6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教各位媽媽
我小朋友九個月大,由上星期日開始肚屙,應該係成日咬野搞到有細菌搞肚,咁多日都係四至六粒鐘屙一片,正常係一至兩日一大便。

肚屙當晚已經去左港安急症,話小朋友屙清就ok,食粥水就ok。之後都有再睇左三次醫生,有開腸胃藥,但到今日都係大約四粒鐘屙。

但係BB唔鐘意食白粥,又唔鐘意飲水。加左葡萄素(醫生話加),粥就食五至十口,水都係飲一兩口,淨係鍾意飲人奶。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

上星期日即係13號?如果系既話我覺得呢兩日可以再留意下,如果到星期五六左右仲系屙既話,就要繼續問問醫生

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-1-15 15:24
上星期日即係13號?如果系既話我覺得呢兩日可以再留意下,如果到星期五六左右仲系屙既話,就要繼續問問醫生 ...

係前星期,即六號開始

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

156156 發表於 19-1-15 16:34
係前星期,即六號開始

咁我建議你帶佢再去睇過第個醫生喇,扭唔扭計?

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-1-15 22:38
咁我建議你帶佢再去睇過第個醫生喇,扭唔扭計?

Thanks
聽日會去睇另一個兒科專科

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

屙清就ok,D粥煲綿D。儘量喂BB,希望BB快好返。

公爵府

156156 發表於 19-1-15 13:33
想請教各位媽媽
我小朋友九個月大,由上星期日開始肚屙,應該係成日咬野搞到有細菌搞肚,咁多日都係四至六 ...

可以再睇多個醫生,屙得耐,好怕脫水,又食得唔好

珍珠宮

156156 發表於 19-1-15 23:53
Thanks
聽日會去睇另一個兒科專科

琴日睇左醫生未亞?點樣亞

複式洋房

GCHK 發表於 19-1-17 16:09
琴日睇左醫生未亞?點樣亞

因為屙得太多日
醫生要求停母乳轉餵豆奶,繼續飲粥水
怕佢條腸會發炎
仲有要化驗睇下有咩菌

琴日開始少左屙
D便便都唔酸臭,同埋無黏液
睇埋聽日都ok,就可以慢慢飲番人奶,再變正常餐單

謝謝各位(emoji)

珍珠宮

156156 發表於 19-1-17 17:18

因為屙得太多日

咁就好喇,放下心頭大石
156156 發表於 19-1-15 13:33
想請教各位媽媽
我小朋友九個月大,由上星期日開始肚屙,應該係成日咬野搞到有細菌搞肚,咁多日都係四至六 ...

Hello 156156,明白媽媽見到BB便便次數多左會擔心! 依兩日BB嘅便便質地/次數、精神、胃口如何呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-1-21 16:06
Hello 156156,明白媽媽見到BB便便次數多左會擔心! 依兩日BB嘅便便質地/次數、精神、胃口如何呀?

...

轉左豆奶便便變番啡色,一日三次左右,質地結身番d
精神由屙開始到依家都唔錯
胃口好好,兩粒鐘左右就想食六安豆奶
156156 發表於 19-1-21 19:23
轉左豆奶便便變番啡色,一日三次左右,質地結身番d
精神由屙開始到依家都唔錯
胃口好好,兩粒鐘左右就想食 ...

BB 慢慢康復緊咁就好喇, BB成日咬野,記得多D 同BB 清潔手仔,同消毒BB的用品/玩具。下一步等BB 腸胃慢慢好D 先逐漸恢復BB正常飲食,有冇試過用魚湯餚粥? 有D味道BB 會唔會鍾意食多D?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-1-22 17:04
BB 慢慢康復緊咁就好喇, BB成日咬野,記得多D 同BB 清潔手仔,同消毒BB的用品/玩具。下一步等BB 腸胃慢慢 ...

Bb 加固唔鍾意食無味野
喜歡偏甜
魚湯煲粥試過,但唔like
比較喜歡紅蘿蔔栗米豬骨湯做粥底
諗煲咩湯已經好頭痕
黎緊想行BLW,比佢自己試口味
156156 發表於 19-1-24 17:06
Bb 加固唔鍾意食無味野
喜歡偏甜
魚湯煲粥試過,但唔like

BB天生喜歡食甜味,食慣左甜味食物可能長D時間先接受到淡味食物,可以試下等BB餓少少時先餵。媽媽好有心機呀,除左紅蘿蔔粟米豬骨湯之外,另外可以用蕃茄、薯仔、南瓜、節瓜、豆腐、瘦肉等黎煲湯。BB有冇食過?

首頁

尾頁

跳至