自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

消委會今日(15日)發布58款曲奇、蝴蝶酥、蛋卷及杏仁條檢試結果,發現42款含有害的污染物氯丙二醇(3-MCPD)及基因致癌物環氧丙醇、丙烯酰胺,長期過量攝入會損害腎臟功能,影響男性的生殖系統,嬰兒、幼兒、兒童過量攝入或會增加患癌風險。

https://www.sundaykiss.com/367013/%e6%9c%80-hit-%e7%86%b1%e8%a9%b1/%e6%b6%88%e5%a7%94%e6%9c%83-%e4%b8%99%e7%83%af%e9%85%b0%e8%83%ba-%e8%87%b4%e7%99%8c%e7%89%a9-%e9%a4%85%e4%b9%be-%e5%ac%b0%e5%b9%bc%e5%85%92-%e5%85%92%e7%ab%a5/

條link可以睇到邊啲餅乾有問題
有啲我之前都有食開呀..冇諗過係有問題

象牙宮

回覆樓主:

謝謝分享

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

水晶宮

beautymama2013 發表於 19-1-15 15:42
消委會今日(15日)發布58款曲奇、蝴蝶酥、蛋卷及杏仁條檢試結果,發現42款含有害的污染物氯丙二醇(3-MCPD ...

其實餅乾本來都係致癌食品,所以都係唔好成日食

大宅

luvkaka 發表於 19-1-15 22:39
其實餅乾本來都係致癌食品,所以都係唔好成日食

公爵府

2019勳章

除左呢盒
全部冇食過

呢盒餅買左好耐都未食哂
而家可以掉得

首頁