自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

To, CC 同 BCC 嘅學問真係好精深... CC 邊個,唔CC 邊個都要諗好耐 .. 同事想你CC佢,佢又唔講, CC咗佢又扮睇唔到.... 日日收十封email 7 封都係被 CC, 你 on top 出聲又唔會有人理,一出事就咩都關你事

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有咩咁學問? 有關係佢要知就會CC, 唔關佢事既C黎做乜?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

有關係或佢要知或佢係同我一TEAM我先會CC

伯爵府

sts8000 發表於 19-1-15 15:50
To, CC 同 BCC 嘅學問真係好精深... CC 邊個,唔CC 邊個都要諗好耐 .. 同事想你CC佢,佢又唔講, ...
我公司文化唔係咁喎~
通常兩家來回問答(TO vs FROM), CC俾同部門或相關人士(得個知字~有咩事係自己負責番自己CASE/PROJECT), BCC係俾神秘人(幕後BIG BOSS)

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我覺得係公司出EMAIL, TO, CC, BCC 好大學問, 亦同公司文化有關.

我隔離TEAM亞姐係咩叉都叫人CC比佢, 如果唔CC就會鬧D同事唔尊重佢上司的身份, 開口埋口就係你有問題, 唔好問佢點算, 因為你冇禮貌冇通知佢.

但如果爆鑊或有問題時, 佢就唔會解決, 理由係你只係CC比佢, 即係要解決問題的係TO 果個人,而唔係佢. (CC的, 佢覺得自己件事上係冇責任幫手處理的, 基本上亦唔會睇EMAIL TIM)

但如果下屬咩都TO 比佢, 佢就會鬧, ED單唔係佢負責,點解樣樣要TO 佢.

珍珠宮

2019新春慶豚圓

To, CC 同 BCC 嘅學問真係好精深... CC 邊個,唔CC 邊個都要諗好耐 .. 同事想你CC佢,佢又唔講, ...

我地有distribution list,減少垃圾郵件,亂咁C C/B C C更隨時一身蟻。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Luv-em 發表於 19-1-15 16:10
我覺得係公司出EMAIL, TO, CC, BCC 好大學問, 亦同公司文化有關.

我隔離TEAM亞姐係咩叉都叫人CC比佢, 如果 ...

公司管理文化。

子爵府

brindlewin 發表於 19-1-15 16:39
公司管理文化。

個人問題多D
冇事冇幹就話自己係上司, 咩都要求下屬CC比佢, 佢樣樣要知樣樣要管.

不過真係有事發生, 有冇CC比佢, 佢都唔會幫你處理的. 就算好嚴重事件, 老細黎追究, 佢都係一句佢唔知道件事就了事.

男爵府

回覆樓主:

完全同意,仲要係各處鄉村各處例,不單公司文化,甚至team文化也不同

大宅

說出了重點!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Luv-em 發表於 19-1-15 17:03
個人問題多D
冇事冇幹就話自己係上司, 咩都要求下屬CC比佢, 佢樣樣要知樣樣要管.

又未必完全可以甩身,因為“文化”主宰咗C C定義有幾窄幾寬。
我試過新降上司知我做緊一個“前期項目”要求我俾埋C C佢,理由話我放假都要有人知咩事。我問返項目主管,佢回應係straight NO. 我只好繼續唔俾佢之餘,所有相關files都唔可以俾佢過目。

子爵府

brindlewin 發表於 19-1-15 17:25

又未必完全可以甩身,因為“文化”主宰咗C C定義有幾窄 ...
佢可以, 因為係皇親國戚, 佢不管錯咩, 大把經理, 老細會幫佢搵借口.

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Luv-em 發表於 19-1-15 17:28
佢可以, 因為係皇親國戚, 佢不管錯咩, 大把經理, 老細會幫佢搵借口.

呢啲最慘

佢就任抽油水,又唔上身。.....

象牙宮

回覆樓主:

各處鄉村各處例

JD930    發表於 19-1-16 10:59

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Luv-em 發表於 19-1-15 17:28
咁都得

大宅

2019新春慶豚圓

果位亞姐直情係A字膊表表姐,要面(無 事發生時), 載哂頭盔( 有事時)。 Cheap精典範

子爵府

燚然 發表於 19-1-16 12:27
果位亞姐直情係A字膊表表姐,要面(無 事發生時), 載哂頭盔( 有事時)。 Cheap精典範
...
世事都給你看透

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

要睇吓對乜人

有啲同事成日講嘢唔算數,都唔知佢失憶定係今日的我打倒昨日的我,搞到每次開完會都要email recap,為求自保一定要cc俾所有在場同事,冇出席嘅主管都要cc埋

公司對內用bcc係用嚟打小報告或通風報信,但要慎用,因為收到bcc個位可能會當你係小人,一定要肯定對方信任你,我做嘢咁耐,會用bcc次數好少

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cc 佢可揀理定唔理

講真,佢一句話我一定要睇曬email都吹佢唔長
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

2019新春慶豚圓

我係老seafood.我要我team同事乜都cc比我,(但我同佢地講左我尊重佢地唔會立亂插咀) 但如果有特別要我幫手要skype我講邊個email. 因為我唔會睇唔係dear 我個名的email.
全部有cc比我,到時有咩事我都知頭知路,同可以幫手補救,
如果無cc我通常我會skype講叫佢cc返我。
但真係好睇間公司,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊