自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

搵人幫手,請工人都係出路~
叫你老公幫多0的手,BB唔係淨係媽媽湊~
雖然,事實上媽媽一定係辛苦0的
鍾意BB,同鍾意湊係兩回事,叫你老公做下野啦

珍珠宮

回覆樓主:

如錢銀鬆動請個人幫輕
湊B是否辛苦因人而異
有人不擅應付外間工作
喜愛困在家湊B
不覺是苦差

男爵府

你冇問題,唔係個個都享受做ftm,有冇考慮搵人湊,重出江湖?

男爵府

頭2個月係最辛苦, 瞓又冇得瞓, 餵奶又餵得密
你有唔開心係正常架, 因為BB將你既生活轉變得好大
唔好去刻意收埋, 要同C6講, 話你想抖一抖可唔可以幫手
你唔出聲, 反而佢以為你OK, 問題反而會越黎越大

我自己角度,有D人鍾意返工,有D人鍾意湊小朋友
唔可以指住對方話人地既諗法就係唔岩
又或者講埋D咩「咁唔鍾意就咪生啦」 / 「你想做FTM因為你懶啫」
呢D真係難聽過粗口
因為每人既個性經濟背景都唔同
鍾意返工, 未必唔鍾意/唔識湊小朋友
鍾意湊小朋友, 亦唔[代表佢一定湊得好

建議樓主搵下姐姐/長老幫幫手
間中偷小小時間去take個break
行一行開, 返黎又會有心有力湊架喇!

子爵府

我同你係同一類人,
不過我唔係工作狂,
日日只想工作8個鐘

我依家陀緊BB未出世,
到時會請工人,
自己做working mum,
產假後會即係刻工作,
其實都可以想像到出左世初頭會係咁,
希望BB大少少,
生活可以慢慢回復返啦

用戶要求終止服務

Rosanna1314 發表於 19-1-15 16:09
生完BB差唔多兩個月,真心覺得好攰好攰,好想返出去返工!如有得罪真係好對唔住,但我真係好想呻下又唔知搵 ...

加油

水晶宮

回覆樓主:

我 b 到2歲前每日只訓幾個鐘,2年的日子,日日如是,但過左最辛苦的時候回望,我唔記得點辛苦了

加油

水晶宮

去到6個月好好多。
係辛苦但直得。
唔好覺得係sacrifice
試下enjoy因為真係大得好快

公爵府

生完BB差唔多兩個月,真心覺得好攰好攰,好想返出去返工!如有得罪真係好對唔住,但我真係好想呻下又唔知搵 ...

剛剛生係辛苦d, 第時你一樣可以過返扮靚做facial既日子架, 係呢一年會辛苦d, 加油

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

NB 係困身一些,如果辛苦就搵人幫手,自己出去抖下氣
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

減齡達人勳章

快樂時光就喺前面,加油

大宅

明白你呀,因為個轉變太大
生完湊b我日日喊架好在我無resign到,放完產假返番工就好好多,加油呀,bb讀左書你會多d自己時間

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我nb果陣都辭職呀,太辛苦
無工人一腳踢
之後半歲返返工就好好多
返工有返自己正常作息生活

公爵府

點解唔同老公講?如果佢愛錫你,會幫手凑B,俾你抖下氣。唔好再死頂。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

我暫時都係咁,無哂自己

珍珠宮

BK Milk勳章

Bb仲細嘛,等佢大啲就有番自由啦

男爵府

明白你依種感覺,當你佗緊B時身邊既人都係講美好的一面,到生左出來覺得有幾辛苦都好,只會話係咁架啦,捱時間啦,個個都只關心個B,放低個B比屋企人睇住,想去下shopping,同朋友食個飯,又比人話掛住行街唔凑B,長期係咁未捱到個B上幼稚園自己先抑鬱症了了。難道真要不眠不休人乾咁先係母愛?

子爵府

回覆樓主:

忍耐。bb仲細係辛苦小小 add oil.(我已經係八年FTM生活)

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

回想返當初我有左時,我話我要有自己既錢唔會再ftm
bb出世頭1年我冇工人,搵ee湊b自己返工
到1歲左右,我開始feel到bb好惡,於是請工人自己轉pt
到左讀k1,我直情辭埋工全天候湊住佢
的確係好辛苦,每日出出入入。。
早出晚歸。。每日就不斷等等等。。
但到而家,你見到佢既成長,全部都係自己辛苦努力既成果,我就好有動力繼續湊落去

子爵府

回覆樓主:

我同你一樣呀,我bb半歲,
日日都係圍住佢轉,訓教要哄,呢幾日打完針又厭奶,一飲奶就覺得好大壓力,
日日都下午4、5點我自己先食第一餐,真係柯屎都冇機會,因為佢會係咁叫我/喊,我要成將high chair搬入廁所,拖住佢
日日都要去街,去街會乖好多
我都覺得好累好累不過諗起佢咁鐘意我,見親我就笑,都值得既

首頁
12345...6

尾頁

跳至