自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

JunJunJu 發表於 19-1-15 22:32
佢係唔係其實想搵你呻自己個仔冇用咋? 點解覺得佢係針對你?佢又唔係話人哋個女嫁咗都對外家點好
...

梗係唔係啦,我識咗佢地幾十年喇,佢地係咩人唔通我唔知?

水晶宮

BK Milk勳章

20020116 發表於 19-1-15 17:15
佢唔講下佢自己個仔?家用都冇得比仲要迦倒貼層樓比個仔!女就比足幾十年家用唔在講,新年煙英宴萬幾蚊一 ...

我係你基本家用就算
其他慳返好過

珍珠宮

ms_maybb 發表於 19-1-15 17:56
我明你,我朋友仲慘過你,人工得萬幾蚊,仲要俾過萬蚊家用同雙糧,轉頭佢阿媽就拎左萬幾蚊幫個仔買衫,然 ...

其實只是你朋友太蠢...

伯爵府

Connielai 發表於 19-1-15 17:56
哦,係咪求其一個職員都包生仔?仲有無其他公司都係?等我可以告訴其他人吾係只得Hsbc咁好
...

我公司都有啦 清潔姐姐仲生得都包

不過HSBC經理去到中層個位 每季bonus 都有幾十萬 一年一百至二百萬 未計人工 如果再高級唔知啦

男爵府

BKsquare 發表於 19-1-15 21:09
呢d老豆好無謂

係咪要講埋點解佢唔係誠哥

我完完全全明白樓主心情,我case唔係重男輕女,係老豆覺得隔離飯香,成日話表姐俾好多家用,人地肯做家務話我懶,但表姐唔洗半工讀,中學已經用LV,所有衫褲鞋襪屋企畀錢,姨丈係做生意既,屋企住市區過千呎屋,仲有層收租樓。我住公屋,老豆做散工又鐘意賭錢,中學有咩資助都要自己搞佢地唔會理,讀U時返幾份PT賺生活費,拎grant loan供自己,仲要做功課,已經瞓都唔夠瞓仲要怪我唔似人地咁會煮飯做家務。當年表姐結婚,佢屋企幫佢俾7位數字首期。點解人地比得多家用?因為人地根本唔洗自己儲錢。而當年我辛辛苦苦儲到舊錢上車,居然俾我老豆同呀媽話咁細乜乜乜,其實有冇諗過我自細已經好辛苦,買樓替我高興下真係咁難咩?我一定係好憎住大屋先揀細單位啦係咪?真係好嬲

JD930    發表於 19-1-16 09:37

男爵府

重男輕女思想?

複式洋房

回覆樓主:

串佢啦 我呀媽間中都係 我次次都串到佢無聲出

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

人工低都可以去旅行架,人工高又未必會去

寶石宮

2023年兔年勳章

BBJOJO 發表於 19-1-15 20:22
我真係好憎人比較
希望唔好介意

人比人 比。人

JD930    發表於 19-1-16 09:37

伯爵府

我屋企都係貴養個仔,放逐個女。

所以我而家有一仔一女,相反要個仔貼地,但輕輕比個女少許公主病,去彌補我小時候做女的缺憾。

侯爵府

20020116 發表於 19-1-15 16:16
我老豆成日喺我面前講,佢同學個仔幾威搵好多錢,同埋佢父母去歐洲自由行,自己駕車喎,洗咗幾廿萬喎!

我 ...

認真同老豆講,叫佢同學個仔介紹埋個差唔多待遇個post比自己個仔!睇你老豆點,。仲要同老豆講,到時呀哥或細佬點只廿幾萬呀,一百萬帶你環遊世界(之窗)都得啦!

禁止訪問

大宅

MoooVoo 發表於 19-1-15 23:25

我完完全全明白樓主心情,我case唔係重男輕女,係老豆覺得 ...

我現在甚麼開心事都不會和父母分享,因為知道他們不會為我高興。真不明白有些人對自己小朋友偏心大個咗會expect 自己孩子會好孝順?

男爵府

回覆樓主:

我諗起我媽曾經同我講話有個親戚哂佢個女婿好叻,係7-11做經理好威,我當時真有點無言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Connielai 發表於 19-1-15 09:47
恕我見識識少,公司包生仔我真係未聽過。除左Hsbc外,可否告訴我仲有邊間包生仔?吾該吾好講十幾年前,講 ...

其實睇間公司買咩保險

我朋友果間包,所有職員都包,連tea lady同伴侶都包,每人仲包一年us$ 100配眼鏡,朋友同佢老公年年claim盡黎配太陽眼鏡

公爵府

20020116 發表於 19-1-15 22:31
點解人地啲父母做人簡簡單單,開開心心。但我父母就亞之亞jor,呢樣又唔合佢意嗰樣又唔 ...

都是你縱出來的結果,以後佢再用對比法來向你呻....你就扣佢半個月家用(另外,除左家用之外,一切多余開消例如:旅行等等...全部取消)老人家與小孩子是一樣的,不能縱,否則終有一日自己受返哂!

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

傾下計,未必係同你比較。老人家聚埋一起都係柴米油鹽,仔女經。

珍珠宮

20020116 發表於 19-1-15 16:16
我老豆成日喺我面前講,佢同學個仔幾威搵好多錢,同埋佢父母去歐洲自由行,自己駕車喎,洗咗幾廿萬喎!

我 ...

咁你阿爸吾開心乜,你洗十幾萬請佢去旅行

你老豆朋友可能是二十幾萬三個人,1人都吾夠你阿爸多。

公爵府

tantanmama 發表於 19-1-15 18:49
洗乜嬲,你大可以回番你老豆:人地個仔真係孝順呀,你個仔又係唔爭氣嘅,冇幾廿萬請你去旅行。好在你仲有D ...

樓主,好明白你心情,我屋企都係勁偏心個仔,供養父母係係女,錢同力永遠係女出,老奉!

公爵府

MoooVoo 發表於 19-1-15 23:25

我完完全全明白樓主心情,我case唔係重男輕女,係老豆覺得 ...

我睇完都鄧你嬲,低成本就想高回報,呢種父母貪得無厭

首頁
34567...9

尾頁

跳至