nuijibee 發表於 19-4-10 00:52
https://www.cbsa-asfc.gc.ca/publications/forms-formulaires/bsf186-eng.pdf
...

唔該晒您(emoji)(emoji)

複式洋房

...

我六月回流,的箱今日送到,有排執…唸起個清單就頭痛…金器我唸住寫wedding gift,事實都係,所以唔知點搞個估價出黎。
有無人住Richmond?到時可以交流下吹下水…

大宅

dscy516 發表於 19-3-13 13:36
我同太太2015年回流溫哥華,我弟婦之後移民,首次到步妳要預備張清單,帶咗啲咩過嚟,有啲乜嘢會寄過嚟,越 ...

請問回流返加拿大,一定要一次過帶所有物品,手飾嗎?可不可以幾年內分幾次攞?

大宅

lpanda 發表於 19-4-25 18:50
我六月回流,的箱今日送到,有排執…唸起個清單就頭痛…金器我唸住寫wedding gift,事實都係,所以唔知點搞 ...

我上月 land 。 金器寫 wedding gifts, print 埋相片 都唔受理。 一定要 appraisal / evaluation report 。 Immigration 話唔係想抽稅,只是他們要知個價值。我最終唔攪 goods to follow list, 放在香港算,反正些金器都唔會用。

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

請問你地landing係咪都係撘直航機?
很想知道,追夢的人是如何踏出第一步?

複式洋房

bb78 發表於 19-5-10 01:04
我上月 land 。 金器寫 wedding gifts, print 埋相片 都唔受理。 一定要 appraisal / evaluation report ...

CBSA 嘅要求係喺張清單上形容d財物,用意係將來如果你要帶任何呢d財物出境(e.g. 錶),再入境時攞住當初land嗰時stamp咗個張清單,CBSA就唔會打稅。wedding gift 係形容得到d金器嘅途徑,而唔係件金器本身。另外如果有相係helpful,不過我諗佢哋都會要d written descriptions,例如幾大,幾重。譬如d金豬牌咁,同款唔同size嘅單獨影相應該睇唔出 (除非張相裡面仲有d好objective 好common 嘅嘢 as comparison)。

我哋land嗰時d大件金器係有比單、相,但係無appraisal,我哋就係咁樣逐件度size and 形容,CBSA至收貨。雖然我都無諗住會戴d金器,但係整咗安樂d,可能將來會留比我d細路嘛~

複式洋房

另外,如果d金器喺land嗰時隨身,但CBSA話張清單唔夠detail,應該係可以照攞入境,然後喺呢度做appraisal。我自己未試過,不過我未聽過有人land嗰下會比CBSA沒收嘢嘅 (reject清單就聽過)。

大宅

回覆樓主:

請問land時除左要帶land纸,goods to follow list, 仲要帶什麼?

別墅

...

請問我用PR身份帶東西land的時候,我是填B4E這份Form還是BSF186A這份呢?
PR要鉤SETTLER這項,是嗎?
謝謝指教!

複式洋房

kaka666 發表於 19-6-10 13:54
請問我用PR身份帶東西land的時候,我是填B4E這份Form還是BSF186A這份呢?
PR要鉤SETTLER這項,是嗎?
謝謝指 ...

兩張form係一樣嘅,而家叫BSF186A,

如果你係嚟land,咁係tick settler。

大宅

Nuijibee 發表於 19-6-10 22:16
兩張form係一樣嘅,而家叫BSF186A,

如果你係嚟land,咁係tick settler。

如果我不用官方網張form填貨物清單可以嗎?因為運輸公司已幫我打好一份

複式洋房

annababe 發表於 19-6-18 09:34
如果我不用官方網張form填貨物清單可以嗎?因為運輸公司已幫我打好一份
...

唔同架。attachment個張係你隨身物品,即你撘飛機到步個日帶既野…例如手提電腦,手機,金器個的…搬運公司個張清單叫good s to follow,即係你一入境同移民局講仲有野運黎…佢睇完會蓋印,證明呢的野你入境時已報…所以係唔同attachment個張既…兩張都要填

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 lpanda 的帖子

Sorry, wanna to confirm, 隨身物品 = Form BSF186 & BSF186A.

goods to follow 係邊張form, BSF715??

很想知道,追夢的人是如何踏出第一步?

複式洋房

Nuijibee 發表於 19-5-10 23:40
CBSA 嘅要求係喺張清單上形容d財物,用意係將來如果你要帶任何呢d財物出境(e.g. 錶),再入境時攞住當初lan ...

Hello ,想問下,結婚鑽石介子 係咪都要寫?如果有單既話,係咪show單比佢睇就得?
Tks

複式洋房

wueng 發表於 19-7-10 23:10
Hello ,想問下,結婚鑽石介子 係咪都要寫?如果有單既話,係咪show單比佢睇就得?
Tks
...

我哋有寫結婚戒指,影相&放埋張單喺appendix.

男爵府

dscy516 發表於 19-3-13 13:36
我同太太2015年回流溫哥華,我弟婦之後移民,首次到步妳要預備張清單,帶咗啲咩過嚟,有啲乜嘢會寄過嚟,越 ...

多謝!

首頁

尾頁

跳至