自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

大宅

Rosanna1314 發表於 19-1-15 16:09
生完BB差唔多兩個月,真心覺得好攰好攰,好想返出去返工!如有得罪真係好對唔住,但我真係好想呻下又唔知搵 ...

每個做呀媽嘅,都會經歷呢啲事情(除非你乜都唔理,比工人湊),等多幾年入咗幼稚園,你就會輕鬆好多,忍耐一下。當你每日見到BB成長,對住你笑,學爬,學行,嗰份滿足感,同打工相比,無法代替。

禁止訪問

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

有冇家人或者請姐姐幫下手?咁樣你可以休息下,有返少少私人空間和時間

珍珠宮

王國教室勳章

好明白你。我以前都係好鍾意返工,放工一係拍拖一係同朋友吃喝玩樂,好鍾意扮靚
我做FTM係勁大改變,我都試過湊到個人好悶,每日無限loop ....
但又好感恩可以親眼睇住BB大。
所以呢,夠半歲,我就不斷帶佢去街,同朋友食lunch/tea,帶得多BB就慣,就有返生活!
我當時6299父母都唔响香港,老公又唔鍾意工人,乜都自己。到佢返K,我就可以去做facial ^_^有自己時間。如果你有人信得過,你都可以放俾人幾小時呀!

水晶宮

回覆樓主:

你係全職媽媽湊B 、做家務??

翡翠宮

回覆樓主:

其實。。。。你唔係好啱做媽媽,唔好意思。 不過咁,唔生都生左,都要面對,如果有經濟能力嘅咪請人幫手囉,冇話搞唔掂嘅。

複式洋房

只可以講, 仲有排你捱, 共勉之

伯爵府

回覆樓主:

我初初都係咁
唯有比時間適應下
如果係無工人自己湊
其實係辛苦過返工

大宅

回覆樓主:

要諗下方法
我番工都係隻牛咁
但湊仔唔係似牛就得
最終小朋友9個月大時
我有了焦慮症同少許抑鬱
我選擇出番黎做野 (對我黎講陪伴得少唔代表唔錫自己衡量)
搵多少都唔係問題
叫做有番d自我認同 有番搵錢能力
之前唔舒服既不藥而愈
番下番下.個仔下年k1 啦
實有方法解決架 加油加油!

子爵府

回覆樓主:

你講得好啱呀~係湊初生bb媽媽的心聲。
我第一個小朋友初生時,我也有同樣感覺。

不過回想返,小朋友變化好快,而家lee刻你所有的苦樂,好快(講緊一兩年後),就進入另一階段變成回憶。

看到bb 睡覺,識笑,每天進步,嗰種開心/幸福感,同工作上achievement 係唔同。對我來說,兩者都重要。希望我的分享能給你一些動力和comfort 吧

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

頭半年至一年係晚晚冇覺好瞓。 bb 過左三四個月大,開始有生活規律會好d。

咁既生活好辛苦,好機械式,冇得瞓中好磨人,我唔鍾意做ftm,但我又鍾意咁既生活,因為夠癲狂,時間好快過。而家慘d,仔女日日激一到我出煙。

如果你自覺唔適合咁既生活,返工好d。

伯爵府

初生時係最辛苦,我好明白,多D搵朋友傾下,唔好屈住自己,到BB介左夜奶,你有得瞓就會輕鬆D,跟住佢再大個D又可以帶佢出下街,唔使困住係屋企,媽媽既心情會好好多

加油呀

大宅

我都係生完兩個幾月,陀緊b個陣決定左做Ftm,之後會慢慢請工人,重回職場,初初個月都幾攰,即使有陪月姨姨同老公支持,我都覺得好辛苦,餵完又喊,抱又喊,產後憂鬱左一段時間,不過好彩bb好快戒夜奶,慢慢摸清bb習慣同脾氣先好d。

好認同生b前後個轉變,我唔係咩事業女性,以為自己都應該幾享受湊b生活,但係有時真係覺得好困身無自由,想落街買少少野都要帶埋b,準備呢樣個樣。

有d咩唔開心要同c6或朋友傾下,千其唔好屈住,同c6溝通下幾時再返工喇。

大宅

頭半年一定係甘(除非有其他人幫手湊),當年我直頭覺得自己有產後憂鬱。未生之前都同妳一樣覺得自己唔可以唔工作,唔想做湊女婆,結果我女N班開學前我決定辭職要全職湊佢,陪佢長大,係無左私人時間,但係開心既,值得既

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

老公無幫手咩? 又話鍾意小朋友? 比返D責任佢, 你咪會無咁辛苦囉
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要同老公傾下, 佢好喜歡小朋友, 就更加未必明白你感受, 要溝通, 等佢知你諗乜, 有咩唔開心! 唔好自己收收埋埋!

男爵府

同老公傾下,wkend佢幫手一陣,比反少少私人時間你去整甲facial.讚成雖然有小朋友但唔代表需要放棄自己一切

珍珠宮

畀面勳章

其實我自問都係鍾意番工多過响屋企湊仔不過我絕對覺得全職湊B既媽媽係好偉大,,乜都要兼顧,,係好辛苦既同埋以前有呀媽湊真係幫輕我好多,,,所以生仔女呢樣野好睇自己係咪湊得嚟,同埋有冇親人可以幫吓手,,如果唔係都預左好困身架喇

首頁
12345...6

尾頁

跳至