自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

磨練嚟㗎,阿b再大少少回望返,其實呢個階段先好湊,食瞓屙,係次數密d,好多濕碎嘢要搞。
再大d,返學、跟功課、默書、測驗、揾學校⋯⋯呢d先煩到你叫救命,又因為佢大個咗有思想,會駁嘴會挑戰你底線⋯⋯
但,佢嘅童年得一次,佢就只有做父母嘅我地去陪佢齊齊成長,所以即使辛苦到喊,頂硬上,無嘢難得過你㗎,媽媽!

大宅

做咗媽媽後,就好難有做女個時既生活質素,除非你唔理個b, 俾其他人照顧啫。
我女依家快2歲,半夜有持都喊,我試過佢半夜係咁喊,自己成晚無訓,但第二朝又要返工,呢d質素點可以同做女比?
到大d唸住上小學,原來跟功課跟考試測驗係咁辛苦。以為大d甩身,真係無咁易,除非又係唔理佢啫。
唯有接受現實,好好生活,最後,千祈唔好再生,對我黎講,生多個既辛苦唔止多一倍咁少。如果你唔駛做+有工人姐姐就會好d。

我working mother + 姐姐+ 父母有時幫下手都忙到無晒自己生活,不過,見2兄妹相親相愛,自己享受少d都無所謂。

珍珠宮

如果可以朝早要找下幫手,自己可以睡下頭3個月是適應期,你又沒有經驗,是會緊張些。
我之前直頭夜晚吾敢睡,好在早上有陪月。
我是比較緊張型,見自己壓力好大,即刻請工人,當初以為自己FTM無問題。

別墅

15週年勳章

Rosanna1314 發表於 19-1-15 16:09
生完BB差唔多兩個月,真心覺得好攰好攰,好想返出去返工!如有得罪真係好對唔住,但我真係好想呻下又唔知搵 ...

到bb大d識同你互動就會好好多。每個媽媽都會經歷呢個時期,加油加油

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

幸福可以好簡單

大宅

回覆樓主:

過渡期,bb大咗會好好多

大宅

回覆樓主:

頭兩三個月一定最辛苦,慢慢會好,自己湊要幫BB 建立規律,三個月前戒夜奶,一日5至6餐,就會越來越好。
要俾老公知你的情緒,如果無人知無支援好易屈出病⋯試下叫老公放工都抽些時間親子,30分鐘也好,有些少時間鬆下。
再唔係排下暫托服務,每周安排一兩個半日或更多⋯

珍珠宮

回覆樓主:

生細路,養細路,老實, 唔係個個enjoy
成日聽人講, 咩睇到佢長大, 咩咩咩, 到時就覺幾辛苦都唔介意。。。

我唔係咁諗囉。。。我有盡做阿媽責備但我一d 都唔enjoy... 我相信有阿媽會咁覺得, 但係bk唔敢出聲姐, 怕比人圍

珍珠宮

三個月後會好d

大宅

我同你一樣,未生時既生活方式直接一樣,返工放工開開心心吃喝玩樂,得閒去按下摩推下油做下spa,夜晚又飲下野,又去下旅行。

生佐之後真係冇佐自己,360度反轉,連去飛冇個種熱情。

子爵府

回覆樓主:

我個女12月出世,果一年,我同老公辛苦到完全忘了什麼聖誕,新年,農曆新年,全天候湊女,捱過了就好D,同埋即時請工人,老公知我不宜做ftm, 返朝九晚五,有自己工作之餘,又可以多D時間陪個女。

禁止訪問

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

Rosanna1314 發表於 19-1-15 16:09
生完BB差唔多兩個月,真心覺得好攰好攰,好想返出去返工!如有得罪真係好對唔住,但我真係好想呻下又唔知搵 ...

仲有排辛苦,為有苦中作樂見到寶貝咁得意,
每個階段唔同的,易湊又好些
難湊為有再強大些,加油!

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友大啲,如果老公或家人願意幫手,點都有啲放風時間的,樓主加油

大宅

回覆樓主

我開頭幾個月都係咁,直情唔知點解要生,不過過一排就變得好珍惜同個仔相處既時間

子爵府

好明白!就算我係好鍾意bb好想生,我生完第一個時,都係樓主咁諗!
未生時真係唔知咁辛苦,我平時返工都係好打得、好捱得,但都不能同生完b頭幾個月比!
我平時鍾意打扮,生完b我直頭試過面都冇時間洗....烏wear到爆!
湊第一個時好上心,好hands on,餵奶換片掃風餵夜奶全部自己做,好攰好攰,但我其實已經有陪月有工人幫手,也有四大長老可以幫手....
但係正如所有留言講,過了幾個月會好好多!樓主唔使擔心,會越來越易!
到我生第二個,識得分配工作比人幫手,所以雖然重要照顧大果個,但冇第一胎時咁wear

子爵府

樓主,明白你感受!依家可以做嘅就只有外判,即係請工人或者一個家務助理!總言之將照顧BB嘅工作全部交由他人做,你只係同B玩!
因為照顧BB不是一件容易的事,與其你個專長不是湊BB不要勉強自己,因為你只會困住左個死胡同裏面,會越嚟越憎自己及討厭BB,你需要盡快找一幫手照顧BB!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至